AVROTROS viert 50 jaar ‘Te land, ter zee en in de lucht’

Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat de allereerste aflevering van Te land, ter zee en in de lucht op televisie te zien was. In Het beste van… 50 jaar Te land, ter zee en in de lucht komen alle hoogtepunten uit maar liefst 230 afleveringen van dit populaire programma voorbij. Met een groot aantal gasten, oud-deelnemers, presentatoren en fanskijken we terug naar doldwaze, soms succesvolle en vaak hilarische pogingen van de deelnemers. Te gast zijn o.a. André van Duin, Ron Boszhard, Anne-Marie Jung, Noël van Kleef, Jack van Gelder, Harm EdensNance Coolen, Rob Janssen, Chatilla van Grinsven en Johan Vlemmix.

Aflevering 1 – 22 juli
Van ‘Tobbedansen’ en ‘Vlieg er eens uit’ tot ‘Blij dat ik glij’, het programma kent heel veel verschillende onderdelen. Maar hoeveel zijn dit er eigenlijk? Een terugkerend fenomeen in Te land, ter zee en in de lucht waren de bruidsparen. In deze aflevering zien we hoe de pasgetrouwde koppels soms goed aankomen, maar meestal vol liefde het water in vielen. En Johan Vlemmix vertelt waarom hij maar liefst 100 keer meedeed.

Aflevering 2 – 29 juli
Verschillende grote artiesten hebben opgetreden in het programma. Zo was Whitney Houston te gast bij het tobbedansen in Leeuwarden en zien we Olivia Newton-John in de haven van Volendam. 
De veiligheid in het programma was natuurlijk erg belangrijk. Arts Puck Hulstaert was meer dan 30 jaar verantwoordelijk voor het goed aankomen van de kandidaten. Hij vertelt waar in de keuring van de inzendingen op werd gelet. En een terugkerend fenomeen waren de brandweerlieden. We zien een groot aantal inzendingen van hen en horen waarom Te land, ter zee en in de lucht juist voor deze groep zo aantrekkelijk was. 

Aflevering 3 – 5 augustus
Deze aflevering kijken we o.a. naar de mensen die zorgden dat iedereen ook weer boven water kwam: de duikers. Elke week stond er een team paraat van maar liefst 30 vrijwilligers die zorgden dat alles veilig verliep. André van Duin vertelt wat hem het meest is bijgebleven van Te land, ter zee en in de lucht en hoe hij op het idee kwam voor zijn geweldige commentaar. Terugkerend fenomeen waren de carnavalsverenigingen. Zij waren natuurlijk bedreven in het maken van prachtige karren en lieten dat ook graag zien in het programma.

Aflevering 4 – 12 augustus
In deze aflevering besteden we o.a. aandacht aan de prijzen die er te winnen waren. Ging het om de eeuwige roem en de beker of waren de winnaars toch wel blij met iets tastbaars? Een groot aantal ex-deelnemers tonen trots hun bekers en vertellen hun herinneringen. We zien de meest heftige races van het achteruitrijden, waarbij de auto’s doorreden tot ze total loss waren. Terugkerend fenomeen waren de studenten. Zij deden vaak met grote groepen mee en hadden al maandenlang voorpret voor ze bij de schans aankwamen. Namen zij het programma wel serieus of hoeft dat juist helemaal niet?

Het beste van… 50 jaar Te land, ter zee en in de lucht, vanaf 22 juli om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1

4 Comments

  1. Het zoveelste knip en plakwerk van AVROTROS. Kom liever met nieuwe goede amusement programma’s naast Beste Zangers en Wie is de Mol, desnoods nieuwe afleveringen van Ter Land ter zee en in de lucht. Ga in je programma’s weer meer tussen de mensen staan. Ga naar ze toe.

    Besteed minder geld aan eigen feestjes met bn’rs zoals bij de Televizierring (is een publiek prijs maar vooral een feestje van de eigen club en bn’rs). Het zelfde geld voor de finale van Wie is de Mol (publiek staat buiten en binnen viert de omroep feest met oud kandidaten) Ook geld het voor een jaarlijkse snoepreisje van het zelfde clubje van het Songfestival.

    Allemaal geld wat in goede nieuwe amusement programma’s gestoken kan worden. Dan hoeft AVROTROS niet meer met dit soort armoedige knip en plak programma’s te komen op NPO1 en NPO3.

    Begin eens met het uitschrijven van een nieuwe talentenjacht voor vanaf Januari rond een Nationaal Songfestival. Iedereen mag mee doen en de winnaar gaat naar het Eurovisie Songfestival. De show net als in België.

    Kijk voor Wie is de Mol ook eens naar de Belgische versie. De Nederlandse versie kan wel zo’n opfrisser gebruiken.

  2. Wanneer je na de fusie van TROS en AVRO ook in ledental halveert, dan is er eigenlijk weinig te vieren. Dan beperkt het zich tot wat knip- en plakwerk en wat interviews.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*