Blog Erik de Zwart: ‘Hitlijst-traditie rond de kerst’

In Engeland hebben ze grappige tradities met de Kerst. Naast de viering met kerstboomlichtjes, eten en cadeaus, is er elk jaar een battle om vlak voor Kerstmis op nummer 1 terecht te komen in de charts.

Al in 1952 had je daar een hitlijst in het populaire weekblad New Musical Express. Een van de eerste keren dat een kerstplaat op nummer 1 stond was in mijn geboortejaar 1957, Harry Belafonte scoorde met Mary’s Boy Child toen de eerste positie. Boney M lukte dat nog een keer met hun versie van hetzelfde nummer in 1978. Er zijn ook ‘winnende’ platen geweest die niets met het feest van het licht te maken hadden, bijvoor­beeld Whitney Houston met I Will Always Love You in 1992. Of diverse nummers van The Beatles, maar die waren zo populair dat geen enkele andere artiest ook maar in de buurt van de nummer 1-positie rond Kerstmis kon komen.

Bohemian Rhapsody, de gedoodverfde nummer 1 in alle eindejaarslijsten, won in Engeland ook twee keer de wedstrijd met de kerst: in 1975 en 1991. Het jaar met de allerbekendste kerstliedjes is zonder twijfel 1984. Wham! met Last Christmas moest het toen nét afleggen tegen Band Aid met Do They Know It’s Christmas Time?

Eriks Hitdossier lees je iedere week in Veronica Magazine.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*