NOS Radio 1 Journaal 25 jaar

Op dinsdag 1 september bestaat het NOS Radio 1 Journaal 25 jaar. Voor wie op de hoogte wil blijven van het wereldnieuws is het radioprogramma uitgegroeid tot een ankerpunt in de ochtend.

image
Presentator Jurgen van den Berg (NOS / Stefan Heijdendael)

In de week van het jubileum licht presentator Jurgen van den Berg elke dag drie keer een opmerkelijk fragment uit het onuitputtelijke archief, en praat erover met een hoofdpersoon. Dat gebeurt in de rubriek ‘Kriskras door 25 jaar NOS Radio 1 Journaal’, die zo’n vijf minuten duurt en kort voor respectievelijk zeven, acht en negen uur wordt uitgezonden. Historische momenten komen aan de orde (de moord op Pim Fortuyn, het overlijden van prinses Diana), maar ook de ‘kleine’ verhalen, zoals de reportage over een eenzaam jongetje of de ijsmeester die live op de zender door het ijs zakt. Natuurlijk is er ook aandacht voor de allereerste uitzending en voor de jingles en tunes door de jaren heen. Onderaan dit persbericht staat een overzicht van de geplande fragmenten.

Geschiedenis
Het NOS Radio 1 Journaal kwam in 1995 in de plaats van de actualiteitenprogramma’s die de afzonderlijke publieke omroepen erop nahielden, zoals AVRO’s RadiojournaalEcho (KRO), Dingen van de Dag (VARA) en Hier en Nu (NCRV). Samenvoeging van de redacties, zo was de bedoeling, betekende meer specialisatie, bundeling van kennis en het vermogen om sneller te reageren op grote nieuwsgebeurtenissen. En die zijn er ruimschoots geweest: van 9/11 tot de vijftiende Elfstedentocht, van de introductie van de euro tot de moord op Theo van Gogh, van de aanslag op de koninklijke familie in Apeldoorn tot het neerhalen van de MH-17.

3 Comments

  1. Ik weet het nog goed.

    Voor het Radio 1 journaal had iedere omroep z’n eigen actualiteiten programma. Zo’n stuk of 5 waren dat er.
    Maar o.a. onder de druk van de Haagse politiek moest dat gecentraliseerd worden.
    Totdat dezelfde Haagse politiek er achter kwam dat waar ze eerder bij al die omroepen hun “boodschap” 5x kwijt konden dat nu maar 1x kon.

    Ik heb een politicus horen zeggen;”oh maar dat was niet de bedoeling…………..”.

    Wij hebben daar in onze OR toen het onderwerp ter sprake kwam hartelijk om gelachen.
    Onze politiek verslaggevers van AKTUA radio kregen gelijk…………..ze hadden ze in Den Haag nog zo gewaarschuwd.

    Krijg je als de politke zich met de Omroep begint te bemoeien.

    • De profilering van de afzonderlijke omroepen lijkt mij afgenomen. Ik vind het wel een voordeel, dat je niet iedere keer hetzelfde kernverhaal hoort, met een gekleurde wikkel erom heen. Overigens hebben de combi’s NCRV/KRO, AVRO/TROS en BNN/VARA en de singles EO en VPRO nog wel de mogelijkheid tot “smoel tonen” in hun achtergrondprogramma’s bij het nieuws, een soort eigen actualiteitenrubrieken. Respectievelijk Spraakmakers; /1 op 1/ (KRO/NCRV). De Nieuws BV (BNN/VARA). Stax&Toine; EenVandaag (AVRO/TROS). Ik vind de NieuwsBV het slechtst. Druk, rommelig, veel te veel flauwekulrubrieken, geforceerd origineel doen. Weinig echte nieuwswaarde. Geen schim van de Dingen van de Dag van de VARA van vroeger. Volgens mij komt dat door de invloed van de puberomroep BNN. De bijdragen van KRO/NCRV en AVRO/TROS acht ik wel een interessante en nuttige aanvulling op het nieuws. Hetzelfde geldt volgens mij voor Dit is de Dag (EO) en Bureau Buitenland (VPRO).

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*