Blog Agnes Dijker: ‘Voldoende respect voor de kijker?’

 Dat was schrikken in september. De advocatenserie Suits verdween op 23 september plotsklaps van het RTL-5 scherm, zonder aankondiging vooraf. Reden: te weinig kijkers, alhoewel de trouwe kijkersgroep klaarzat om vanaf 20:30 uur de dubbele aflevering te gaan zien. Maar in plaats van Suits werd ineens het jongeren reality programma Zon Zuipen Ziekenhuis ingezet.

 RTL5 gaf op dat moment ook geen informatie wanneer en waar de serie dan wel vervolgd zal gaan worden. Via social media barste het commentaar los, o.a. in de trant van dat het niet raar is dat Netflix het zo goed doet. Ik vraag me af waarom RTL5 die dag niet besloot Suits verder aan te bieden via RTL-XL. Als RTL5 zelf naar de serie Suits had gekekeken dan hadden ze kunnen weten dat je de stekker er niet zomaar uittrekt. In de advocatenserie proberen ze tegenvallende cases op een originele communicatieve manier bevredigend af te ronden.

Met enig respect voor de kijker kondig je vooraf aan als is besloten een programma te stoppen en worden kijkers geïnformeerd waar het wordt vervolgd. Ook NPO3 kondigde in september aan een programma te stoppen; human-interest programma Landinwaarts zal per 1 januari 2017 niet meer te zien zijn. Vervelend voor de trouwe kijkers maar ze weten wel waar ze aan toe zijn. Eind september kondigde ook de Amerikaanse zender HBO aan te zullen stoppen in Nederland uit te zenden per 1 januari 2017. Direct werd bekendgemaakt dat de vaste kijkers van Game of Thrones hun serie kunnen blijven volgen. Ziggo heeft de uitzendrechten al gekocht voor haar abonnees en andere kijkers zullen in november horen waar en voor welk bedrag ze Game of Thrones kunnen blijven volgen. Een betere aanpak dan RTL5. En de laatste avond van september was Netflix mede-oprichter Reed Hastings te gast in NPO2’s College Tour. Vele vragen kwamen voorbij, over zijn studietijd, over zijn politieke voorkeur, over Netflix natuurlijk en de komende concurrentie van streaming dienst Amazon in Nederland. Hastings vroeg de zaal vol studenten hun hand op te steken als ze Netflix kijken, en dat was overduidelijk een grote meerderheid.

Ik had uit de College Tour zaal nog wel de vraag verwacht over het aanbodbeleid van Netflix, zoals de periode dat ze series blijven aanbieden, omdat blijkt dat commerciële zenders op de Nederlandse televisie de laatste jaren series onaangekondigd stoppen (Net5 deed hetzelfde vorig jaar met Dokter Hart en Jane de Virgin).

Houden de kijkers nog vertrouwen in de Nederlandse televisie om een langverwachte serie te gaan volgen? Netflix is op dit moment een betrouwbare mogelijkheid om topseries in zijn geheel te kunnen kijken, ook advocatenserie Suits, en Netflix blijft de series over langere tijd aanbieden. Weliswaar tegen betaling maar je krijgt wel waar voor je geld.

Agnes Dijker werkt bij KlapperCom Consultancy

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*