Blog Jan Slagter: ‘Vrijheid van pers’

Ik heb de onafhankelijke en kwalitatieve journalistiek hoog zitten en geloof sterk in de rol van persvrijheid in een democratische samenleving.

Kijk naar wat in Rusland gebeurt, waar de staatszenders de burgers een rad voor de ogen draaien via propaganda, censuur en desinformatie. Daarom was ik geschokt toen begin deze maand bekend werd dat de persvrijheid in Nederland een dieptepunt heeft bereikt. Nederland is in een jaar 22 plekken gedaald op de persvrijheidsindex van internationale organisatie Verslaggevers Zonder Grenzen. We duikelden van plek 6 naar 28. Steeds vaker worden journalisten bedreigd en het slachtoffer van fysiek geweld.

De moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries was het tragische dieptepunt. De persvrijheid en de veiligheid van journalisten moet hoog op de agenda komen te staan. In België waar journalisten ook meer en meer worden geïntimideerd gaat de overheid de journalistiek erkennen als beschermd beroep. Trots ben ik op ons eigen journalistieke programma ‘Hollandse Zaken’ dat vanaf 1 juni weer te zien is (20.25 uur op NPO 2).

Daarin krijgen grote maatschappelijke kwesties een gezicht door reportages in het hele land over uiteenlopende onderwerpen. Onderwerpen waarin de gewone burger centraal staat.

JAN SLAGTER
DIRECTEUR OMROEP MAX

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*