Blog Martin van Doren: ‘Klucht der implosie’

Het vervelende is dat je nooit precies weet wat er aan de hand is, wat er op de achtergrond speelt, en als het niet zo triest was, dan was het ronduit smeuïg. Tegelijkertijd is er heisa op NPO Radio 1 en NPO Radio 2, en dat op het moment waarop NPO 3FM zo goed als ingestort is. Wat is er loos in Hilversum?

De klucht begon met Rob Stenders op NPO Radio 2. Die vertrok naar een andere omroep, maar leek er vanuit te gaan dat hij zijn programma kon behouden, al dan niet met een toezegging op zak. Dat was een misrekening, want daar kwam Annemieke Schollaarts, die voor zij goed en wel begonnen was, al rekening moest gaan houden met de mogelijkheid dat zij naar de avonduren kon vertrekken. Kind van de rekening zou Stefan Stasse zijn, die op zijn beurt naar NPO Radio 5 zou moeten verkassen, maar dat pikt zijn omroep weer niet.

Min of meer op hetzelfde moment kwam ‘De nieuwsshow’ van NPO Radio 1 zelf in het nieuws. Bonje over de personele bezetting, met als mogelijk resultaat dat het programma ‘overgenomen’ zou kunnen worden door een andere omroep. De tussenbalans staat inmiddels op twee keer ‘non-actief’ voor de oorspronkelijke presentatoren.

In alle gevallen, inmiddels doorgevoerd in ‘de voorgenomen programmering 2018’, kwam ‘de wens van de luisteraars’ opeens hartverwarmend naar voren, en dat alleen al is pure winst. Beter laat dan nooit, zal ik maar zeggen. Maar op hetzelfde moment begon ook het dreigen met rechtszaken. Dan wordt het serieus. En zo komt er een tweede, wel heel letterlijke betekenis van de kapot gedraaide grammofoonplaat van de NPO: de NPO verbindt. Die betekenis wordt: De NPO verzorgt de wonden die de afzonderlijke zendgemachtigden elkaar toebrengen door elkaar de hersens in te slaan.

Van dichtbij is het een klucht zoals niemand die kan bedenken, behalve ‘Hilversum’ dan. Toch is het misschien het eerste teken dat er iets groters aan de hand is. Zijn dit de eerste tekenen dat het radiosysteem van de NPO op imploderen staat? Op de langere termijn zou dit het hele goede nieuws voor de luisteraars kunnen zijn.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*