Blog Jan Slagter: ‘Van Rijn, grijp in!’

Half maart viel definitief het doek voor TSN, de grootste thuiszorgorganisatie van ons land, die met ongeveer 12.000 medewerkers huishoudelijke zorg levert aan ruim veertigduizend cliënten – kwetsbare ouderen, die daardoor zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Gelukkig neemt Buurtzorg 4.000 medewerkers over van TSN, maar voor 8.000 collega’s is een periode van grote onzekerheid aangebroken. Dat geldt ook voor de duizenden cliënten: behouden zij hun vaste thuiszorgmedewerker? Ik deel de vrees van de TSN-directie dat dit niet de laatste ontslagronde was. Er vindt nu op grote schaal loondumping plaats in de thuiszorg. Staatssecretaris Van Rijn heeft bezuinigingen doorgevoerd op de ondersteuning die mensen thuis krijgen en deze overgeheveld naar de gemeenten. Op hun beurt hebben veel gemeenten de thuiszorg op grote schaal naar beneden bijgesteld om kosten te besparen. Bij de inkoop van thuiszorg geeft nu de prijs de doorslag in plaats van de kwaliteit, laat staan dat er oog is voor een fatsoenlijk salaris voor de medewerkers.

Van Rijn hoort de gemeenten op hun gedrag aan te spreken. Als de overheid niet ingrijpt en de marktwerking de vrije hand geeft, zijn medewerkers en cliënten de dupe. Zorg is een taak van de overheid en besteed je niet uit aan commerciële partijen. Ik geef de thuiszorgmedewerkers alle steun en zal me ervoor blijven inzetten dat iedereen in Nederland goede thuiszorg krijgt en een goede beloning.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*