Blog Martin van Doren: ‘Dolby 5.1’

Mag je als blogger reclame maken? Vast niet. Mag je als blogger schrijven wat je opvalt? Zeker weten. En wat nou, als de twee hiervoor genoemde fenomenen mogelijk samenvallen, wat dan? Dan is dat maar zo.

Op maandag 19-06-2017 was in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam, NPO Radio4 was er ook. Eigenlijk was ik er voor het laatste stuk: de 3e Symfonie van Saint-Saëns, maar het stuk ervoor, de Nederlandse première van een fluitconcert van Peteris Vasks, was meer dan een zéér aangename verrassing.

De 3e Symfonie van Saint-Saëns, ‘De Orgelsymfonie’. Het Nederlands Philharmonisch Orkest op volle sterkte, het orgel van het Concertgebouw er letterlijk boven. In de eerste delen van de symfonie hoor je het orgel er soms even dreigend doorheen komen, al is het meer dat je het orgel voelt: er gaat wat trillen. Aan het begin van het vierde deel zet het orgel vol in en het orkest blijft niet achter. Er gebeurt wat, in ieder geval met mij. Naast een muur van volume verspreidt zich haast een drukgolf door de Grote Zaal. Zo, dat kwam binnen!

De volgende dag zat ik de opname, die de satellietontvanger van het concert via NPO Radio4 had gemaakt, terug te luisteren. Was dit hetzelfde concert dat ik de dag ervoor live had meegemaakt? Ja, dat was het, maar de dynamiek was er volledig uit; het klonk zo plat als een dubbeltje. Onwillekeurig schoot de slogan van het Koninklijk Concertgebouw mij te binnen: ‘Alles klinkt mooier in het Concertgebouw.’ Eigenlijk was dat wel bekend, maar sinds vandaag weet ik het voor de volle honderd procent zeker: dit is een understatement.

Er schoot mij nog iets te binnen. Voor velen zal het totaal onbekend zijn, maar ooit had Radio 4 (toen nog zonder dat NPO ervoor) een testkanaal, een kanaal waarin (sommige) concerten in Dolby 5.1 werden uitgezonden. Hoe anders zou de registratie van dit concert in Dolby 5.1 geklonken hebben. Maar helaas: afgeserveerd omdat het te duur was. De NPO en kwaliteit: het blijft, helaas in alle opzichten, veelal een hoogst ongelukkige combinatie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*