Beeld en Geluid Den Haag sluit haar deuren: collectie verhuist naar Hilversum

Beeld & Geluid in Den Haag, museum voor nieuws en journalistiek, zal per 1 september 2024 de Zeestraat verlaten. De succesvolle programmering en educatieve workshops rond thema’s als mediawijsheid en journalistiek zullen met partners op locaties elders in de stad worden voortgezet. Daarmee komt een einde aan de lange geschiedenis als museum, die het pand op de Zeestraat heeft.

In 2019 nam Beeld & Geluid het zwaar noodlijdende Museum voor Communicatie (COMM) over, in het verleden bekend als het PTT Museum. Het museum werd in 2020 heropend met een presentatie over media, nieuws en journalistiek. Door de coronacrisis vielen bezoekersaantallen tegen. Daarnaast zorgde het complexe vergunningenstelsel en de gestegen kosten zoals huur en energie dat een verantwoorde exploitatie op de Zeestraat niet mogelijk was.

Thematiek
Het doel van het museum, het bevorderen van nieuwswijsheid, is in het huidige medialandschap van groot belang en verdient aandacht, juist in Den Haag als hart van onze democratie. De in Den Haag opgebouwde activiteiten en samenwerkingen op dit vlak zullen op een andere manier in de stad worden voortgezet door samen te werken met partners.

Het doet ons, en mij als Hagenees in het bijzonder, pijn dat we het prachtige pand aan de Zeestraat moeten verlatenen dat daarmee een einde komt aan 95 jaar museale geschiedenis op deze plek. Maar het heeft ons én de stad veel gebracht in samenwerkingen en saamhorigheid met partners en publiek. Ik verheug me er daarom ook op dit voort te zetten in een nieuwe vorm. Waarbij we juist in Den Haag betekenisvol bezig kunnen zijn door met aandacht voor media, nieuwswijsheid, pers en journalistiek, de democratie te versterken. – Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld & Geluid 


Tot 1 juli 2024 zullen er nog diverse activiteiten plaatsvinden in het pand, waaronder de
My First Smartphone expositie en programmering rondom de thema’s nieuws en
journalistiek.

Collectie
Het museum heeft sinds 1929 schatkamers vol prachtige collectiestukken opgebouwd.
Deze collectie is sinds 2019 eigendom van Beeld & Geluid en het instituut zal, dankzij de
fusie, tot in de eeuwigheid zorg dragen voor deze historische stukken. Met het sluiten
van de locatie aan de Zeestraat verhuist de gehele collectie naar Hilversum.

7 Comments

 1. Een fiasco en financeel debacle dus voor Eppo die zich Hagenees voelt, maar een Hagenaar is. Benieuwd wat ie verder in de Hofstad over de balk gaat smijten, maar geld moet rollen zie Olivier B. Bommel al.

  • Ik lees nu op het AD dat de grote boosdoener van de ondergang van het voorheen PTT-museum ondernemer Tobias Walraven was die voor de overname van COMM al een zwaar noodlijdend instituut maakte. Hij liet een megalomane ravage achter. Beeld en Geluid kochten een kat in de zak.

   • Beeld en Geluid redden m.i. met de aankoop een zeer bijzondere collectie. Dat dan merkwaardige figuren duidelijk niet een museum kunnen draaien is óf pech óf het gevolg van iemand die z’n huiswerk niet gedaan heeft. Dat valt B&G dan wellicht weer wel aan te rekenen, maar daarvoor is het nu te laat.

    Waar ik van baal is dat ik niet meer in staat word gesteld om dat oude spul te zien in de setting waarin het indertijd aan de Apeldoornse weg tentoongesteld was. Wat heb ik eraan dat alles in een depot wordt gezet en Beeld & Geluid ineens een ‘experience’ moet worden?

    • Inderdaad, maar de collectie van COMM was ook heel aardig, vooral voor jongeren. Het verdwijnt in de depots. En dan nog, als je met je gezin met twee tieners naar Beeld & Geluid wil, dan moet je aan de kassa 65 euro aftikken. Maar ja, de collectie Harm Edens mag ook wat kosten, net als de champagne bij ieder feestelijk feitje.

    • Dag Marcel,
     Ik denk dat je de Oude Amersfoortse weg bedoeld ipv Apeldoornse straat.

     Juul ( geboren en getogen Hilversummer)

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*