Blog Martin van Doren: “1395 kHz”

Nauwelijks geeft het Agentschap Telecom vergunningen af voor zéér laag vermogen middengolfzenders, ten behoeve van “hobby-radio”, of daar zijn de eerste in de lucht, op 1395 kHz.

Atlantis Radio 1395 en Cupra Radio zijn al in de ether, en binnenkort mogen wij op dezelfde frequentie nog drie stations verwelkomen. En dat is lang niet alles: op 747 kHz zijn wij in blijde verwachting van Radio Babylona en Radio TPot. Wereldstad The Heartbeat of the City gaat op 828 kHz vanuit Rotterdam komen, Amsterdam blijft niet achter met “AM sterdam” op 1485 kHz, terwijl Memories AM op 1251 kHz gaat komen. Daar staat dan wel weer tegenover dat Radio Paradijs haar frequenties 1224 kHz, 1332 kHz en 1584 kHz schijnt te gaan verliezen.

Zie hier de vangst tot op heden. Ik heb geen flauw benul van nut en noodzaak van al deze zenders, maar ongetwijfeld zitten er velen om te springen, waarschijnlijk vooral de “programmamakers” van de zenders. Ik wens deze zenders al het goede toe, maar een lang leven lijken zij mij niet beschoren.

Er is wel iets grappigs aan de hand, nu deze zenders in de ether verschijnen. Hun luisterdichtheid zal ongetwijfeld niet te meten zijn, en dus moet er iets anders verzonnen worden, en dat lijkt te worden: de vooronderstelde reikwijdte van de zenders. Enige plaatsvervangende schaamte en grinniken kon ik niet onderdrukken. Zo verscheen er op de website van Radio-TV-Nederland een kaartje met vier zenders die op 1395 kHz gaan uitzenden. Deze vier zenders bereiken namelijk heel noord en midden Nederland, met uitzondering van de kop van Noord Holland. Nu ben ik technisch absoluut niet onderlegd, maar dit is absoluut onmogelijk. De hele rommel wordt opgeklopt en opgeblazen dat het een lieve lust is. Als dit een voorteken is, van wat de zenders gaan uitzenden, dan kunnen wij de borst wel nat gaan maken: dat gaat lachen worden. Misschien valt het mee.

Wat is er aan de hand. Deze zenders krijgen een maximaal zendvermogen van 0,025 kWatt (eigenlijk 0,025 kWatt ERP), en da’s helemaal niks. Ter vergelijking: de zender van GNR op 1008 kHz heeft een ERP van 400 kWatt in de avonduren, en bestrijkt daarmee een gebied dat reikt van de Flevozender tot aan Haarlem, uitgaande van de wat vage omschrijving “goed bereik”.
De nieuwe mini-zenders gaan het dus ongeëvenaard veel beter doen dan de grote broer van GNR? Mag ik even lachen?

Als het niet zo triest en medelijden wekkend zou zijn, dan zou “AM sterdam 1485” het komisch sluitstuk van dit blog kunnen zijn. Deze zender gaat opereren op, de naam zegt het al, 1485 kHz, met een ERP van (houd u vast!) 0,00025 kWatt. 
Amsterdam heeft ervaring met een middengolfzender. In het verleden zond “STAD-Radio Amsterdam” op 1250 kHz uit, met een ERP van 1 kWatt. De zendmast stond in Duivendrecht, zo ongeveer waar nu het knooppunt Amstel, tussen de A2 en A 10, ligt. Het probleem was dat het niet werkte. De ontvangst in de stad was uitermate slecht, en hals over kop kreeg STAD–Radio Amsterdam een FM frequentie toegewezen, om de ontvangt in de stad mogelijk te maken.
Nu gaat een zender het helemaal maken, met een vermogen dat 1/4000 is van de STAD-zender, met een armetierig ogende antenne.

Mijn beste lezers, mag ik u één welgemeende vraag stellen: waar zijn wij in godsnaam mee bezig?

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*