Agentschap Telecom verliest grip op etherpiraten

[BLOG] Geen Hilversumse regeltjes. Niemand die voor jou bepaalt welke muziek je moet draaien of wat je wel en niet mag zeggen. En tegelijkertijd gezellig met vrienden een biertje drinken. Etherpiraten in noord en oost Nederland zijn sinds ongeveer 2 jaar weer met een flinke opmars bezig. En ze lijken populairder dan ooit tevoren.  

In 2011 werden de maximale boetes voor etherpiraten verhoogd naar € 45.000,-. Met de inzet van extra inspecteurs heeft het Agentschap Telecom toen een flinke dreun uitgedeeld richting de piraten. Geen waarschuwingen meer maar direct boetes uitdelen. En piraten vanuit de auto uitpeilen was ineens voldoende om een boete te kunnen opleggen die vanzelf bij de piraat op de deurmat valt.

Positieve cijfers voor het Agentschap Telecom waren het gevolg. Voor de korte termijn leek het Agentschap Telecom eindelijk grip te krijgen op de piraten. Maar dat betekende niet het einde van het kat en muis spelletje. De piratencultuur zit diep geworteld bij een groot deel van de bevolking in het noorden en oosten. Dat is niet van de één op de andere dag verdwenen.

Piraten hadden de afgelopen jaren de tijd om zichzelf opnieuw uit te vinden. Van de stroomvoorziening, tot (mobiele) masten op overheidsterrein en niet traceerbare verbindingen van de studio’s naar de mast. Overal werden nieuwe en innovatieve technieken en oplossingen voor gevonden. Nu piraten deze nieuwe manier van uitzenden onder de knie hebben, lijken ze bijna niet meer te stoppen.

Hoe stop je een piraat aan wie je geen boetes kan opleggen? Kosten voor het Agentschap Telecom om een onbemande zender uit de lucht te halen liggen vele malen hoger dan de kosten voor een piraat om een nieuwe zender en mast te plaatsen en de uitzending te hervatten. En daarmee lijkt de piraat, in tegenstelling tot 8 á 9 jaar geleden, dit keer aan de winnende hand.

Alfred Hoogezand, die in het verleden zelf piraat was bij verschillende stations juicht deze ontwikkeling toe. “De behoefte van mensen om op de bouw of in de vrachtwagen naar een piraat te luisteren is ondanks de opkomst van diensten als Spotify onverminderd groot”. In de piraten podcast ‘Lomp’ interviewt Alfred wekelijks piraten over hoe zij hun hobby beleven en wat ze doen om uit handen van het Agentschap Telecom te blijven. In de laatste aflevering van 22 juni praat hij met de Denekampse piraat ‘Station Buisgigant’ over opgelegde boetes, onbemande zendmasten plaatsen en inspelen op een continu veranderende overheidsbeleid. 

40 Comments

  1. Heel eerlijk. FM is ten dode opgeschreven. Agentschap Telecom hoeft in theorie ook niet meer etherpiraten uit te schakelen. Ik loop al bijna 20 jaar mee in dit wereldje en weet dat het wel degelijk afneemt. Sommige delen van provincies zoals Twente, Fryslan, Oost-Groningen leeft het nog wel maar dat komt vaak door het feest er omheen. Gratis, of voor weinig geld bier, hapjes en gezelligheid. Vroeger, had je als “gewone burger” soms last van een etherpiraat. Dat komt niet meer voor. Piraten zenden bijna niet meer vanuit dorpskernen, hebben fabriekszenders en fabrieksantennes, voldoen aan alle gestelde eisen en storen niet meer. En waarop ze konden storen, zoals legale radiostations is van de baan. Men heeft in huis soms geen radio meer, als ze die wel hebben is die aangesloten op kabel of internet of DAB. In mijn jongere jaren hoorde je nog wel eens iemand zeggen: Ik kon Radio Noord (omroep hier) niet meer ontvangen deur dat de buurman met zijn zender bezig was.. Die mensen zijn nu of dood, of hebben radio op kabel/internet. Ga maar eens een rondje doen bij mensen die NIET naar etherpiraten luisteren maar wel via de FM naar de radio luisteren. Niemand, hooguit iemand met een oud radiootje in de schuur. FM gaat het zelfde lot ondergaan als de middengolf. Triest, maar waar.

    • Onzin. Gaat wellicht op voor FM, (al ben ik daar ook nog niet zo zeker van want DAB blijft een mislukking) maar je stelt ook dat de middengolf niks meer voorstelt.
      Ok, geld wellicht voor de officiële staatsomroepen van veel landen.

      Maar de mg is vwb ‘low power’ aan een wederopstanding bezig. Sinds je daar een vergunning voor kunt krijgen loopt het storm.
      Ja, veel hobbyisten. Maar da’s óók radio..

      Ik hou me zelf al sinds 1977 bezig met uitzenden op midden en kortegolf. Je wilt niet weten hoeveel reacties ik nog steeds krijg.
      Daarnaast is dergelijke radio heel wat bedrijf zekerder dan dat via internet. Da’s nep radio.
      Bij gewone radio zit er tussen zender en ontvanger niks, gaat rechtstreeks van A naar B.
      Internet MOET via infrastructuur van derden. En je kunt dat makkelijker afsluiten als je dat als overheid wilt.

      Denk aan China, N-Korea, Rusland, etc. Een-vooral-kortegolfzender laat zich daar niet door tegenhouden. Ook in gebieden waar geen internet dekking is. Australië, Afrika, Groenland, Noord/zuidpool, of wanneer er een ramp of oorlog uitbreekt: kortegolf is simpel. Accu, zender + antenne en je kunt al in de lucht.

      • Misschien geeft deze populariteit ook iets aan m.b.t. de rest van het aanbod. Overal op FM stations die elkaar nadoen en zo uit de computer elke dag dezelfde paar platen draaien. Misschien moet daar eens iets aan veranderen. Dat FM dood zou zijn of gaan is onzin. Zit echt geen luisteraar op te wachten. Uiteraard luister je thuis digitaal via internet, al is het alleen maar vanwege de ruime keuze, maar onderweg geniet FM toch nog altijd de voorkeur want zit in elke auto. DAB breekt nooit door en heeft nog altijd issues met bereik en geluidskwaliteit. Data onderweg (4G) is nog wat duur.

        • Om me heen luisteren mensen toch steeds meer via DAB of 4G als ze onderweg zijn. Ik heb zelf onbeperkt data op 4G, dat kost geen drol meer tegenwoordig. Alle auto’s vanaf bouwjaar 2015 hebben bluetooth ondersteuning en DAB. Dus over 5 jaar heeft bijna 80% van de mensen DAB in de auto. Dus uiteindelijk is het toch een keer klaar met FM. Zeker ook nu 5g uitgerold gaat worden.

      • Huidige FM omroepband beslaat totaal ruim 725 legale radiozenders. Naar ratio wordt betaald voor dekking. Grote commerciele FM radio omroepen die landelijk te ontvangen zijn op verschillende frequenties leveren de schatkist jaarlijks enkele honderden miljoenen euro’s op. De lokale omroepen bij elkaar ruim 90 miljoen. De FM omroepband is vooral een melkkoe, net zoals de auto dat is. Op dit moment zenden wekelijks enkele FM piraten stations regelmatig uit op bepaalde frequenties met groot vermogen waarbij mobiele hoge masten tot 100 meter worden uitgeschoven waardoor bijna landelijke ontvangst mogelijk is op dezelfde frequentie. Nederlandstalige muziekuitzendingen vaak zonder reclame omdat de artiesten feitelijk de sponsoren zelf zijn. Omdat hun plaatjes op 100%NL, Continu worden geweerd komt vanwege de kartelvorming van de bekendere NL muziek artiesten die op deze landelijke zenders commercieel worden uitbebaat. Dat is dus de reden waarom FM piraten zoveel vermogen gebruiken en hoge masten. Het van een tussen frequentie moet hebben waarop geen loakale en landelijke omroep stations uitzenden. Waardoor de kans op storing verminderd, waarmee ik het wegdrukken van signaal bedoel. Vaak staan deze FM piraten op afgelegen (prive) terrein opgesteld. Wat de opsporing bemoeilijkt voor Agentschap Telecom, ook toestemming moeten aanvragen bij officier van Justitie om prive terrein te mogen betreden waarop de hoge masten staan opgesteld. Met daaronder de (onbemande) FM zender die door een diesel aggregaat wordt gevoed. Audio HiFi stereo wordt op afstand via mobiele internet verbinding ingestuurd. Deze HF KiloWatt FM zenders zijn vaak oude (duitse) FM omroepzenders van hoogwaardige technologie waardoor ze relatief weinig of zelfs helemaal geen storing veroorzaken. Dat is dus de echte reden dat AT deze zenders ongemoeid laat.
        Alleen als deze zware storingen veroorzaakt op bijvoorbeeld de luchtvaart of overheidsdiensten, dan moet AT verplicht ingrijpen. Dat het oprollen van zo’n complete zendinstallatie geen sinicure is en vele malen meer kosten meebrengt dan de boete aan de radiopiraat, als die al op naam kan worden aangetoond op afstand iedereen in pricipe die FM zender kan bedienen, onbegonnen werk is.
        Uiteraard speelt ook de bezuinigingsdrift van onze overheid huidige FM piraten kanonnen in de kaart. AT chronisch onderbezet is en tegenwoordig handen vol heeft aan het uitrollen van nieuw 5G netwerk, testen op veiligheid straling. Daarbij de brandstichting in communicatie zendmasten door actiegroepen de huidige 3 meter piraten in de omroepband laagste prioriteit hebben. Ook speelt mee dat over paar jaar de FM omroep frequenties overgaan in digitaal netwerk, DAB+ net zoals voorheen met analoge televisie kanalen. Die iedereen nu gewend is en overal te ontvangen is via kabel en internet verbinding. DAB+ is vergelijkbaar met Digitenne TV signaal. Waarbij pakketten data via de ether worden uitgezonden door aan elkaar gekoppelde digitale netwerken via deze weg net zo is te ontvangen als nu op FM. Echter in veel hogere audio kwaliteit het digitale stereo via een ruisvrije tool wordt gemoduleerd op DAB+ Het vrijkomen van FM omroepband 87.7 tot 107.9 Mhz zal meer FM piraten aantrekken die zo vrijbaan krijgen. Zolang zij maar niet commercieel gaan uitzenden met reclame boodschappen dan alsnog een economisch delict plegen wat als misdrijf zal blijven worden beboet en daarbij een strafblad op naam. Zenders die dan niet goedgekeurd zijn of voorzien van band doorlaat filters en storingen veroorzaken, zullen dan ook gewoon uit de ether worden gehaald. Het is dus zaak om straks als radio FM piraat je te gedragen als een officiele radio zendamateur met enige kennis van de hoogfrequente technieken, of daarvoor iemand aan te stellen die de zender doormeet en waar nodig extra uitfiltert. De huidige FM radio tuner blijft massaal aanwezig ook alle nieuwe auto’s nu combinatie ontvangers FM/DAB+ worden geleverd.
        Omdat DAB+ slechts door 5 procent wordt beluisterd in de auto, de rest gewoon op FM afstemt waarvan zeker ook een vaste kern die luisteraar is van de in dit commentaar genoemde Power Piraten met Nederlandse muziek van het volk, die door Hilversumse NL omroepzenders en de NL commerciele omroepen worden geboycot. Vanwege het grote geld wat deze zogenaamde Jan Smitten kliek hiermee verdient. Maar minder zendertijd overhouden omdat deze gasten worden betaald uit dure reclameblokken rond het hele en halve uur dus 4 maal 5 minuten maakt 20 minuten minder zendtijd. Het ANP nieuws wat ze verplicht moeten doorgeven duurt hooguit 2 minuten. Dat is het verhaal geachte Forum lezers en waardoor Het AT de grip lijkt te verliezen om illegale zendpiraten, ook op de midden en korte golf uitzenden. In geen enkel ander land is de radio piraterij zo diepgeworteld als in ons kleine landje. Bijna als een traditie, cultuur kunt beschouwen. Niet voor niets luisteren er veel Duitsers aan onze Oostgrens zo graag naar onze piraten stations. Niet voor niets zenden onze Nederlandse piraten daarom ook Duitse schlager muziek (polka) uit. Ook van de kleine duitse artiesten die zo worden gehoord.
        Tot verbroedering leidt in huidige moeilijke Corona tijden met name aan de kleine man die het grootste deel van ons volk uitmaakt, het sigaal is waarmee ik betoog afsluit. Reacties zijn altijd welkom.
        Met hoogfrequentie Zendgroeten, Lex de Kork / Amersfoort

        • Heel verhaal. Ik pak er een paar dingen uit:
          Onbemande zenders staan meestal op overheidsterreinen, en juist niet op privéterreinen, omdat je daar wel boetes kan uitdelen.
          FM/DAB+: de verwachting is dat het nog wel tot 2030 zal duren voor FM uitgeschakeld wordt.
          Piraten alleen in Nederland: in b.v. Servië en Kroatië en ook Griekenland bast het van de MG piraten, die hier bij duisternis ook te horen zijn. In oost Nederland zijn piraten al vanaf de jaren 30 actief.

        • Denk dat je Italië niet mag onderschatten; daar zijn er streken waar elke wijk zijn eigen fm zender heeft. Het is ook niet raar dat bijna alles van zendapparatuur in italië gemaakt wordt.

        • Kijk we hebben het ook over dab. Als je het bereik van fm wil halen met dab moet je het maal factor 3 doen. Dus fm zender van 100 watt. Is voor de dab 300 watt daar ga je weer hoge vermogens. Ik rij met mij auto in Alkmaar op de rand weg er komt alleen geen enkele dab meer binnen ook al zit er een dab zender een dorp verder afstand is een kilometer maar de zenders in Alkmaar met hoge vermogen drukken alle andere dab zenders weg. Het is gewoon niet normaal en het mag blijkbaar allemaal. Dat is weer een probleem als je op dab zoveel vermogen moet aanzetten dus 3 keer meer. Staat er radio 538 op fm aan daar met 15 kilowatt moet de dab voor het zelfde bereik 45kilo watt aan. Wat dan weer ellende geeft op dab als je in de buurt rijd

          • Maar op een dab frequentie kunnen meerdere zenders doorgegeven worden wat natuurlijk wel scheelt in de stroomkosten Of één dab zender van 45kw of 8 fm zenders van 15kw.

          • Is gewoon helemaal niet waar. DAB+ zenders hebben in NL max 5 kW, tegen Ijsselstein FM 100 kW. Zelfde voor DVB-T2: max 40 kW op de UHF tegen vroeger Ijsselstein UHF 1 GW per kanaal(1000 MW). Alleen de piekwaardes liggen bij DAB+ en DVB-T2 wel hoger wat heel speciale eisen stelt aan antennes en zendapparatuur. Zie Älle legale….. zenders in NL”, waarin een compleet overzicht. Veel “nachgerüstete” DAB+ ontvangers in de auto gebruiken een raamantenne, hetgeen in band III (rond 200 MHz) funest is voor de ontvangst.

  2. En wat voor publiek trekt deze zenders, allemaal laagopgeleid of zonder diploma zittend in de bijstand of andere uitkering, vaak verslaafd of alcoholist fatsoenlijke mensen luisteren er niet eens naar, kun je beetje vergelijken met zenders als Radio Nl en Continu en consorten als je dat zo hoort aan de mensen die zo’n zender op bellen voor een groetje of een spelletje, echt waar geen knoop aan te verdienen valt als adverteerder

    • @de Koot, je bent geen fan begrijp ik. Prima, maar laat andere gewoon in hun waarde, heeft niets met opleiding e.d. te maken. Waarschijnlijk zul jij het niet begrijpen, maar je kunt tenminste fatsoenlijk reageren.

    • Mijn ervaring is dat de meeste piraten gewoon hardwerkende mensen zijn en hun luisteraars ook, bv bouwvakkers, vrachtwagenchauffeurs, boeren enz. MG is wel een band voor 50+ ers geworden, vergrijst wel. Veel mensen onder de 50 hebben geen idee wat middengolf is.

        • Hey De Koot ik ben al piraat sinds 1983 op fm en middengolf ik heb tenminste H t s gedaan aan opleiding gedaan ik kan tenminste wat repareren als er een tv of wat dan ook stuk gaat in het huis weet ook heus wel dat er piraten zijn zonder kennis die alles door een soort van monteur laten bouwen of ze kopen fabrieks zonder kennis te nemen van afregeling van de zender of antenne of het vermogen wat een een zender doen mag …was een kort verhaal maar wat heeft uw geleerd.? want ik ben laag opgeleid…volgens uw

    • Scheer jij ff je eigen soort over één kam !

      Dit heeft te maken met hobby
      en liefhebbers van het radio maken

      Mensen die muziek hun moedertaal ter gehore brengen

      En niet na elke plaat een kwartier reclame de ether
      In slingerd om geld te verdienen

      Nee wij maken muziekprogramma’s waar de Nederlandse
      Radio een puntje aan kan zuigen want je wordt hier doodgegooid
      Met commerciële troep ! Waarbij per dag 10x de zelfde plaat gedraaid word onder het motto de artiest van de week bah geld trekkerij !

      Laat iedereen in hun waarde en maak ze niet uit voor laag opgeleiden
      Veeg eerst je eigen stoepje schoon blaaskaak

    • Knoop, als je het verhaal eens goed zou lezen zou je lezen dat er juist geen geld verdiend wordt aan adverteerders. Één ding is zeker, je zou nog veel kunnen leren van die laaggeletterde, dronken mensen zoals jij ze graag kwetsend beschrijft.

    • Kootje, je mening is vrij,

      Maar ik ben
      1 zelf piraat
      2 liefhebber van deze muziek
      3 succesvol ondernemer en hark waarschijnlijk 4 a 5 maal Zoveel geld binnen als de gemiddelde Nederlander of de heren die deze zogenaamde piraten oppakken,

      Zenders als continu en radio NL zijn totaal niet te vergelijken qua muziek wat deze jongens brengen..dus ook de luisteraars in de verrechtste niet

      Dus alsjeblieft denk even na voordat je klakkeloos iets onder een desbetreffend bericht neerpleurt

      Dit was brandpunt

    • @De Koot, Jij weet blijkbaar niet waar je over praat! Er zijn idd wel een aantal piraten die een uitkering hebben en vanuit huis een paar plaatjes draaien met goedkope apparatuur. Soms zijn ze ook wel dronken en is het niet om aan te horen, maar het merendeel van de piraten zijn hardwerkende mensen! Er zijn er ook veel die een goed betaalde baan hebben Of een eigen bedrijf hebben. Veel zendinstallaties kosten al meer dan dat je als bijstandsuitkering krijgt op jaarbasis. Dan heb je nog de studio’s die tienduizenden euro’s kosten. En veel piraten draaien met vinylplaten, zo heb ik een collectie vinylplaten die mij ongeveer €35.000,- heeft gekost. En dat is in vergelijken met collecties van sommige andere piraten nog maar een schijntje. Maar het ergste vind ik dat je het over laagopgeleid klootjesvolk hebt! Jij praat alsof je beter bent dan een gemeentewerker die de tuintjes schoffelt of als een vuilnisman, die jou en mijn vuilnis ophaalt. Ook die banen zijn belangrijk!

    • raar.. ik ben opgeleid, met titel en ik luister ook vaak nog.. hmm je marktonderzoek heeft net zoveel nieuwswaarde als het NOS journaal

  3. Ooit was ik zelf piraat op de fm en veel plezier aan beleefd liefst zou ik zo weer beginnen mijn wens blijft geef de piraat freqenttie op de fm band

  4. Ik ben al 38 jaar etherpiraat die met minimaal zendvermogen wat plaatjes draait voor ons dorp en randwegen.
    De boete is 45.000 euro, of je nu met 1 watt of 30.000 watt uitzend.
    Jelle Russchen van het Agentschap Telecom weet me te wonen, ik hem ook, dat weet hij, we hebben al eens samen op Geenstijl gestaan dus die blijft hier liever weg.
    Het fabeltje over bierzuipende assos gaat niet op, ik drink helemaal geen alcohol.
    Straks de stream aan op locatie 1 met VPN, via 3 andere ontvangers gaat het van stream naar stream, en de eind URL is alleen bij mij bekend en gaat de zender in.
    Alles wat hier staat is fabrieks materiaal, ik heb nog nooit een vliegtuig uit de lucht zien vallen in mijn buurt.

  5. Ik denk even terug aan wat jaartjes geleden, als 14 jarig jochie temogen draaien bij 2 zenders, feestjes enz. Mooie jaren gehad dus mis deze tijden wel.
    Want je komt als normale burger ook nie bij de commerciele zenders binnen.

    Nu wat jaren later, hele prive situatie op zijn kop, mis ik deze tijd wel alleen helaas weinig mogelijkheden om wat op te zetten.

    Veel mensen kunnen de muziek niet waarderen, helaas ook daarom.hoor je dit nu bij de “legale” stations.

  6. Komt bij, de installatie die momenteel geborgen word zou zo n 25a30.000 kosten.. iets wat jij je waarschijnlijk niet veroorloven kunt.. nog een klein feitje.. het zelfde station is tijdens de inbeslagname teruggekeerd aan de Fm band met een soort gelijke installatie.. iets wat door mensen in de bijstand niet betaald zou kunnen worden

  7. Ben míjn halfe leven al een piraat
    Laat mensen gewoon met rust die niet storen. Of geef toestemming om met een vermogen van 50 wat te gaan zitten met een fabrieks zender.
    Waarom moet een piraat door heel Nederland te horen zijn
    Ga gewoon met 50 wat met een hoge mast de lucht in
    Hou het lokaal voor je eigen dorp
    Dan hoef je ook niet onbemand uit te zenden. Ik keur het ook niet goed om antennes te plaatsen in een mast waar het GSM ook in zit. Moet je gewoon niet doen. Beetje hoge mast met goede antennes er in met 50 wat kom je een heel eind mee.
    Als ik 1 wat aan zet ben ik al in een groot deel van Amsterdam te horen
    Vroeger in de jaren 70 zaten we met een STENTOR met een scanner antenne op maat gemaakt. Je wil niet weten hoe veel luisteraars wij haden
    Ik droom weer van die tijd

  8. Laat de boel maar snel digitaal gaan dan is de band voorde mensen die muziek draaien voor de gewone mens die gewoon van nederlandse muziek houd zoals country in amerika en schlager in duitsland hier moet dat weer piratenmuziek heten ik zou het muziek van het gewone volk noemen en niet dat van de house rap en nederpop rock etc liefhebber.

  9. ben al jaren fan van piraten hier zelf heb ik al byna 2 jaar mn N licentie hier en toch ligt mn hart by de illegale piraat op fm kg en mg

    groetjes SAM (PD9EFT)

    • Ik gun een ieder zijn hobby, maar …. een of andere zender stoort ons TV-signaal. Wij kijken naar de Nederlandse TV uitzendingen en wonen net over de grens. Jarenlang ging dat prima. Toen kwam de storing. Heel vervelend: je zit midden in een programma en ja hoor, daar is ie weer. Een tijd was hij verdwenen en dan opeens, is hij er weer. Door de weeks begint hij om pakweg 20.00 uur tot 23.00 uur, in het weekend tot later. Soms ook ’s morgens: zou de piraat een baan in ploegendienst hebben?
      In ieder geval heel vervelend! En tot wie kan je je melden voor hulp? Wat kan je ertegen doen? Heeft u een antwoord?
      Vr. groet, Amy.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Verslag van de Utrechtse Radioronde op 22 december 2020 - VERON A08 - Centrum
  2. Agentschap Telecom verliest grip op etherpiraten. – Zwamnieuws
  3. Agentschap Telecom verliest grip op etherpiraten. – Zwamnieuws

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*