Blog Patrick Kicken: ‘Giel Beelen, met een sixpack achter het stuur’

[BLOG] Ik heb te doen met Giel Beelen. Op de dag dat zijn langverwachte online documentaire verschijnt, over zijn road to sixpack, op zijn eigen youtubekanaal met 45.000 abonnees, is overal in het nieuws te lezen dat hij zijn rijbewijs kwijt is door meermaals met drank op achter het stuur te kruipen. ‘Hoe kan je daar nou mee te doen hebben?!’ hoor ik je denken. Ook de reacties op Facebook onder de nieuwsberichten liegen er niet om. Niemand toont begrip of vindt het klote voor hem. ‘Wie denkt hij wel niet dat hij is!’, ‘Zijn verdiende loon’ en ‘Wat een asshole’.

Ik denk dat het allemaal ter herleiden is aan het koude huwelijk tussen hem en Radio Veronica. Heb zelf ook eens in zo’n liefdesrelatie gezeten die gewoon niet klopte. Wat ik ook deed, het werd verkeerd uitgelegd. Wat ik ook probeerde, het viel tegen. Praat ik daarmee met drank op achter het stuur kruipen goed? Nee. Maar het lijkt wel alsof álles wat Giel tegenwoordig doet, zegt, of voor mijn part zingt verkeerd wordt uitgelegd. Giel zit daar in het Talpa pand 5 dagen per week zijn stinkende best te doen, vaak nog tot laat in de middag, om de ochtendshow en daarmee het hele radiostation Veronica vlot te trekken. Verder zien we hem superaktief op Instagram zich uit de naad werken. Aanschuiven bij televisieprogramma’s. Dan staat hij weer op een podium een prijs uit te reiken. Hij is regelmatig in het nieuws met stunts. Heeft meestal dé mensen die in het nieuws zijn in zijn ochtendshow. Van Mark Rutte die jarig is tot Peter R. de Vries als hij in het nieuws is. Beelen doet alles wat een goeie ochtendjock moet doen om zijn bekendheid op peil te houden. En waar andere jocks verzaken en denken dat het allemaal vanzelf komt, is Giel zich ervan bewust dat je iedere dag keihard moet knokken om de wedstrijd te winnen. En doet dat dus ook.

Waarom wil dit er dan toch maar niet in bij de Veronica-luisteraar? Omdat deze, naar mijn ervaring, erg behoudend is. Door de jaren heen trekt Radio Veronica een publiek dat best tegen een grapje kan, maar je al gauw mag of helemaal niet mag. Ook Robert Jensen was een mismatch in het verleden met de Veronica-luisteraar, zijn ochtendshow duurde dan ook niet langer dan een half jaar. Ik zal eens wat geks zeggen. Giel Beelen moet niet weg bij Talpa. Giel Beelen moet verhuizen. Een deurtje verder. Naar Radio 538. In de avond. Waar hij hélémaal los mag gaan. On-air, op TV538, live op YouTube, de hele shebang. Geen beperkingen. All the way. Rijbewijs kwijt? Perfect, rijsimulator in de studio, Giel verplicht iedere avond een racespelletje live in beeld en geluid. Laat Giel Giel zijn in een omgeving waarin hij zich niet hoeft in te houden, geen rekening hoeft te houden met de lange tenen van de luisteraars, aan de lopende band pers mag scoren, mensen beledigen, BN’ers onderbreken als ze vals aan het zingen zijn. Niet alleen zal het een onwijs succes worden, het zal Beelen ook weer de credits geven die hij verdient. Want niemand werkt zo hard als Giel Beelen.

De andere mogelijkheid die ik zie is het hele station Veronica op de schop. Bouw het om Giel heen. Maak er een spannende zender van waar alles kan. Verander desnoods de naam. Alternative rock all the way. System of a Down om 12u30 uit de speakers. Een paar stoere, spannende jocks die niet op hun mondje gevallen zijn in de dagprogrammering. Bevalt het je niet als luisteraar? Jammer dan. Wij zijn wie we zijn. Toch zal dat scenario nog minder waarschijnlijk zijn dan Giel Beelen bij 538. De fout die vaak bij zenders die het moeilijk hebben gemaakt wordt is dat ze een soort allemansvriend willen worden. Ineens de database van de muziek enorm uitbreiden, allerlei uiteenlopende akties. De hele dag BN’ers bellen en in hun kont kruipen. Kortom: vlees noch vis. Ik hoop dat het tij gauw keert voor Giel. Als je zo hard werkt verdien je het om te scoren. Is het niet bij zender A, dan maar bij zender B. Terug naar 3FM of NPO Radio 2. Daar de avond onveilig maken. Ik ben erbij.

Patrick Kicken

5 Comments

  1. Mooie blog. Ik heb een haat-liefde-verhouding met Giel. Maar die slaat door naar liefde. Omdat hij gewoon prachtige radio heeft gemaakt bij vooral radio 3. Dus van mij mag hij zo weer terugkomen. Veronica luister ik niet naar. Dus ook geen Giel meer. Waarom weet ik ook niet. Veronica staat voor mij voor “stilstaan”. En ik hou van oud EN nieuw.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*