Bart van Leeuwen een halve eeuw op de radio

Bart van Leeuwen begon zijn radioloopbaan , precies 50 jaar geleden, in 1973 bij de zeezender Veronica.

Hij bleef de zeezender trouw totdat zij op 31 augustus 1974 moest stoppen. In 1976 ging hij werken bij zeezender Radio Mi Amigo, de eerste maanden onder het pseudoniem Tim Ridder. In 1978 keerde hij terug bij de inmiddels publieke omroep Veronica. Vanaf 6 april 1979 tot 29 november 1985, presenteerde Van Leeuwen op Hilversum 3 in het uur voor de Nederlandse Top 40 de Tipparade. Hij presenteerde jarenlang op de woensdagmorgen het radioprogramma Ook Goeiemorgen op Hilversum 1 en vanaf 4 december 1985 op vanaf dan Radio 2.

Vanaf 6 december 1985 presenteerde hij De vergulde gaper ook een tijd lang op Veronica’s Volle Vrijdag op Radio 3. Andere populaire programma’s die hij presenteerde waren Goud van Oud en vanaf 1987 Bart en de Zwart (met Erik de Zwart). Op Radio 5 presenteerde Van Leeuwen Het Zwarte Gat. Toen Veronica de status van A-omroep behaalde presenteerde hij vanaf 1985 tot 1987 op Veronica’s Volle Vrijdag op Radio 3 als opvolger van de EO het ochtendprogramma Ook Goeiemorgen. In mei 1992 verruilde hij de publieke omroep voor RTL Radio. In 1994 vertrok hij naar Radio 538, waar hij eerst radio-dj en later programmaleider was. In 2000 ging hij presenteren bij het nieuwe station Radio Nationaal. Na meerdere problemen moest dit station in 2003 stoppen en verhuisde Van Leeuwen naar Radio 10 FM. Radio 10FM bij de veiling in 2003 geen etherfrequentie te bemachtigen. Vanaf september 2003 ging hij weer werken voor het inmiddels commerciële Radio Veronica en presenteerde daar het programma Goud van Oud. Ook presenteerde Van Leeuwen vanaf 2013 op werkdagen een programma op Classic FM en wekelijks op diezelfde zender een programma over films en filmmuziek. Tussen november 2013 en februari 2015 was Van Leeuwen even niet te horen op de Nederlandse radio. Bart van Leeuwen is een van de voice-overs van RTL 7. Hij is onder meer de commentaarstem van het programma RTL Transportwereld. Eind januari 2015 maakt Radio Veronica echter zijn rentree. In 2017 keerde hij in de zomer en rond kerst en nieuwjaar wederom terug, nu in het weekeinde bij Radio M Utrecht. Sinds 13 januari 2019 is van Leeuwen presentator van het programma Theater van het sentiment op NPO Radio 5.

16 Comments

 1. De exacte datum is 6 mei 2023. Op die datum in 1973 werd tussen 03.00 en 06.00 uur mijn eerste officiele programma (Nachtklup) uitgezonden op Radio Veronica.

  • Hhahaha, dus dit artikeltje hierboven kan op 6 mei nog een keer geplaatst worden. Of je leest gewoon Wikipedia, want daar staat hetzelfde 🙂 Maar Bart (of Ton) verdient altijd een felicitatie, da’s een feit!

 2. Gefeliciteerd Bart.
  Als het aan mij lag had je twee handen vol radioringen.

  Hij heeft ook het commentaar gedaan van “Hollanders over zee”
  Heette zo toch?
  Zouden ze zo weet kunnen uitzenden wb de geschiedenis kennis.
  En je bent gewoon heel lief.

  👍

  • Nederlanders Overzee… (Zou nu niet meer kunnen worden uitgezonden helaas, kan gezien worden als verheerlijking van ons VOC verleden, volgens woke-mensen)

   • Zo heette dat programma dus! Ik kan me nog herinneren dat ik daar als jochie naar keek, het werd volgens mij ‘s-middags uitgezonden na schooltijd. Niet een typisch Veronica-programma op het eerste gezicht, maar ze hadden het dus wel en ik keek er graag naar.

 3. En laten we natuurlijk die brilante jingle niet vergeten: “Ladiedadiedadieda Bart van Leeuwen”. Die zit gewoon in m’n hoofd gebrand!

 4. Bart van Leeuwen,mij bekend van “Ook goeiemorgen” op radio 2,en vooral “Goud van Oud” (deze dj ademt Goud van Oud).

  Chapeau met 50 jaar presentatie!

  Vriendelijke groeten uit Vlaams België

  • Mocht Bart weer terug zijn dat hoop ik dat hij de hit uit Amerika laat vallen en constant zeggen welk jaar het is. Dat is zo storend.

 5. Tijdens mijn pluggers-periode (’69-’77) ontmoette ik Bart vele malen, zo ook de eerste keer . Het was ’n pril lentedagje en ’n schuchter ventje vroeg mij : Mag ik ook ’n Desperado van the Eagles ???. “weet je moeder wel dat jij nog buiten bent”antwoordde ik ’n beetje flauw. Dat ventje was Bart, en dat ventje is ’n hele grote mijnheer geworden !!! Van harte met dit onwerkelijke jubileum Bart ! Fijne gozer !!

 6. Bart heeft heel veel documentaires ingesproken. Altijd rustig en goed verstaanbaar.
  En dan zijn tune waar mijn naam in de titel zit. Geen idee wat die titel betekent, Google Translate vertaalt het niet.

 7. 50 jaar, halve eeuw op de radio! da’s echt lang en een echte prestatie! Ook nog midden in zo’n mooie, levendige radiogeschiedenis.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*