Blog Dineke de Zwaan: ‘Visages Villages’

In haar nieuwste film, de originele documentaire ‘Visages Villages’, trekken regisseur Agnès Varda (nu 89) samen met co-regisseur fotograaf JR (34) in een fotografie-busje door het Franse platteland. Daar zullen hun oog en oor zich door het toeval laten leiden, spreken ze in het begin van deze documentaire in Parijs met elkaar af.

Varda (naast grondlegger ‘moeder’ van de Nouvelle Vaque, oorspronkelijk ook fotografe) en JR (fotograffiti-kunstenaar) hebben geen tijd te verspillen en vertrouwen op hun talent en interesse in mensen. In kleine dorpjes, stadjes en langs de Franse kust laten ze zich door het toeval leiden. De foto’s die JR van individuen, groepen en dieren neemt, rollen op posterformaat uit het autootje. Waarna die immense samengestelde foto’s muren, watertorens, vervallen boerderijen, bunkerblokken of goederenwagons, nieuw leven inblazen.

Het heeft iets magisch, alsof de geest van een omgeving tot leven wordt gewekt, zoals in de haven waar staande portretten van drie aldaar werkende vrouwen – tevens echtgenotes van dokwerkers – verticaal over de torenhoog gestapelde containers naast elkaar verschijnen. Vervolgens gaan, op de plaats waar hun hart zit, de containerdeuren open. En vanuit die ongewone hoge geïsoleerde locatie vertellen ze ieder, als onderdeel van hun portret, aan de camera hoe ze zich voelen.

De regie van Varda, en de aanpak van het duo, kenmerkt zich door intuïtieve vondsten, waarbij ze het karakter van de omgeving die ze aantreffen optimaal benutten, om er ter plekke met hun fotografie een sociale dimensie aan toe te voegen. Met hun foto’s wekken ze trots, blijdschap en verrassing bij de geportretteerde mensen. Terwijl het contrastrijke film-foto regieduo zelf ook een boeiend onderdeel van de film uitmaakt.

Regisseur Agnès Varda, won eerder dit jaar in Cannes de prijs voor beste documentaire met haar nieuwste film ‘Visages Villages’. In november ontving ze als eerste vrouwelijke regisseur een ere-Oscar. De film was onlangs te zien op IDFA en is nu landelijk te zien.

Visages Villages. Frankrijk 100 minuten. Regie en scenario: Agnès Varda en JR.
7 december 2017, release bioscoop.

Dineke de Zwaan journalist, tekstschrijver, researcher, recensent, redacteur. Voor alles wat met media, film, fotografie, kunst, cultuur en educatie te maken heeft.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*