78 jaar geleden: massahysterie door de radio

In 1938 werd The War of the Worlds als hoorspel tijdens Halloween uitgezonden. Het hoorspel is berucht geworden door de enorme massahysterie die de uitzending in de VS veroorzaakte. Het laat goed zien hoe belangrijk radio toen was en wat voor een impact het kan veroorzaken.

Auteur Orson Welles wilde zijn hoorspel zo realistisch mogelijk maken. Het 1 uur durende durende hoorspel bestond voornamelijk uit nieuwsberichten die verslag deden van de Martiaanse invasie. Dit veroorzaakte paniek bij luisteraars, die dachten dat Amerika echt aangevallen werd. Welles werd in een klap beroemd. Welles’ bewerking is vermoedelijk het succesvolste radiodrama in de geschiedenis.

Veel luisteraars misten of negeerden de intro van het hoorspel, waarin duidelijk werd uitgelegd dat het om een verzonnen verhaal ging. De dreiging van de aankomende 2e Wereldoorlog maakten dat veel mensen dachten dat de nieuwsberichten echt waren. Volgens nieuwsberichten die later werden verspreid vluchtte men massaal weg uit de steden.

Diverse onderzoeken zijn naar aanleiding van dit hoorspel opgezet. En het bleek dat veel mensen elkaar nog meer paniek gingen aanpraten, maar ook de media tijdens het hoorspel werd verantwoordelijk gehouden voor de grote hysterie. Vooral de angst voor een tweede wereldoorlog maakten de luisteraars erg kwetsbaar voor dit fictieve verhaal.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*