Ad Roland, Leoni Jansen en Chiel van Praag over Zomerradio in KRO-NCRV’s BertOp5

In de jaren 80 lieten verschillende omroepen Hilversum in de zomer achter zich om het land in te trekken met een bus, podiumwagen of zomertruck. Voor duizenden mensen de kans om radio te kijken en de gezichten te zien bij de stemmen die ze zo goed kennen. Van Tytjerksteradiel tot Torremolinos, ze kwamen overal met de ‘TROS Zomertoer’, ‘VARA’s Lijn 3’ en ‘Veronica komt naar je toe deze zomer!’ Een schoolreisje voor radiomakers? Was dat niet heel duur? En leverde het goeie radio op?

Volgens Ad Roland was de TROS de eerste en gingen ze vooral op pad om zich te positioneren. Op zoek naar de achterban tot in Spanje aan toe met ook Ferry Maat en Tom Mulder in het team.

Chiel van Praag heeft het idee dat Veronica er juist mee begon, omdat Veronica in de zeezendertijd er al alles aan deed om van discjockeys als Lex Harding, Rob Out en Jan van Veen Bekende Nederlanders te maken. Maar of het, terugkijkend, goeie radio opleverde?

En Leoni Jansen kwam na haar opleiding aan de Kleinkunstacademie tussen doorgewinterde VARA-radiomakers terecht als Felix Meurders, Peter Holland en Alfred Lagarde. Uiteindelijk stopte ze met radio omdat dat moest van de televisie, zou ze dat nu nog steeds doen?

Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over ondermeer Met het oog op morgenCappuccino van Sjors Fröhlich, De Meurders Methode over Felix Meurders, Ochtendshows met Edwin Evers, de Arbeidsvitaminen, Joost den Draaijer en de Dik Voormekaarshow. Al deze gesprekken zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via nporadio5.nl/RadioReuzen en de bekende podcastkanalen.

BertOp5 met Ad Roland, Leoni Jansen en Chiel van Praag, donderdag 3 augustus, 16-18 uur, KRO-NCRV, NPO Radio 5.

4 Comments

 1. Heeft Bert al een euvre award?

  Ik ging, heel lang geleden, naar de Libelle zomerweek. En wie zag ik gaar in een soort container zitten?
  50 pop of een envelop….
  Juist; Tom Mulder!
  Met een big smile was hij iets aan het vertellen. Zal wel een van zijn grapjes zijn geweest.
  En…
  Hollands glorie, heette dat zo? dacht ik wel. Ging er heen met een tienertoer kaartje. Veel Nederlandse artiesten, Arne Jansen kan ik mij nog herinneren. En de Veronica jocks. op de buhne.
  Leuk hoor.

  • Ik denk dat je nu twee dingen door elkaar haald….Hollands Glorie was op de Avro maandag/Hilversum 3, elke week van 12u tot 14u met Krijn Torringa……Op de woensdag had je
   de ‘Veronica komt naar je toe’ op Hilversum 1, met oa Will wil wel (Will Luikinga) en Nederland Muziekland (Chiel van Praag/Erik de Zwart).
   Op de zaterdag had je in die tijd ook nog LosVast met Jan Rietman, op Hilversum 3 tussen 12u en 14u.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*