ABN AMRO: Corona laat groei Technologie, Media & Telecom business versnellen

De coronacrisis heeft de digitale transformatie van mediabedrijven in een stroomversnelling gebracht, blijkt uit de Sectorprognose Technologie, Media & Telecom (TMT) 2021/2022. Het aantal digitale abonnementen van kranten en on demand tv-diensten steeg hierdoor sterk.

Na een tijdelijke stagnatie in 2020, zal de TMT-sector hierdoor in 2021 weer kunnen groeien. ABN AMRO verwacht in 2021 een groei van 3 procent. Deze groei wordt vooral aangejaagd door de IT-sector, veruit de grootste branche in de TMT-sector. Bovendien draagt het herstel van uitgeverijen, omroepen, drukkerijen en de reclamebranche bij aan de groei. De sector is hiermee weer ruim boven het niveau van 2019.

Ook bij radio en tv zorgt de crisis voor een tweeledig beeld: reclame-inkomsten lopen terug, maar tegelijkertijd wordt er meer gekeken dan ooit. Terwijl in 2020 sprake was van een omzetdaling (-1,4 procent), ligt in 2021 weer groei (+2 procent) in het vooruitzicht. Voor de grafische industrie waren de gevolgen van de coronacrisis groot. De grootste klappen vielen in de eerste helft van het jaar, met als dieptepunt een omzetdaling van 42 procent in april 2020. De vooruitzichten voor 2021 (+5 procent) en 2022 (+3 procent) zijn beter, maar de branche keert voorlopig niet terug naar het niveau van eind 2019. De omzet van uitgeverijen daalde vorig jaar met 4,2 procent, mede door dalende advertentie-inkomsten. Door de verkoop van digitale abonnementen en online boekverkoop konden uitgevers het verlies beperken.

ABN AMRO verwacht zowel 2021 (+2 procent) als in 2022 (+1 procent) weer groei. De reclamebranche is net als de grafische sector hard geraakt (-12,8 procent), maar zal dit jaar (+6 procent) gedeeltelijk herstellen, nu campagnes weer doorgang vinden. Voor contentproducenten was 2020 een lastig jaar. Internationale filmproducties werden in de wielen gereden door reisbeperkingen en door de sluiting van bioscopen viel voor filmdistributeurs een belangrijke inkomstenbron weg: de inkomsten uit kaartverkoop. Gezien de vraag naar onderscheidende content al jarenlang hoog is, verwacht ABN AMRO een sterk herstel van de branche.

Ingrid Laane, Sector Econoom Telecom, Media en Techniek van ABN AMRO: “Het dataverkeer nam sterker toe dan voorheen en ook het aantal digitale abonnees van kranten nam sterk toe. Geleid door nieuwe streamingdiensten en de grote behoefte aan home entertainment, liet de omzetgroei op de markt voor tv- en videodiensten eveneens een versnelling zien. Oók reclamecampagnes verschoven nog meer naar het internet, doordat online winkelen met bijna 36 procent toenam. Veel mediabedrijven grijpen dit aan om hun digitale proposities te versterken. Doordat de digitalisering ook ná corona onverminderd zal doorgaan, verwachten we dat de TMT-sector ook op langere termijn goed zal blijven presteren.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*