Beeld & Geluid spoelt terug TV-nostalgie centraal tijdens archiefdagen

In het weekend van 25 & 26 mei gaat Beeld & Geluid terug in de tijd met de eerste editie van Beeld & Geluid Spoelt Terug.  Tijdens deze archiefdagen staat de tv-nostalgie centraal met verschillende activiteiten voor jong en oud. Zo vinden er zaalprogramma’s plaats rondom het TV-programma Nederland op Film en de populaire jeugdserie uit de jaren 70, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? Ook worden er workshops voor kinderen en interessante rondleidingen door de depots georganiseerd.  Zaterdag 25 mei: Nederland op Film
Op zaterdag 25 mei staat de dag in samenwerking met Omroep MAX in het teken van het populaire tv-programma Nederland op Film. Schrijver en taalkundige Wim Daniëls geeft een lezing en je kunt de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Nederland op film bekijken. Ligt er nog een film te verstoffen op zolder? Bezoekers kunnen hun parels op 16mm en 8mm films laten beoordelen door experts en ze ter plekke laten digitaliseren of gebruikmaken van de aanwezige scanners om ze te bekijken. 

Zondag 26 mei: Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?/
Presentator Harm Edens kijkt samen met schrijver Harrie Geelen, actrice Loeki Knol en andere gasten terug op het populaire Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? Het kinderkoor van destijds treedt op én voor het eerst in decennia wordt een ‘nieuwe’ aflevering van Hamelen vertoond, dankzij de vondst van vier nog ontbrekende afleveringen. Kinderen leren alles over het hoorspel in een workshop gepresenteerd door Bram Heijligers, bekend van TikTok en het tv-programma Au pairs. Ook is er een expositie te zien met o.a. Karbonkel (uit Ik Mik Loreland) en de Fabeltjeskrant.

Het hele programma is hier te bekijken.


Aflevering 18, met vlnr Loeki Knol, Will van Selst, Rob de Nijs, Martin Brozius, Ab Hofstee en het Kinderkoor 
Over Beeld & Geluid
Beeld & Geluid is dé plek waar media samenkomen; in ons kleurrijke pand, online of op locatie. We laten zien hoe je zelf media inzet om je verhaal te vertellen, maar we tonen ook de invloed van media op je persoonlijke leven en op de samenleving. Dat doen we bijvoorbeeld in ons interactieve Mediamuseum, tijdens een workshop voor scholieren over fake news of in een onderzoek naar AI-toepassingen in de media. Het Nederlandse media-erfgoed in ons immense archief staat daarbij centraal, met radio- en televisieprogramma’s, video(games), podcasts, muziek, politieke prenten en foto’s. Op die manier dragen we, samen met partners, bij aan een open, vrije, inclusieve én mediawijze samenleving.  

24 Comments

 1. Laten ze eerst maar eens alle content online beschikbaar maken via een Netflix-achtige omgeving. Daar hebben we meer aan.

 2. Dan mag je er een abonnement voor afsluiten, zoals bij npo plus. Zo rollen de door belasting betaalde mediamaffia

  • Een luttel bedrag heb ik daar wel voor over als je alle oude Nederlandse drama series kunt terug kijken, je zou ook een deel gratis kunnen aanbieden wat eigenlijk verplicht zou moeten zijn. Het moet natuurlijk geen uitzuiger speeltje worden.

 3. MARCEL, Denk dat er weinig animo voor is , op de zender ONS zie je veel oude programma`s terug, maar de kijkcijfers blijven laag. en men denkt altijd dat oude programma`s zo leuk zijn om te kijken, maar dat valt zwaar tegen. sommige zijn leuk , maar vinden we die oude programmas zoals 1 van de 8, telebingo , de Mounties, Met liedjes het land in, of oude tv series zoals De glazen stad Waaldrecht, Bartje , of een toneelstuk met Ko van Dijk, Mary Dresselhuis, of Jeroen Krabbe wel zo leuk? een enkeling misschien . Vandaag de dag is het te oud te traag en heel veel is op DVD uitgebracht , of is terug te kijken op You tube . Heb zelf een zeer groot tv video bestand opgebouwd met programma`s/onderdelen/fragmenten vanaf
  het eerste tv uur dat begon in 1952, Het is net geen beeld en geluid maar terug kijken valt vaak tegen . Denk dat een aparte TV zender of streamingdienst onhaalbaar is en het exploiteren van zo`n kanaal en het clearen van al dat materiaal goud geld gaat kosten . En als er bijna geen kijkers zijn en het niet rendeert , verdwijnt het ook weer vanzelf !

  • Er is juist wel animo voor. Nostalgie is heel erg hot op dit moment.
   ONS is een heel slecht voorbeeld. Een leuke poging maar de uitwerking is heel slecht. De programmering is een rommeltje en word constant herhaald. Grotendeels zijn het zelfde programma’s en films die ONS al vele jaren uitzend.

   Niet alles is even interessant om terug te zien. Hele grote shows zullen te traag zijn. En sommige actuele programma’s niet meer relevant. Je moet als die zender zijnde inspelen im het gevoel wat je toen had en dan kom vaak uit bij de tijd dat je jong was. Een nostalgie zender moet zich dus focussen op kinderprogramma’s/serie, drama/comdeyseries, muziek, sport gebeurtenissen, films etc. ONS maar, ook PebbleTV moeten ophouden met dat weinige budget dat ze al hebben met tv zendertje spelen (nu gaat maken ze zelf ook programma’s en daar zit helemaal niemand op te wachten) en zich volledige focussen op programma’s van toen en dan met name de bovengenoemde genres. Overigens worden ONS en Pebble al sinds het bestaan tegen gewerkt door omroepen en producenten in wat ze willen uitzenden. Op velen verzoeken van kijkers kunnen ze niet ingaan terwijl ze dat wel willen. Daarom moet die streamings omgeving van Beeld & Geluid er gewoon komen. Die had er allang moeten zijn. Ze zijn er mee bezig maar de er lijkt niet de prioriteit bij te liggen.

  • Er is zat animo voor oude nostalgische series en shows! Op een lineaire zender zie je niet alles en alles wat voor jouw bepaald is in plaats van wat je zelf wil zien i.p.v. de zoveelste herhaling van Zeg ‘ns Aa of Oppassen b.v. Er zit gewoon zoveel goede content in dat archief en dat komt er nooit uit op die manier. Dus beter stel je het ter beschikking via een on demand platform zoals Netflix heeft welke andere streamingdienst heeft tegenwoordig.

  • U doet u naam eer aan ‘Zwam(t)’ Ga nu eerst de reactie van Marcel maar terug lezen. Staat daar wat over een TV zender?

 4. Dat ONS slecht scoort is door hun onlogische zenderindeling. Het wordt wel iets beter maar daar zou veel meer inzitten.
  The Love Boat is top. Dat zowiezo. Maar 34 keer in een week de film Ciske de Rat?

  En zo.n zo.m streamingdienst, heel leuk idee.

  • Het is geen idee maar een plan wat er al ligt. Beeld & Geluid en de NPO hebben deze opdracht vanuit de politiek. Er word dus aan gewerkt maar duurt lang omdat ik denk dat men er de prioriteit niet op legt. Het omroep archief had eigenlijk altijd al beschikbaar moeten zijn voor alle mensen in Nederland. Omroepen/NPO en de laatste jaren ook B&G hebben dit altijd tegengewerkt.

 5. Alle mensen in NL? Spreek voor jezelf!
  Dat hele archief interesseert me niets en is alleen maar voor oudjes die in het verleden leven – vroeger was alles beter, je kent dat wel.
  Verder wordt gesteld dat er enige animo zou zijn voor allerlei oude meuk op lineaire tv, als ook op streamingsdiensten, maar dat soort kreten is nergens op gebaseerd en om die reden niet serieus te nemen.

  • ik had het niet beter kunnen beschrijven! Mensen die radio documentaires maken , of terug in de tijd gaan in een radioprogramma, zoals ik voor mijn radiostation, hebben veel baat aan oud materiaal. dat wel ….zelf heb ik ook 3600 hoorspelen maar ik denk als ik Paul Vlaanderen, of de fam. Doorsnee zou uitzenden , er niemand luistert
   Het is mooi materiaal , maar de generatie die het beleeft hebben op de radio zijn er bijna niet meer . U heeft gewoon gelijk men denkt dat vroeger op tv alles beter was, zo ook met Radio Veronica op zee, lyrisch zijn de meeste over de programmas van toen op facebook Oh hadden we die oude vertrouwde Veronica nog maar
   Ja wat willen ze dan??? na het nieuws The Small faces, dan Gerard de Vries met het spel kaarten , dan Deep Purple dan Corrie Konings of Wilma, Z.z naam en dan Q65 , niks mis mee natuurlijk maar ja er zat totaal geen lijn in of format ! Het is de nostalgie in hun hoofden, en als Veronica nog op zee zat ,zonden ze uit met de zelfde format al nu zoals 538

  • Het draait ook allemaal niet jou in het leven Martijntje. Ach jongen toch, dacht je dat echt?

   Je laatste zinnen verraden dat je echt geen idee hebt en dus laat ik een serieus antwoord maar achterwege. Misschien is deze site niet echt iets voor je.

   • Zijn gewoon trolletjes. Het ging hier duidelijk over een streamingdienst geen lineaire TV zender met om in jargon te blijven ‘oude meuk’. Blijkbaar is begrijpend lezen moeilijk….

 6. Beste q65, zal graag in contact met u komen. Verzamel ook hoorspelen en andere oude opnamen. Groeten van E. vd Leest evdleest-at-linve.nl

 7. Je berichten zijn warrig, slecht getikt en getuigen niet van enige kennis van zaken.
  Overduidelijk heb je nooit iets in de media gedaan, maar je probeert wel, tevergeefs, iedereen jouw meninkje op te dringen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*