Archief Countdown nu op Youtube

Op 1 maart 2021 is het nieuwe Youtube-kanaal CountdownEU live gegaan met de eerste clips uit het ruim 17 jarige archief van muziekprogramma Countdown, destijds uitgezonden door Veronica. In 2017 werd Double 2 Mediaproducties samen het Amerikaanse Reelin’ In The Years eigenaar van dit beroemde televisieprogramma. 

Het Nederlandse televisieprogramma “Countdown” was van 1976 t/m 1993 “Europe’s Number 1 Rock Show” en werd uitgezonden bij Veronica. Later werd het programma ook uitgezonden in het buitenland en was het op z’n hoogtepunt in meer dan 20 landen op televisie te zien.  

Naast vele internationale sterren, kwam ook Nederlandse top-acts als Doe Maar, Andre Hazes, Herman Brood, Frank Boeijen, Spargo, Golden Earring, Time Bandits, De Dijk, De Raggende Manne, Hans de Booij, Gerard Joling, Drukwerk langs voor een optreden in Bussum. Deze optredens zijn inmiddels gedigitaliseerd en worden 1 voor 1 upgeload naar het nieuwe Youtube-kanaal CountdownEU.  

Het Countdown archief is vrijwel helemaal compleet en sinds 2017 eigendom van het Amerikaanse Reelin’ In The Years Productions (David Peck) en Double 2 Hilversum (Jan Douwe Kroeske).  

Ga naar het Youtube-kanaal

17 Comments

 1. Eindelijk! Gezien de populariteit van de programma’s die nu worden gemaakt met het Toppop archief op de (jawel) jongerenzender NPO3 (dom dat het niet op NPO1 stond) zou Talpa dit kunnen aankopen voor wat meer variatie op de tv zender Veronica. Of gewoon op SBS6 in het weekend op de late of de vooravond.

  • Reken daar maar niet op ! Toppop zie je ook niet meer ! Voor oude meuk is echt nergens plaats op tv ! Op Youtube is de beste keus !

  • Het staat toch op Youtube, normale tv heeft geen zin, ja met veel reclame ertussen ! Toppop heb ik maar twee keer ofzo gezien en dat waren geeneens echte uitzendingen, destijds gewist dus op tv uitzenden, nee, zeker niet op SBS zoals ik al zei…….Youtube dan kan je kijken wanneer je wil !

   • Het kan beide he. Zowel op YouTube als op tv. Of Talpa nou een serie of film aankoopt of weer wat aan muziek op tv gaat doen bij Veronica. Iets wat bij het merk Veronica hoort.

    Toppop zijn inderdaad compilaties en daar is iets mis mee. Dat kan er bij Countdown op tv bij Veronica ook van gemaakt worden. Bij de Toppop compilaties wel 1 ding mis en zijn onze zogenaamde bn’rtjes die door de fragmenten heen lullen. Weer zo verschrikkelijk gemakzuchtig in elk geflanst door een te jonge redactie. Heel veel oude Toppop afleveringen zijn overigens helemaal niet gewist. Die liggen in het archief dat zeer streng bewaakt wordt door Eppo van Nispen. Stel je toch eens voor dat iedereen het zomaar vanuit huis kan bekijken!

    • Wie beweert er dan dat veel oude Toppop-afleveringen zouden zijn gewist, waar haal je dat vandaan? En Beeld & Geluid bewaart wel al dat materiaal, maar heeft echt niet de uitzend- laat staan de muziekrechten van al die Toppop-clips, let wel, er zitten ook muziekrechten op die van de uitvoerenden zijn!

     Wie nu de rechten heeft van het Toppop-archief is me nooit helemaal duidelijk geworden, want de AVRO is in het verleden nogal voortvarend te werk gegaan door op eigen houtje allerlei tv-beelden te verkopen, ook die van Toppop, dacht ik. Ik weet dat er begin van het nieuwe millennium nog een rechtszaak is geweest tussen Fenno Werkman en de AVRO over Toppop-materiaal en waarvan Werkman claimde de eigenaar te zijn.

     Wie weet hoe het nu zit met dat Toppop-archief? Eppo?

     • En dat Countdown-archief is dan uiteindelijk ook gewoon verkocht aan een bedrijf, terwijl het oorspronkelijk met belastinggeld door Veronica is geproduceerd. Kortom, als het erop aankomt is alles te koop, hoeden en petten en damescorsetten en ook materiaal van (voormalige) onze omroepen. Dat spijt me voor Nederland. 🙂

   • Al deze programma’s zijn gemaakt met publiek geld dus horen eigenlijk voor iedereen vrij toegankelijk te zijn. Men komt altijd met dat rechten verhaal over de programma’s maar dat hoort helemaal niet op te gaan voor programma’s van de NPO.

 2. Alleen wat we krijgen is een behoorlijk afgetrimde versie. Wat je kan verwachten zijn louter optredens van Nederlandse artiesten. Niet de buitenlandse (vanwege rechten) artiesten. Ook geen interviews, specials, live concerten en geen buitenlocatie opnames.
  Mijn enthousiasme van één van mijn favoriete pop programma’s ooit ging dus al snel van enthousiasme over naar teleurgesteld. Ik heb me wel geabboneerd in de hoop dat het in de toekomst met meer dan alleen Nederlandse artiesten en hun optredens wordt uitgebreid. Maar Jan heeft het behoorlijk strak afgetrimd en dat is jammer. Gelukkig heb ik zelf nog een behoorlijk Countdown collectie waarin de afleveringen die ik heb wel weer compleet zijn.

 3. Het is even afwachten wat er allemaal op dat Countdown-YouTube-kanaal komt, mogelijk later ook buitenlandse acts, maar de grootste teleurstelling onder de oude fans zal zijn dat het losse clips zijn, zonder presentatie, dus nergens zijn oude Veronica-coryfeeën te zien en te horen als Lex Harding, Adam Curry, Simone Walraven, Jasper Faber, Erik de Zwart, Wessel van Diepen, Jeroen van Inkel, Rob Stenders en Simone Angel.

  Ik keek er in de jaren 80 niet veel naar, want veel te druk met andere dingen om teluhvisie te kijken, maar ik luisterde wel af en toe naar Countdown Café op de vrijdagavond met ‘Big (Bad) Al’, Alfred Lagarde en zijn kompaan Kees Baars. De getogen Hagenees Lagarde bleek helaas niet van beton en overleed op nieuwjaarsdag 1998, net geen 50 geworden, ik weet het nog goed.

  Countdown Café werd later weer gerevitaliseerd op Radio Veronica en nu alleen met Kees Baars, maar dat hield een paar jaar geleden op en nu zit het programma bij… Radio NH! Wat doet het daar? Het is nooit live en ligt nu door corona op z’n gat. Maar het bestaat nog, maar dan vind ik het Muziekcafé op de zaterdagmiddag op Radio 2 een stuk leuker, ook omdat het live is. Tja, het blijft tobben voor al die ouwe rock-‘n-roll-rockers.

  (Ik vind dat YouTube als muziekbron zwaar wordt onderschat, je kan er heel veel vinden, ook veel oude en nieuwe curiosa die niet op Spotify staan. En behalve luisteren is er vaak ook wat te zien. Maar dat moet je dan niet via je telefoon doen met wat oortjes in, of op een laptopje op de wc, maar zoals ik, via een lekker groot beeldscherm dat aan mijn pc hangt en die natuurlijk weer is aangesloten op mijn puike stereo-geluidsinstallatie en als ik alleen wil luisteren, dan ga ik lekker loom en lui op de bank liggen. Yo!

 4. Dank voor de vele reacties!! Het is fantastisch om binnen een week zoveel mensen blij te kunnen maken met dit archief/ vragen en opmerkingen te mogen krijgen bij ons werk. Met een stuk of tien man hier (NL) en daar (San Diego-USA) hebben we nu 4,5 jaar zoeken, rubriceren, archiveren opzitten en we zijn nog niet klaar. Het contact met alle voormalige makers is goed, we willen heel graag The Story of Countdown gaan maken en met de start van het YouTube-kanaal hebben we een stap gezet. Neem van mij aan dat we zo snel mogelijk alle kanten van het archief willen tonen. We doen het zo goed en internationaal mogelijk. Blijf ons volgen…

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*