Blog Jan Slagter: ‘Ons Limburg’

Ik heb persoonlijk een bijzondere relatie met water. Dol op zwemmen ben ik niet, ben er ook niet echt bedreven in. Maar ik vertoef graag op de plassen en kom helemaal tot rust als ik er rondvaar in mijn boot.

Ik kan dan ook bijna niet wachten tot de eerste aflevering van ‘Denkend aan Holland’ (23 augustus, 21.40 uur, NPO 1), waarin André van Duin en Janny van der Heijden weer ons mooie Nederland ontdekken vanaf het water. Deze maand zagen we een heel ander aspect van water; namelijk hoe de overstromingen in Limburg leidden tot een hartverwarmende verbroedering. Mensen wilden massaal íets doen voor de ander in (waters)nood. En dat nam allerlei vormen aan; van het openstellen van giro 777, waar miljoenen aan donaties binnenkwamen (en de spontane NPO Radio 2 actie ‘777 liedjes voor Limburg’) tot het gezamenlijk schrobben van kerkbankjes en tal van particuliere initiatieven. Vooral op sociale media zag je hoe droge slaapplekken werden aangeboden en opvang van huisdieren – tot paarden aan toe. Spullen en voedsel werden ingezameld; iedereen droeg een steentje bij. Laten we nu de zandzakken weer zijn weggehaald, de Limburgers niet vergeten en die mooie provincie bezoeken. Niet als ramptoerist, maar om al het ‘sjoens’ dat ‘ós Limburg’ te bieden heeft. Ik vind ook dat er een nationale tv-inzamelingsactie mOns Limburg Ik heb persoonlijk een bijzondere relatie met water.

Dol op zwemmen ben ik niet, ben er ook niet echt bedreven in. Maar ik vertoef graag op de plassen en kom helemaal tot rust als ik er rondvaar in mijn boot. Ik kan dan ook bijna niet wachten tot de eerste aflevering van ‘Denkend aan Holland’ (23 augustus, 21.40 uur, NPO 1), waarin André van Duin en Janny van der Heijden weer ons mooie Nederland ontdekken vanaf het water. Deze maand zagen we een heel ander aspect van water; namelijk hoe de overstromingen in Limburg leidden tot een hartverwarmende verbroedering. Mensen wilden massaal íets doen voor de ander in (waters)nood. En dat nam allerlei vormen aan; van het openstellen van giro 777, waar miljoenen aan donaties binnenkwamen (en de spontane NPO Radio 2 actie ‘777 liedjes voor Limburg’) tot het gezamenlijk schrobben van kerkbankjes en tal van particuliere initiatieven.

Vooral op sociale media zag je hoe droge slaapplekken werden aangeboden en opvang van huisdieren – tot paarden aan toe. Spullen en voedsel werden ingezameld; iedereen droeg een steentje bij. Laten we nu de zandzakken weer zijn weggehaald, de Limburgers niet vergeten en die mooie provincie bezoeken. Niet als ramptoerist, maar om al het ‘sjoens’ dat ‘ós Limburg’ te bieden heeft. Ik vind ook dat er een nationale tv-inzamelingsactie moet komen. Waar wachten de NOS en de hulp­organisaties op?

Jan Slagter
directeur Omroep MAX

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*