Achter de kuchknop (deel 14, februari 2023)

[BLOG] Sommige verhalen bij de radio blijven verborgen voor de luisteraar, soms maar beter ook, soms ook jammer ter lering ende, vooral, vermaak. Het zijn de verhalen van programmamakers en technici die zich achter de kuchknop afspelen in de studio en op locatie. Elke maand een nieuw bericht van achter die knop, mogelijk door de tijd niet meer geheel accuraat, licht aangesterkt of afgezwakt.

Deze maand een tweeluik over een legendarisch programmamaker die nog steeds te horen is op de nationale radio: Felix Meurders. Een bijdrage van oud-programmatechnicus Menno Mendera.

‘We waren aan het monteren in het Muziekpaviljoen, ik denk in RK1. Behalve Felix en ik was producer Rolf Kroes er ook. In Rk1 werd wekelijks de Troetelschijf gemonteerd. Maar het kan ook een andere jingle-montage zijn geweest. Tijdens zo’n montage gaat het gewone leven door, want hoewel er nog geen mobieltjes bestonden, telefoon was er wel! Eén toestel stond vlak naast de regeltafel en een andere hing aan de muur. Waarschijnlijk was tijdens de montage al wat vaker de telefoon gegaan, want toen ie voor de zoveelste keer rinkelde nam Felix de hoorn op van het toestel aan de muur en riep een beetje geïrriteerd: “Felix”. Even stilte. Toen: “Ja, komt ie”. Felix hield de hoorn even onder z’n achterste en produceerde een schitterende scheet. Code rood bestond nog niet. Zonder een spier te vertrekken hield Felix de bijna smeulende en dampende hoorn omhoog en zei tegen Rolf: “voor jou”.’

‘Het was tijdens Lijn 3, een uitzending vanuit een rijdende bus door Nederland. In die tijd een technisch hoogstandje. Zo’n uitzending duurde de hele dag en hier en daar stapte wat gasten in de bus die dan tussen twee plaatjes door werden geïnterviewd. De ene wat interessanter dan de ander. Op een gegeven moment zaten Felix en ik naast elkaar. Felix aan het gangpad, ik aan de raamkant met een klaptafeltje met daarop een regelpaneel. Felix deed het interview met een man die tegenover hem zat. Interessant of niet, aan alles komt een einde, zeker als het uur bijna voorbij is en de STER bijna begint. De goede man tegenover Felix wekte de indruk dat er veel meer te vertellen was. Felix hield de tijd strak in de gaten en gaf een klein statement als afronding. Hij hield de microfoon een fractie van een seconde nog bij zichzelf, trok haast onzichtbaar de plug uit de microfoon, stelde nog een korte vraag en bewoog diezelfde microfoon naar de mond van de gast. In Hilversum werd gelijktijdig de STER gestart en in de bus vertelde de arme gast nog een minuut wat wetenswaardigheden…, tegen een microfoon zonder kabel. Felix keek de man bemoedigend aan en bedankte hem daarna beleefd. Man blij dat ie zijn verhaal had kunnen doen. Met een paar zinnen die nooit zijn uitgezonden. Als ik toen onder de stoel had kunnen kruipen…

En de bus van Lijn 3 reed weer door J.’

Felix presenteert elke zaterdagochtend op NPO radio 5 van 10 tot 12 uur het programma “FM op 5”. Geniale titel voor een programma uitgezonden op een zender zonder FM-frequentie met een geniale presentator.

Volgende maand een nieuwe Kuchknop.

Bijdragen blijven welkom: sybrand.verwer@gmail.com

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*