Beeld & Geluid versterkt samenwerking tussen onderzoek en erfgoed in SSHOC-NL-project

Beeld & Geluid heeft zich als een van de erfgoedpartners aangesloten bij het Social Science and Humanities Open Cloud for the Netherlands (SSHOC-NL)-project. Vandaag werd bekend dat dit project een financiering van 15,2 miljoen euro toegekend gekregen heeft uit de Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur.

Als erfgoedpartner zal Beeld & Geluid haar collectie audiovisueel materiaal met behulp van in SSHOC-NL ontwikkelde technologie aan onderzoekers ter beschikking stellen. Het doel is om de samenwerking tussen onderzoek en erfgoed verder te verstevigen.

“Het is fantastisch dat we in SSHOC-NL verder kunnen bouwen aan het beschikbaar stellen van erfgoeddata aan onderzoekers via omgevingen zoals de CLARIAH Media Suite, of te koppelen aan andere data sets. Met SSHOC-NL kunnen we een belangrijke stap verder zetten om onderzoekers op een veilige en verantwoorde manier te kunnen laten werken met erfgoeddata op grote schaal”, aldus Roeland Ordelman, CTO CLARIAH en Technology Innovation Advisor bij Beeld & Geluid. 

SSHOC-NL maakt het voor onderzoekers mogelijk om veilig en ethisch verantwoord een grote hoeveelheid data aan elkaar te koppelen en te analyseren. Denk aan historische gegevens, tekstdata, audiovisuele collecties en social media data. Dit stelt onderzoekers in staat om de meest urgente maatschappelijke vraagstukken te adresseren, zoals polarisatie, sociale ongelijkheden en het veranderende klimaat. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk te begrijpen hoe publieke debatten in zowel traditionele mediakanalen als in nieuwe digitale platforms zich ontwikkelt. En wat voor rol dit speelt in het vormen van houdingen, waarden en gedrag van individuen.

Naast Beeld & Geluid bestaat SSHOC-NL uit veertien andere Nederlandse kennispartners, waaronder het Centraal Bureau voor de Statistiek, Erasmus Universiteit Rotterdam, Instituut voor de Nederlandse Taal, KNAW Huygens Instituut en KB, Nationale Bibliotheek van Nederland.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur. Het maakt de bouw of vernieuwing van onderzoeksfaciliteiten met een internationale uitstraling mogelijk.

3 Comments

  1. Kop van het artikel ‘Beeld & Geluid kijkt naar toekomst met nieuwe merkidentiteit’ slaat nergens op in dit geval. Die gebruikten ze toen ze een nieuw logo lanceerden.

  2. Ik vraag me bij het lezen van dit bericht af hoeveel bedreigd erfgoed Beeld & Geluid nog te redden heeft. Er liggen nog wat nitraatfilms in bunkers die wat aandacht nodig hebben, vernam ik recent.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*