Beoogd mediaminister Eppo Bruins heeft ‘geen ervaring’ met media, zegt hij tijdens Tweede Kamerhoorzitting

Beoogd mediaminister Bruins in hoorzitting Tweede Kamer: “Ik wil die sector wel eerst goed leren kennen. Ik heb daar geen ervaring mee”

Aan het begin van de Tweede Kamer-hoorzitting vanmiddag van beoogd mediaminister Eppo Bruins kreeg hij een vraag van VVD-Kamerlid Claire Martens-America over media in zijn nieuwe portefeuille binnen het Ministerie van OCW.

Martens-America: “Samen zijn we op 6 december de weg ingeslagen naar de hervorming en het toekomstbestendig maken van de publieke omroep. Ik ben heel erg benieuwd of de beoogd minister kan reflecteren op de vraag of de eisen van lidmaatschap van een omroepvereniging wel de juiste manier is om de pluriformiteit te meten, te beoordelen en dit ook te verankeren in de samenleving”

De beoogde minister Bruins antwoordde als volgt: “Een hele relevante vraag voorzitter. Media valt binnen mijn pakket en daar ga ik ook vol energie mee aan de slag. Ik wil die sector wel eerst goed leren kennen. Ik heb daar geen ervaring mee, in tegenstelling tot andere delen van mijn portefeuille. Ik ga eerst goed luisteren naar wat daar speelt en wat daar gebeurt. Ik wil ook eerst heel goed naar mijn ambtenaren gaan luisteren, die heel veel ervaring hebben met dit onderwerp. Mevrouw Martens noemt terecht het woord ‘pluriformiteit’. De pluriformiteit van de publieke omroep is belangrijk, daarmee is het een afspiegeling van de samenleving. Dat hoort het te zijn. Ik wil heel goed nadenken hoe die pluriformiteit kan toenemen. Want pluriformiteit is niet een statisch iets, maar dat is dynamisch en veranderd door de tijd. Daar wil ik naar kijken. Welke gereedschappen daarvoor zijn, dat ga ik de komende maanden ontdekken. We gaan een regeerprogramma schrijven, waar we zeker meer details zullen geven dan in ons hoofdlijnenakkoord. Maar hier zal ik ook eerst heel goed mijn oor te luister leggen, voordat ik kan vaststellen welke gereedschappen er zijn en welke ik zou willen inzetten om de pluriformiteit van de publieke omroep te vergroten.”

Aan het begin van de hoorzitting las Eppo Bruins zijn motivatiebrief voor, voor het aanvaarden van het ambt van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In de laatste alinea van zijn brief gaat hij in op media, pers en journalistiek: ‘Vanuit mijn diepste overtuiging zal ik de vrijheid van onderwijs, de academische vrijheid en de persvrijheid verdedigen en erken ik de noodzaak van onafhankelijke journalistiek en een sterke culturele sector.’

9 Comments

 1. Verwachting:
  Er zal niets veranderen in het media beleid
  Zeker niet bij de publieke omroepen waar de Christelijke omroepen een flink deel van vormen. KRO-NCRV en EO.
  CU achtergrond minister.

  Hoe blij is Wilders?

 2. Iemand die er helemaal geen verstand van heeft de hoogste baas over de media en cultuur maken. Echt heel raar deze keuze weer. Al moet er ook bij gezegd worden dat het heel raar is dat dit in een portefeuille zit met onderwijs en wetenschap.

  En daar is het woordje pluriformiteit weer. Vinden ze allemaal zo’n goed interessant woordje om te gebruiken. Terwijl ga eerst eens kijken naar wat een totale puinhoop het hele NPO/zenders/omroepen systeem is. Eerst naar hoe dingen geregeld zijn, tot stand komen en hoe er word beslist. Ik denk dat als je daarin dingen gaat veranderen en schrappen je al heel veel bezuinigd. Daarna alle zenders, omroepen en programma’s stuk voor stuk onder de loep nemen. Dat moet wel door iemand die er verstand van heeft. Heb er een zwaar hoofd in met deze meneer.

  • “verstand van zaken”is totaal geen vereiste om minister te worden.
   Ik noem Kajsa Ollongren, Jeanine Hennis-Plasschaaert, Winnie Sorgdrager, Rob Jetten, Hugo de Jonge, Tineke Netelenbos, Henk Kamp, Hanja May-Weggen, Ad Melkert, Carola Schouten, Frans Timmermans, Anne-Marie Jorritsma. De lijst is schier eindeloos.

   Politici kunnen in de regel niets en hebben zelden ergens “verstand van” en als ze dat al hebben worden ze vaker wel dan niet op een totaal ander vakgebied minister.
   Deze meneer van de CU is natuurlijk niet anders.

 3. Niets nieuws onder de zon. In het huidige demissionaire kabinet zitten en zaten ook meerdere bewindslieden die totaal geen verstand hadden van het departement waarop ze bewindspersoon waren. Kaag wist niets van financiën, Jetten niets van klimaat en energie, De Jonge wist niets van gezondheidszorg en ook niet van bouwen.

  Deze meneer moet vooral eens aan de NPO vragen wat hun strategie is met betrekking tot de steeds verder slinkende groep die nog lineair kijkt (die groep sterft letterlijk uit) en hoe ze ‘pluriformiteit’ en ‘van iedereen, voor iedereen’ verbinden met mensen die niet voor zoete koek slikken wat er in de NRC, Volkskrant of Trouw staat.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*