Blog Agnes Dijker: ‘Hoofden op televisie’

‘Hoofden’ is wel het onderwerp van maart 2016 op televisie. Luguber nieuws van een onthoofd lichaam en een hoofd in een emmer in Amsterdam de eerste week van maart doet Nederland opschrikken. Ook in Opsporing Verzocht (NPO1) deze week was het een van de onderwerpen. 

 Crimineel nieuws wordt in de dagelijkse talkshows op NPO1 (DWDD en Pauw) en RTL4 (RTLBoulevard en RTL Late Night) veelal becommentarieerd door Peter R. De Vries. Maar hij schuift ook voor andere onderwerpen en discussies aan in programma’s, als gevolg waarvan hij veel met zijn hoofd op televisie is. Vorige week werd bekend dat hij in januari en februari wel 21 keer is geteld op TV, nog zonder de lugubere vondst in Amsterdam.

Het uitnodigen van Peter R. De Vries in verschillende programma’s op één avond leidt regelmatig tot commentaar in de media. Als kijker kan het je teveel worden: steeds hetzelfde ‘hoofd’ op televisie. Ook met de verticale programmering op een zender wordt nogal eens hetzelfde ‘hoofd’ ingezet, of dezelfde persoon op verschillende zenders tegenover of net na elkaar.

Op dit moment is het Jeroen van Koningsbrugge die de gehele vrijdagavond te zien is op SBS6. Eerst in de muziekshow Lekker Nederlands, direct gevolgd door de familieshow Bijdehandjes waarin hij grappen uithaalt met kinderen.

Op zaterdagavond in maart is Gordon de gehele avond te zien op RTL4, eerst in de celebrity talenten show It takes 2, direct gevolgd door de comedy show Alles mag op zaterdag. En bij de NPO op zaterdagavond is Paul de Leeuw tweemaal te zien. Eerst presenteert hij op NPO3 Pauls Puber Kookshow, waarna hij later in De Kwis te zien is op NPO1. Op zondagavond wordt het later in maart Linda de Mol, die eerst de spelshow Miljoenenjacht presenteert en daarna te zien is in haar comedy serie Familie Kruys.

Wilfred Genee bepaalt de maandagavond op RTL7. Nadat hij sport talkshow Voetbal Inside VI heeft gepresenteerd, is hij te zien in zijn eigen talkshow Wat gaat er nu door je heen?.

In juli dit jaar zal Peter van der Vorst door de week te zien zijn op RTL4 als zomer-presentator van RTL-LN. Hij zou drie keer op een avond te zien kunnen zijn, als hij ook aanschuift bij RTL-Boulevard en als een van zijn hulpprogramma’s wordt uitgezonden voorafgaand aan de late night talkshow.

Inmiddels is er sprake van een trend. Het meerder keren programmeren van hetzelfde televisietalent op één avond lijkt een bewuste keuze en geen toeval. Voor kijkers kan het een reden zijn weg te zappen als het teveel wordt zo’n ‘hoofd’ of zelfs een reden zijn een zender een bepaalde avond helemaal te mijden. Hebben de BN-ers hier zelf ook een stem in? Hopelijk gaat deze manier van programmeren niet ten koste van hun imago.

Agnes Dijker is werkzaam bij KlapperCom Consultancy

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*