Blog Martin van Doren: ‘BBC World Service op DAB+’

Heel even waren er geruchten, maar het bleef doodstil. Als er nog een vooraankondiging geweest is, dan heb ik die gemist. Hoe dan ook: een beetje als een dief in de nacht sloop zij mijn radio in, en heeft zich daar voor eens en altijd genesteld. Sinds 01 maart zendt de BBC World Service in Nederland via DAB+ uit.

Eindelijk heeft Nederland weer een echte nieuwszender. Ooit probleemloos te ontvangen op 648 kHz, maar daar verdwenen vanwege bezuinigingen. Echt weg is zij nooit geweest: altijd te beluisteren gebleven via de satelliet en internet, maar gemak dient de mens: haar aanwezigheid op DAB+ is een verademing. Alleen de aan/uit knop is voldoende.

Wat is het geheim van de BBC World Service? In zijn algemeenheid ga ik mij daar niet aan branden, maar voor mijzelf is het zo helder als het maar kan. Allereerst is het een nieuwszender, een hele echte. Dat betekent automatisch dat de zender er vanuit gaat dat mensen bereid zijn om er naar te luisteren, en op die manier de luisteraar hoogst serieus neemt. BBC World Service heeft het helemaal niet nodig om haar programma’s op te leuken met muziek en gedichten. Nee, zij gaat er vanuit dat de luisteraar geïnformeerd wenst te worden, en slaat die luisteraar beduidend hoger aan, dan een coördinator die beslist heeft, dat een luisteraar een spanningsboog van slecht enkele minuten heeft. Het resultaat is dan ook dat een onderwerp uitgebreid aan de orde kan komen, en niet afgeraffeld moet worden, omdat er nog een onbekend bandje in de studio zit, of nog hoog nodig een gedicht voorgedragen dient te worden.

Is de muziek spoorloos verdwenen op de World Service (nee, fout: dat is er nooit geweest), ook het geëmmer over het weer is niet aan de zender besteed, net zo min als de verkeersinformatie. Moet u eens een keertje NPO Radio1 “klokken” hoeveel tijd dat scheelt.

Sport ontbreekt niet op de World Service, maar dan in een beperkte hoeveelheid, en geen mens die zich het in zijn of haar hersenen haalt, om een nieuwsprogramma te onderbreken voor een sportmoment.

Een meer dan verheugende bijkomstigheid is, dat BBC World Service volledig reclamevrij is. Klokt u nog maar even verder op NPO Radio1.

Een hele verademing zijn de presentatoren, presentatrices, nieuwslezers en nieuwslezeressen van de World Service. Zij kunnen, zonder uitzondering, een lap tekst zonder stotteren, haperen en verslikken uitspreken. Ook lijken zij er geen enkele behoefte aan te hebben, om hun programma op te leuken met keuvelarijen, kirren en lachen, ook niet bij een duo-presentatie.

De BBC World Service is misschien een tikkie saai, een tikkie afstandelijk. Maar dat is nou precies wat, naar mijn mening, een nieuwszender nodig heeft. De luistercijfers van NPO Radio1 dalen gestaag. Misschien moet daar eens gekeken worden naar het heilige “format”. Zou dat “format” van veel gezwets en gezever, een muziekje hier, een muziekje daar, een ongetwijfeld mooi gedicht en een ontspoorde sportafdeling, niet ernstig debet zijn aan de dalende luistercijfers? Aan de andere kant: waar zou ik mij druk over maken? Het alternatief is inmiddels ruimschoots voorhanden: via internet, de satelliet en nu ook (dank u, dank u!) via DAB+: de BBC World Service.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*