Blog Martin van Doren: “31-08-1974”

Twee jaar geleden kwam het geluid opzetten: “het is nu 40 jaar geleden, het is mooi geweest; de periode van de zeezenders moet maar eens definitief afgesloten worden”. Het is 31 augustus 1974; “The Day The Music Died”.

Er valt nogal het één en ander af te dingen op de datum van 31-08-1974, de dag waarop Radio Noordzee Internationaal en Radio Veronica hun uitzendingen moesten staken. Maar al te graag wordt vergeten dat Radio Caroline gewoon doorging (zelfs nog met een gloednieuw schip, de Ross Revenge, op de proppen kwam), Mi Amigo toch ook nog van na 1974 is (inclusief een nieuw schip, al was dat meer een wrak), en er zelfs twee hele nieuwe projecten van de grond kwamen: Laser 558 en Radio Paradijs (hoewel de laatste nooit verder gekomen is dan een aantal testuitzendingen, waarna het schip meteen in beslag werd genomen). Kort en goed: 31-08-1974 is allerminst het einde van de zeezenders geweest, en de muziek stierf al helemaal niet op die dag.

Niet geheel toevallig opent op 31-08 het nieuwe “192-Museum” in Nijkerk (geschiedenis van de REM en de zeezenders), “Joost den Draaijer” keert eenmalig terug via KX-Radio, net op tijd heropent na behoorlijke waterschade, “het RockArt Museum” in Hoek van Holland, met de originele Veronica boordstudio, en last but not least verschijnt in deze periode het boek “De Mediamaker”. Het leven hangt toch van toevalligheden aan elkaar.

Dat boek is “spek voor het bekkie” voor mij. Het schijnt (ik heb het nog niet gelezen) te gaan over de vraag; wat zou er gebeurt zijn als er een maas in de wet gevonden zou zijn, en de “grote zeezenders” door waren gegaan.
Helemaal uit de lucht gegrepen is de vraag niet. Geruchten waren er wel. Opeens gingen er geruchten over Radio Veronica vanuit Liechtenstein (bedenk daarbij ook nog even dat Capital Radio vanaf de King David, een in Liechtenstein geregistreerde onderneming was), en fijntjes werd gemeld dat RNI een Zwitserse onderneming was, en Zwitserland het Verdrag van Straatsburg (toen) niet ondertekend had. Geruchten? Opgeklopte lucht? Kern van waarheid? Wie zal het zeggen. In ieder geval gebeurde er niets.

“De Mediamaker” lijkt mij in ieder geval een heerlijk boek. Met toch wel een beetje gevoel voor traditie en stijl, heb ik het zo besteld dat het door de postbode werd afgeleverd op: jawel, 31-08.

En verder op “de” dag? Heel gewoon, heel traditioneel om 19:57:40 “Man of Action” van The Les Reed Orchestra”, instarten. De tune van RNI. Het duurt 2:20 minuten, en derhalve is het precies om 20:00 afgelopen. Loop ik mooi in lijn mee met de allerlaatste uitzending van RNI op 31-08-1974. Heel gewoon, heel traditioneel, en ik doe er geen vlieg kwaad mee.

De dag daarna begonnen mijn radio’s aan een geheel nieuw leven: de korte golf stations. Zelden zijn zij zó intensief gebruikt geweest. Elk einde is altijd een nieuw begin.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*