Blog Martin van Doren: ‘Gezaghebbend’

Gezaghebbende media, bestaan die nog? Wat de één gezaghebbend noemt, brandt de ander tot aan de grond toe af. Toch is er tenminste nog één radiozender die extreem gezaghebbend is.

In de nacht van zaterdag op zondag geeft de zender DCF77 één klein signaal af, en ontelbare radio-controlled-klokken in noord-west Europa geven vanaf dat moment de zomertijd aan. DCF77 heeft gesproken. De ene Europeaan is dolblij, de ander moppert nog dagen (zo niet langer). Zolang de zomertijd er is, zal de discussie daarover woeden, maar er is geen ontkomen aan en al helemaal niet voor uw radio-controlled horloge of klok. Zwijgzaam volgen zij DCF77.

Om alles in goede banen te leiden, is de DCF77 zender al eerder bezig. Ver van tevoren begint zij uw horloge en klok te “waarschuwen” dat de zomertijd er aan zit te komen, om te voorkomen dat die uurwerken ontregeld worden. De zender zendt een cyclus van 60 seconden uit: elke seconde een verschillend signaal. Alleen bij de naderende zomer- of wintertijd wordt een puls afgegeven dat de tijdswisseling eraan zit te komen. De rest van het jaar is dat slot leeg.

Talloze andere klokken verspringen ook automatisch (die van de NS en die van uw computer, laptop of mobiel). Deze klokken reageren niet op de DCF77 zender: zij schijnen hun signaal uit Delft te halen.

In de nacht van zaterdag op zondag bepaalt de tijdseinzender dat de volgorde is: van 01:59:59 naar 03:00:00 en iedereen volgt slaafs. Hoezo, er zijn gezaghebbende radiozenders. DCF77 is extreem gezaghebbend.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*