AVROTROS Radar genomineerd voor internationale documentaireprijs

Radar, het consumentenprogramma van AVROTROS, is genomineerd voor een prestigieuze filmprijs op het Marbella International Filmfestival. Het programma ontving de nominatie in de categorie Beste Documentaire voor haar uitzending ‘Mandarijnennetje als implantaat: goedkeuring implantaten is een farce’.

Radar deed in 2014 negen maanden onderzoek naar de goedkeuring van medische hulpmiddelen voor de Europese markt. Hierbij bracht het programma een eigen hulpmiddel op de markt; een bekkenbodemmatje gemaakt van een simpel mandarijnennetje. Het geïmproviseerde bekkenbodemmatje kreeg tot grote verbazing een toezegging voor een CE-markering van de verantwoordelijke keuringsinstituten. Radar toonde daarmee de gaten in dit keuringsysteem aan. Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport noemde de uitzending ‘schokkend’ en het onderzoek heeft Europese impact gehad.

Presentator Antoinette Hertsenberg laat in een reactie weten: “Het is geweldig dat onze uitzending over de zeer discutabele wijze waarop een CE-markering wordt verstrekt voor medische hulpmiddelen ook internationaal is opgevallen. De kwaliteit van de inzendingen voor dit filmfestival ligt bijzonder hoog. Het is een eer dat wij erbij zijn dit jaar”. De prijs wordt uitgereikt op zondag 11 oktober.  Eerder deze week werd dezelfde Radar-uitzending genomineerd voor de Loep; de prijs voor beste onderzoeksjournalistiek in Nederland. Radar ontving deze nominatie in de categorie Audiovisuele Productie. Op maandag 14 en 21 september komt Radar met een spraakmakend vervolg op het onderzoek naar schadelijke medische hulpmiddelen. Daarbij ligt de focus op de wijze waarop fabrikanten als Johnson & Johnson willens en wetens gevaarlijke bekkenbodemmatjes op de markt hebben gebracht. Ook wordt er ingegaan op de verminkende gevolgen voor de behandelde vrouwen.
 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*