Artiesten, luisteraars en live radio: Radio Veronica maakt een muzikale reis door Nederland met de Veronica Express

Op vrijdag 7 oktober om stipt 08:28u vertrekt vanaf station Hilversum een wel heel bijzondere trein: de Veronica Express. Onder het motto WE.LOVE.MUSIC neemt Radio Veronica luisteraars uit heel Nederland mee op een muzikale reis. De trein is omgebouwd tot eenmalige studio van waaruit live radio wordt gemaakt, met muzikanten en luisteraars die op verschillende stations opstappen. De trein doet de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Utrecht aan en pikt onderweg verschillende artiesten op, waaronder Danny Vera en Camiel Meiresonne van Son Mieux. De muzikanten stappen aan boord om samen muziek te maken. De reis eindigt in de Radio Veronica studio in Hilversum, waar tijdens het programma Soundz Live – tevens de eerste show van dj Frank van der Lende – de artiesten in verschillende live sessies hun muziek ten gehore brengen.

Muzikale vrijplaats

Het idee van de Veronica Express is gebaseerd op de beroemde Festival Express: een trein – met aan boord artiesten als Janis Joplin, Grateful Dead en The Band – die in 1970 door Canada trok van concert naar concert. De reis mondde uit in een grote jamsessie en precies dat is wat de Veronica Express hoopt neer te zetten: reizend langs verschillende steden in Nederland, worden artiesten opgepikt die zo de kans krijgen muziek te maken met elkaar. De trein, ingericht op het faciliteren van zowel live optredens als live radio, wordt zo omgetoverd tot een ware muzikale vrijplaats. Ook aan luisteraars wordt gedacht: via een speciale zenderactie maken zij komende week kans op treintickets voor deze bijzondere reis.  

Soundz Live

Aan het eind van de dag arriveren alle treinreizigers in de Radio Veronica studio in Hilversum, waar radio dj Frank van der Lende hen met open armen ontvangt in zijn show Soundz Live. Van der Lende is die dag voor het eerst te horen op Radio Veronica en staat bekend om zijn liefde voor livemuziek. Tijdens een extra lange, vier uur durende uitzending zullen de artiesten uit de Veronica Express hun muziek ten gehore brengen tijdens verschillende live sessies. 

Route en line-up

De eerste editie van de Veronica Express verwelkomt Danny Vera, Brian Dunne, Son Mieux, Sophia Kruithof, Mell & Vintage Future, Certain Animals, Voltage en Savine aan boord. Vertrekkend vanuit Hilversum pikt de trein onderweg muzikanten en luisteraars op in Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, Goes, ‘s-Hertogenbosch, Nijmegen en Arnhem.

13 Comments

   • Ja, t was n geslaagde grap van Willem, zoals de T. kopte en Willem keek nooit op n dubbeltje, nog steeds niet. Ik was r toen niet bij, was ik te jong voor, maar ere wie ere toekomt Juul, maar niet iedereen weet dat, maar toen al dacht Jerry Garcia toen die las over de successtory van Douwe Egberts en de treinreis: “This is a golden idea, this is what we gonna do in Canada (keihnuhdaa), with Janis and The Band and The Dead …”. T heeft nog twee jaar geduurd, maar toen is die trein express ook daar echt gaan rijden. Met dank aan Radio Veronica. Legendary!

    Jammer dat r geen foto’s van zijn van de Douwe Egberts Express, want ik had wel willen zien hoe die lunchpakketten door de trein vlogen, zoals je schreef. Kostelijk. Maar ik ken iemand die daardoor zo’n rondvliegend lunchpakket mee naar huis heeft genomen, collectors item. Ligt veilig in n vrieskist in n kelder bij de DNB en dr zit in: een broodje kaas, een broodje ham en een krentenbol. Ik schreef al dat Willem niet op n dubbeltje lette. De verzamelaar heeft de lunchpakket al eens laten taxeren bij Sotheby’s. Geschatte waarde: 150.000 roebel. Ok, dan wel roebels, maar toch. Maar zo zeiden de experts, zo stond in t taxatierapport, t was t dubbele waard geweest als de krentenbol niet al was aan gegeten. Ook ontbrak daardoor t roze aluminium dichtmaakstripje van t plastic pakketzakje en was r zodoende geen sprake meer van n ‘mint condition’. Damn!

    (Alleen al die dichtmaakstripjes los doen al op de zwarte markt de bitcoinkoersen regelmatig wankelen. Wie heeft r overigens nog n sleutelhanger met Flipje van Tiel en is bereid die te verkopen? Neem dan contact op met de redactie van Spreekbuis, zet in t subject Adriaan en ik garandeer de hoogste prijzen, handje contantje. Er worden geen vragen gesteld, geen ID nodig en geen aanmelding bij de BKR. Discretie verzekerd!)

    • @ Adriaan Meijer, je heb het steeds over De Douwe Egberts Express ???
     maar het is / was = De Egbert Douwe Express !

     • Joh, dat meen je niet, dan heb ik dat altijd verkeerd onthouden! Jij bent gelukkig wel goed uitgeslapen. Ik ga n bakkie doen. Bedankt Jan!

 1. Kan heel leuk worden, vooral als ze een goeie live-sfeer creëren en je steeds t gevoel hebt met de trein mee te reizen (kedenge deng), iets wat nog niet zo makkelijk is, maar de werkelijkheid begint waar je ‘m zelf verzint, daar weet t ouwe Veronica alles van.

  Maar ik zie de naam Camiel Meiresonne van Son Mieux staan, n groot talent die alleen al kwa moeilijke naam meer bekendheid verdient, maar ik mis als treinstation natuurlijk De Haag, ooit en ergens juist nu weer Popstad nummer 1 en Son Mieux is Haags …! Hoe ken dit?

  En vraag me al een tijdje wat af over de slogan van Veronica: We.Love.Music
  Iemand n idee waarom die derde punt ontbreek achter Music? Zit daar n filosofische gedachte achter? Of moet t n open einde suggereren? Zo van ‘de droom leeft voort’ en we zetten daar nog geen punt achter

  • Correctie, ik heb even de bron gecheckt op de site van Radio Veronica en de Veronica Express die op vrijdag 7 oktober gaat rijden, doet wel degelijk ook De Haag aan, maar ook nog onvermeld Almere (de stad waar rapper Raymtzer is geboren en die nog n hit had met Kutmarokkanen?!!, een ode aan huisarts Rob Oudkerk, leeft die nog?), Roosendaal (de stad van de prachtige Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstandkerk), Tilburg (de stad waar de vader van Rob Stenders nog als prof gevoetbald heeft) en Zwolle (t De Haag van Overijssel). Je kan je nog opgeven om op te stappen.

   Mijn favoriete treinsong? Toch wel Mystery train van de King. Ook door t geluid van de trein in de muziek. En die van jullie?

   Train I ride, 16 coaches long
   Well, that long black train got my baby and gone

   Elvis lives!

  • De slogan van Veronica is dus:

   We.Love.Music

   Zonder punt op t eind. Maar ik denk nu op eigen kracht te weten waarom die ontbreekt.

   Nadat t sms’en in de prehistorie opkwam – en inmiddels nagenoeg is verdwenen en verdrongen door Whatsapp – en later ook de jeugd massaal aan de aaifoon ging, kreeg je t verschijnsel dat jongeren n sms’je niet meer afsloten met n punt. Dat kost teveel moeite, is niet efficiënt genoeg. Tis n kenmerk van de sms-taal. En zo herinnerde ik me daarstraks ineens van mn zoon die ooit zei, ‘Je kan aan n sms’je zien of ie van n oud iemand komt, want die zetten nog n punt achter n sms’sje.’

   Dus de punt bij Veronica ontbreekt, denk ik, omdat t hip is to be squar.

   Nou, ik doe dr niet aan mee met mn rutte-telfoontje. Ik zet nog steeds fatsoenlijk n punt achter mn fossiele sms’jes. Punt.

   +

   Vandaag, 60 jaar geleden kwam op 5 oktober 1962 de eerste single van de Beatles in Great Britain uit, Love me do. 16 jaar later vormde deze song t begin van mn levenslange liefde voor de Fab Four. T nummer dat drie drummers versleet, de eerste productie van George Martin was en natuurlijk met de mondharmonica die John Lennon in 1960 in muziekhandel Bergmann in t centrum van Arnhem had gestolen toen de Beatles op hun eerste doorreis waren naar Duitsland, naar Hamburg. Deze zomer heb ik in die winkel gestaan (Koningstraat 19) die sinds n paar jaar n modezaak is. Dichterbij de Beatles ben ik nog niet gekomen. En nog steeds smoorverliefd. I.Love.The.Beatles

   Please, please Paul, kom nog naar Holland, You know that little country near the Noordsea, we are neighbours, famous for our stroopwaffels and vegan ‘rookworst’, You will love it. And we all stil love You Paul!

   Love me Do, maar Do heeft nooit van mij gehouden … Snif.

 2. de meeste luisteraars zitten niet op dit soort acties te wachten. Dus een keuze: Of buiten de lijntjes kleuren waarbij je geheid inlevert op luisteraars dit soort acties of op save en betere cijfers. Nou is het al geen halleluja bij het Stenders project, benieuwd hoelang de bigg boss JdM dit zwalkende scheepje nog laat dobberen

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*