Blog Martin van Doren: ‘Deutschlandradio’

In de Bondsrepubliek Duitsland klapten deze week de onderhandelingen over een ‘Jamaica-coalitie’. Dat betekent hier ten huize dat de Deutschlandfunk weer erg interessant wordt. Normaal gesproken tik ik alleen ‘de live-stream’ aan, maar nu werd het programmaschema ook van belang. Daar wachtte een hoogst aangename verrassing.

Een tijd geleden is er gesleuteld aan de namen van de zenders en van de uitzendende organisatie: die werden logischer. Deutschlandradio is nu de naam van de overkoepelende organisatie, en die zendt drie verschillende programma’s uit: Deutschlandfunk, Deutschlandfunk-Kultur en Deutschlandfunk-Nova. Daarnaast blijkt er nog DLF24 te zijn, een nieuwswebsite.

Deutschlandfunk en Deutschlandfunk-Kultur hebben een zeer uitgebreid en gedetailleerd programmaoverzicht op de website staan. Adembenemend gedetailleerd! En daar zit een nieuwigheidje in; althans voor mij. Echt nog nooit van gehoord, bij geen enkele andere radiozender ooit gezien. Achter de naam van ieder programma staat nu een rode stip, met de melding ‘aufnehmen’. Dat blijkt gekoppeld te zijn aan de ‘Deutschlandradio-Rekorder’, een gratis te downloaden recorder. Sinds april van dit jaar blijkt dat in deze vorm te bestaan.

Eenmaal de recorder gedownload, is het alleen nog een kwestie van de rode knop achter een programma aan te klikken, en de recorder neemt het verder automatisch op, en zet het netjes weg op de computer. Geen omkijken meer naar. De enige voorwaarde is dat de computer aan moet staan. De recorder start zelf de betreffende stream van Deutschlandradio, twee minuten voor aanvang van het programma. Geen gehannes meer met programma’s terug zoeken, en al helemaal niet zelf meer moeten opnemen.

Of ik de recorder in de praktijk heel erg vaak zal gebruiken, zal de toekomst leren, maar het lijkt mij bijzonder praktisch voor de DLF en DLF-Kultur concerten en documentaires.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*