Archief Beeld en Geluid ingezet voor nieuw klassiek muziek project

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid coördineert het nieuwe project Music in Movement (MiM), waarin vier Europese hedendaagse klassieke componisten, Louis Andriessen (1939, Nederland), Pierre Boulez (1925-2016, Frankrijk), Arvo Pärt (1935, Estland) en Kazimierz Serocki (1922-1981, Polen) in de schijnwerpers worden gezet. Het werk van de Nederlands componist Louis Andriessen zal als eerste online te raadplegen zijn vanaf juli 2017.

De portal belicht de invloed van de vier componisten op het Europese muzikale landschap van de 20e en 21e eeuw. De vier bieden verschillende Europese perspectieven en weerspiegelen – zo goed als mogelijk – de variatie in compositietechnieken, stijlen en esthetiek. De ontwikkeling van hedendaagse klassieke muziek in Europa wordt op een nieuwe en innovatieve manier getoond via toegankelijke thema’s, zoals filmmuziek en jazz-invloeden. Tegelijkertijd zal de muzikaal onderlegde gebruiker ook interessante verhaallijnen en nieuw materiaal ontdekken.

“I see music as a kind of continuity, like a big tree…Of course there are many branches, many different directions. I think music is in constant evolution, and there is nothing absolutely fixed and rigidly determined.”
Pierre Boulez

Binnen het project worden zowel online activiteiten georganiseerd als fysieke (educatieve) workshops. MiM doet tevens onderzoek naar de invloed van het klassieke landschap op sociale fenomenen die een belangrijke bijdragen leveren aan de Europese identiteit, zoals openheid, migratie en het vrij verkeer van ideeën. Aangezien hedendaagse klassieke muziek veelal wordt aangeduid als moeilijk of uitdagend, zal het op een aansprekende manier worden gepresenteerd.

Beeld en Geluid neemt deel aan het MiM project om meer kennis te vergaren over de muziekcollectie en deze aan een nieuw, internationaal publiek te presenteren. Het project bouwt voort op het Europeana Sounds project en het digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst. Andere muziek gerelateerde projecten waar Beeld en Geluid bij betrokken is zijn RE:VIVE en Hooked.

MiM wordt gerealiseerd door vier vooraanstaande instituten op het gebied van behoud en beschikbaarstelling van het cultureel erfgoed – het Nederland Instituut voor Beeld en Geluid, het Nationale Audiovisuele Institute in Poland (NInA), het Franse Audiovisuele Institute (INA) en Arvo Pärt Centre in Estland.

Music in Movement wordt mede mogelijk gemaakt door de Bijdrage Internationale Samenwerkingsprojecten van het Mondriaan Fonds.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*