Beeld en Geluid gaat gameproducties archiveren

Het Instituut Beeld en Geluid zal maandag 15 februari een belangrijke collectie vroege videogames uit de jaren 80 ontvangen. Het gaat om titels als ‘Hopeloos’ en ‘Eindeloos’ en minder bekende educatieve games als ‘Topografie Nederland’ en ‘Tempo Typen’, die door de NCRV werden gebruikt.

Het gaat om materiaal dat verkregen is van de Nederlandse gameontwikkelaar Radarsoft. Hiermee wil Beeld en Geluid haar verzamelingen uitbreiden van de traditionele kanalen als radio en televisie naar internetcultuur en videogames.

Jan Müller, algemeen directeur van Beeld en Geluid: “Onze doelgroep wil kunnen ervaren hoe videogames zich hebben ontwikkeld tot een volwaardig onderdeel van de dagelijkse mediaconsumptie. Het bewaren en speelbaar houden van de belangrijkste Nederlandse gameproducties is daarom onontbeerlijk voor ons archief.”

Nostalgie
Edwin Neuteboom, mede-oprichter van Radarsoft: “Vanuit het oogpunt van nostalgie vinden wij het belangrijk dat ook een jong publiek kennis kan blijven nemen van deze tijd. Voor veel mensen vormen deze oude games een moment van herkenning. Vaak waren games de eerste kennismaking met de computer.”

Maandag komen ook allerlei experts bijeen in Beeld en Geluid om te praten over duurzame archivering. Het zijn vertegenwoordigers van universiteiten, hogescholen, culturele instellingen en de game-industrie. Vooral het interactieve karakter van games en de verschuiving van offline naar online maken het bewaren van games volgens deskundigen een ingewikkelde opgave.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*