Blog Martin van Doren: ‘Het is tijd voor een Plan B’

De dubbeldikke radio en tv gids voor twee weken is weer in de bus gevallen en derhalve moeten de feestdagen wel aangebroken zijn. Zo snel als maar mogelijk was spoedde ik mij naar de laatste pagina’s: word ik iets wijzer van de vernieuwde programmering van Radio 1? Het antwoord is helaas: nee. De gids loopt tot en met 01-01-2016 en het nieuwe Radio1-schema begint drie dagen erna. Ik zal moeten wachten, en al zijn er belangrijker zaken in de wereld: dat nieuwe schema houdt mij al maanden bezig. Laat ik het voorzichtig zeggen: “Ik ben er niet gerust op.”

De onrust ontstond enkele maanden geleden toen de eerste koppen verschenen: “Radio1 gaat op de schop”. Er zijn geruststellender berichten voor mij, maar het eerste bericht was niet slecht: het Radio1-Journaal in de ochtend krijgt een nieuwe presentator. Een klein sprongetje in de lucht. De nieuwe presentator heeft een echte radiostem en kan moeiteloos meer dan 10 zinnen zonder hakkelen, stotteren en giechelen uitspreken en daarbij is hij ook niet het type dat hijgend achter de hypes aandendert . 

Hopen dat dit zo blijft, want de dreiging is niet mis te verstaan. Dreigend werd gesteld dat er “inhoudelijke veranderingen komen”. Dat kan van alles en nog wat zijn. Natuurlijk hoop ik erop dat het een meer journalistiek programma wordt, maar voor hetzelfde geld betekent het, dat er (nog) meer muziek komt. 
Radio1 gaat er immers vanuit dat de spanningsboog van de gemiddelde luisteraar niet verder komt dan enkele minuten en derhalve moet er hoognodig muziek gedraaid worden. Krankzinnig! Hoezo, een nieuwszender?

Wat is er inmiddels bekend over het vernieuwde Radio1-schema?  Niet veel, maar hoopvol is het allerminst.  Alleen van de werkdagen is momenteel het één en ander bekend. Van 06:00-09:30 het Radio1-Journaal (NOS), van 16:00-18:30 Nieuws & Co (NOS/NTR) en van 20:30-23:00 een gezamenlijk nieuws- en sportprogramma van de NOS en EO, waarvan lange tijd geen naam bekend was. “Gods Water over Gods Sportvelden” leek mij wel wat, maar het werd “Langs de Lijn En Omstreken”. Laat ik het rustig afwachten, maar eerlijk gezegd lijkt het mij een gedrocht van een programma te worden.  Ik ga er maar van uit dat “Het Oog” gehandhaafd zal blijven tussen 23:00-24:00.

Het “Nieuws & Co” zit mij niet lekker. Nieuws, actualiteiten en cultuur. Betekent dit dat “Kunststof” gaat sneuvelen? Wie zal het zeggen; ik hoop van niet, maar vrees het ergste. Dat de presentatrice van “Nieuws & Co” dezelfde is als die van de huidige middageditie van het Radio1-Journaal maakt de verwachting er al niet heel veel beter op. Het gaat vast reuze gezellig worden met een lachen en hakkelen tot en met. Ik was er bepaald niet rouwig om toen BNR, in mijn oren toch al niet het sprankelend voorbeeld van hoe radio gemaakt zou kunnen of moeten worden, haar Powerlunch stopzette.

Dan blijven er twee blokken over: 09:30-16:00 en 18:30-20:30, uiteraard naast de nachtprogrammering. Ik bedel de sterren naar beneden, dat in het tweede blok “Kunststof” zal blijken te zitten.  De grote vraag is momenteel: waar blijven de AVROTROS, BNN-VARA, KRO-NCRV, VPRO, MAX, WNL, POWNED en HUMAN? Gaat de totale versnippering plaatsvinden op Radio1? Hoe gaan de zaterdag en de zondag eruit zien? De vrees neemt bepaald niet af.

Bij dit alles is er één vraag die mij extreem bezig houdt: wat gebeurt er met het allermooiste programma van de Nederlandse radio? Wat gebeurt er met “Nooit Meer Slapen” (VPRO)? Blijft dat staan tussen 00:00-02:00? Ik heb niets gehoord of gelezen dat het verdwijnt, maar wat zou ik het blijven ervan maar al te graag even op papier zien. Als dat ook nog eens zou verdwijnen?!

Het is tijd voor een “Plan B”. Op de satellietontvanger heb ik een aparte map aangemaakt voor de echte nieuwszenders: Danmarks Radio’s P1, BBC World Service, Deutschlandfunk en VRT Radio 1. Stuk voor stuk echte nieuwszenders, zonder reclame, zonder de waan van de dag, zonder giechelende en stotterende presentatoren en vooral zonder muziek.

Jaren geleden veranderde 3-FM de slogan in “Serious Radio”. Mag ik u allen op de grens van het nieuwe jaar toewensen, dat zoiets ooit ook zal opgaan voor NPO Radio1?

Natuurlijk mag u mij verwijten, dat ik een grenzeloze optimist ben, maar hoop doet leven. Ook tegen beter weten in.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*