Blog Erik de Zwart: Inperking keuzevrijheid na ’anti-zeezender-wet’

Ik denk nog vaak aan de tijd dat we afscheid moesten nemen van de zeezenders zoals Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal.

Ik zat op de middelbare school en het eerste wat je ’s morgens deed was de radio aanzetten. Met drie zeezenders en één ‘Hilversumse’ werd je als popliefhebber op je wenken bediend. Onze keuzevrijheid werd na de inwerkingtreding van de ‘anti-zeezender-wet’ op 31 augustus 1974 dus enorm beperkt, want toen hadden we alleen nog maar Hilversum 3. Het is niet voor niets dat een hoop mensen van mijn leeftijd zich daar nog steeds druk over maken. Het wordt ook elk jaar herdacht, op 192 TV en het Nationaal Popmuseum in (nu nog) Hoek van Holland.

Gelukkig hebben we na vele rechtszaken alles uiteindelijk goed kunnen regelen voor onze nakomelingen (de omroep Veronica en Radio 538). Eén lichtpuntje in de jaren na de sluiting van de zeezenders was de TROS donderdag. Wakker worden met Tom Mulder alias Klaas Vaak en zijn Havermoutschow zorgde ervoor dat je goedgeluimd uit bed stapte! Ik kan mij nog goed dat ene vrolijke nummer herinneren: Break My Stride van Matthew Wilder, nummer3 in 1984.

Eriks Hitdossier verschijnt wekelijks in Veronica Magazine.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*