Blog Martin van Doren: “Radio Sørensen”

Deze week wil ik u graag meenemen naar Tinglev, een plaatsje in Denemarken op zo’n 15 kilometer van de grens met Duitsland. Het stadje is zwaar getroffen door de afgelopen c.q. nog steeds voortwoekerende crisis; om het voorzichtig te zeggen: it shows. Veel is er niet te beleven. De plaatselijke buslijn rijdt van maandag tot en met donderdag vier maal daags zijn rondje, op vrijdag drie maal, en in het weekend kunt u er naar de bus fluiten. Daarentegen stopt de intercity er weer wel. Er zijn drie supermarkten, een kringloopwinkel, een meubelzaak (die verdacht veel op een kringloopwinkel lijkt), twee pizzeria’s, twee benzinepompen en….: Radio Sørensen.

De winkel van Radio Sørensen ziet er niet erg aanlokkelijk uit. Het oogt allemaal een beetje smoezelig. Het reclamemateriaal van de Deense Canal Digital is behoorlijk van kleur verschoten, maar daar staat dan weer tegenover, dat in de etalage nieuwe modellen van DAB+ ontvangers staan, die ik verder nog nergens tegen gekomen ben. Zéér recent moet de etalage dus opnieuw ingericht zijn.

Het is zo’n winkeltje waarvan je zondermeer verwacht, dat als jouw buizen- en lampenradio uit 1950, na decennia van trouwe dienst, het opeens begeven heeft, Radio Sørensen nog uit voorraad de kapotte buis of lamp zonder problemen vervangt, dan wel op een andere ondoorgrondelijke manier de radio weer aan de praat krijgt. Zo’n winkel dus. Smoezelig maar met een hoog nostalgie gehalte.

In de etalage werd mijn oog getroffen door een zelfgemaakt bordje: een geprint A4-tje, netjes in een plastic standaard geklemd. Het moet er al een tijdje staan, want echt heel erg wit is het papier niet meer. De tekst op het bordje is kort en krachtig; waarschijnlijk zou het u niet opgevallen zijn. Vertaald: “Mist u Dansk Toppen en Giro 413 ook zo? Koop hier uw DAB+ radio”. Zijn wij hier getuige van een stil protest, of is het slechts een service van Radio Sørensen?

Wat is er aan de hand? Danmarks Radio heeft acht radionetten, die allemaal op DAB of DAB+ uitgezonden worden. (Denemarken heeft last van “de wet van de remmende voorsprong”: alleen P4 wordt in DAB+ uitgezonden, de overige zeven netten in DAB.) Naast de DAB/DAB+ netten heeft DR de beschikking over drie FM netten: P1 en P2 delen één FM net, P3 en P4 hebben ieder een eigen net, en P5 tot en met P8 zijn uitsluitend DAB kanalen (en internetradio).
Het bordje in de etalage van Radio Sørensen verwijst impliciet naar deze situatie. De pijn zit hem in P4. Vertaald naar de Nederlandse situatie, moet u zich bij P4 een samensmelten voorstellen van NPO Radio2 en de regionale omroepen. P4 is de best beluisterde zender van het land (ik kan daar met mijn petje niet bij, maar het is zo, en eigenlijk doet het helemaal niet ter zake). Danmarks Radio is bezig haar radiokanalen te stileren; in die context moet P4 een overloopzender voor de jongerenzender P3 worden (zoals NPO Radio 2 dat voor NPO 3FM moet zijn/worden). In dat kader sneuvelden de programma’s Dansk Toppen en Giro 413 op P4, en werden overgeheveld naar P5. (Prijst u allen zich gelukkig dat u waarschijnlijk geen Deens verstaat, want deze programma’s zijn niet om aan te horen, maar de realiteit is, dat zij immens populair zijn.) De Denen waren, om het voorzichtig te zeggen, “not amused”, maar DR zette door. Een deel van de luisteraars was op slag verstoken van hun meest favoriete programma’s. Dansk Toppen en Giro 413 waren alleen nog maar via DAB op P5 te ontvangen; niet meer via de FM.

Het hele bovenstaande verhaal is samen te vatten op dat ene A4-tje, in de ietwat smoezelige etalage van Radio Sørensen, in een onbeduidend stadje in het zuiden van Denemarken. Binnenkort zal ik weer even in Tinglev zijn, en het eerste wat moet gebeuren: een foto maken van dat bordje in die etalage. Dat bordje dat in mijn geheugen gegrift staat. Dat bordje waar zonder problemen een blog over vol te schrijven is. Ik hoop dat het nog gaat lukken, want het is zo’n winkeltje dat opeens weg is.

Of ik ooit in de winkel geweest ben? Nee. Helaas. Radio Sørensen heeft zeer beperkte openingstijden: een paar uurtjes op maandag tot en met vrijdag; in het weekend gesloten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*