Blog Martin van Doren: ‘Onprofessioneel’

Als u mijn blogs een beetje volgt, dan heeft u allang door, dat ik niet heel erg onder de indruk ben van NPO Radio1 en BNR, de Nederlandse “nieuwszenders”. En toch laat ik mij keer op keer verrassen: het blijkt steeds weer nóg dommer, nóg armoediger, nóg slechter te kunnen. Zeg maar gerust: onprofessioneel.

Ik neem u mee terug naar afgelopen woensdag, 20 april 2016, naar NPO Radio1, zo rond de klok van 16:20h. Er gaat een nieuwsitem de zender op, over het gebruik van antidepressiva, en dan met name over een bijwerking ervan, dat gebruikers nog wel eens uit de bocht kunnen vliegen, agressief kunnen reageren. Veel mensen slikken deze medicamenten, daar is niet zo heel veel mis mee, al zetten sommigen wel vraagtekens bij het overvloedige gebruik. Daar gaat het hier ook niet om.
Waar ik, languit, over val, is de rol van de presentatrice. Het item is niet al te lang onderweg als zij met de ontboezeming komt: ik slik ook antidepressiva. Dat doet zij omdat zij zelf een bepaald stofje niet (voldoende) aanmaakt, en dat stofje zit wel in die antidepressiva. Daarbij weet zij te melden dat dit niet zelden familiair is.

Godallemachtig: zet jezelf vooral neer zoals je wilt. Gooi vooral je eigen medische dossier op de antennes van NPO Radio1.
Maar …, wat voegt deze ontboezeming toe aan de inhoud van het item? Niets, helemaal niets! De presentatrice die het onderwerp naar zichzelf toetrekt. Is dat niet in het algemeen de grote makke van het gros van de presentatoren op NPO Radio1? Mag je van presentatoren van nieuwsprogramma’s niet verwachten dat zij, in zekere mate, afstand houden tot het onderwerp, anders gezegd: zich professioneel opstellen?

Op het moment waarop dit op NPO Radio1 werd uitgezonden, zond DR’s P1 het programma “Orientering” uit. Opeens kreeg ik een ronduit valse gedachte: wat zou er gebeuren als je dit item letterlijk zou vertalen en naar “Orientering” zou opsturen. Zouden zij daar hun oren geloven? Zouden zij het opvatten als satire? Zouden zij gek-gillend, hoestend, proestend, hinnikend en gierend van de lach onder hun bureaus schieten? 
Ik denk dat zij heel beschaafd en wellevend zouden reageren: dolblij zijn met hun eigen professionele, journalistieke waarden en normen; hun eigen standaarden om radio te maken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*