Blog Martin van Doren: “Stormfloden”

Deze week een hoop waterellende in de landen rondom de Oostzee. De ellende voor Denemarken begon rond 14:00h op woensdag; het meest kritieke moment lag in de nacht van woensdag op donderdag, tussen 00:00h en 03:00h. Wat deed de Deense radio in die nacht?

Wekenlang stuwde een westelijke wind, regelmatig met stormkracht, water vanuit de Noordzee, de Oostzee in, waardoor het water daar 50 centimeter hoger kwam te staan dan gemiddeld. Ooit moet dat water weer terug, en dat kan alleen maar via twee smalle openingen bij Denemarken: de Store Bælt en de Lille Bælt. Dat gebeurde afgelopen woensdag. Helaas gebeurde dat onder een noord-oostelijke wind, met stormkracht, waardoor het water opgestuwd zou worden tegen de kust van zuidoost Jutland, en het meeste water door de Lille Bælt, de kleinste van de twee, heen moest.

Bornholm kreeg als eerste natte voeten, rond 14:00h. In Kopenhagen bleef het (net) droog, maar ten zuiden van de stad kregen de mensen wel degelijk natte voeten, en zelfs natte knieën; daar viel plaatselijk ook de stroom uit. De voorspellingen voor zuidoost Jutland werden steeds dreigender, en voor Sønderborg, Aabenraa, Haderslev en Kolding (plaatsen die allemaal aan de Lille Bælt liggen), werd het ergste gevreesd.
In Sønderborg liep de omgeving van de haven onder water, tot kniehoogte. De autoriteiten begonnen hun adem in te houden voor Aabenraa en Haderslev, en het woord evacuatie begon te circuleren. Tussen middernacht en drie uur ’s nachts zou het daar kritiek worden.

Dan is het wel eens tijd om de Deense radio erbij te halen. Het werd een bijzondere ervaring. De twee nieuwszenders, DR-P1 en Radio 24syv, zonden hun normale programmering uit: DR-P1 de herhalingen van de dagprogramma’s, Radio 24syv zat te discussiëren over de Deense spoorwegen. Geen woord over “Stormfloden”, zoals de dreigende stormvloed daar heet. Alleen een korte update in de reguliere nieuwsbulletins op het hele uur. P2 en P3 hadden ook hun reguliere programma’s, net als de commerciële muziekzenders.

Bleef over P4, en eigenlijk was dat ook helemaal niet zo onlogisch. P4 heeft een gezamenlijk programma (P4-Fælles) en aparte regionale edities, die per regio P4-Fælles onderbreken. Voor de bedreigde regio is P4-Syd de aangewezen zender. Tot voor kort had P4-Syd een studiocomplex in Aabenraa, pal aan het water, en als het daar mis zou gaan, dan was de studio één van de eerste gebouwen die onder water zou komen te staan. Inmiddels zit P4-Syd in Kolding.

Internet spuugde alle actuele informatie over de steeds verder (en sneller dan verwacht) opkomende waterstanden in Aabenraa: het begon er slecht uit te zien. Wat deed P4-Syd? Tot mijn stomme verbazing: het zond gewoon P4-Fælles uit, net als alle andere regionale edities. Héél bijzonder.

Het is allemaal goed gegaan; nét goed gegaan volgens de autoriteiten. Aabenraa kon een waterspiegelstijging tot 1,80 meter boven gemiddeld aan; het werd 1,79 meter.

Best bijzonder dat alle radiozenders gewoon hun normale programmering hadden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*