50 Jaar techniek 3FM deel 4: ‘Veronica’s Radio 3 Studio’

In oktober bestond 3FM 50 jaar en bracht Arjan Snijders het boek: 50 Jaar 3FM, van vrolijke puinhoop naar Serious Radio uit. Er is gekozen om vooral de highlights te vermelden, waardoor oa een serieus hoofdstuk over de techniek sneuvelde. In 10 delen wordt de techniek achter 3FM in woord en beeld onder de aandacht gebracht. Dit maal deel 4: ‘Veronica’s Radio 3 Studio

Het was de wens en de hoop dat het Radio 3-centrum een thuis zou worden voor alle omroepen voor alle Radio 3 programma’s. Maar de publieke omroepen hebben zo hun eigen wensen en grillen en ideeën. Oftewel: uitzenden vanuit het eigen huis (meestal zonder tuin) hield veelal de voorkeur. De VPRO had niet echt de behoefte aan een dj-studio. Een programma wordt geschoven door een technicus, die heeft daarvoor doorgeleerd. Dus uitzendingen van de VPRO op Radio 3 werden gemaakt in Villa 65 aan de ’s Gravenlandseweg. En Veronica heeft altijd nog wel een stukje piratenbloed in de aderen, dus zij voeren bij voorkeur ook graag hun eigen technische koers. En op het gebied van popradio heeft deze omroep toch wel iets betekend, ook voor Radio 3. De Volle Vrijdag was een begrip. Veronica huisde in een mooi pand aan het Laapersveld. De wens was dus er om daar boven de ingang een Radio 3 studio voor eigen gebruik in te richten. Die werd december 1989 in gebruik genomen en zou zo’n acht jaar later een tweede leven beleven voor ondermeer HitRadio Veronica. 
 

VOO studio 3
(afbeelding) Een mooie tekening van de Veronica Radio 3 studio, publicatie uit het het boek “Kathedralen en Luchtkastelen van de Omroep in Hilversum”.

Het Facilitair Bedrijf van de NOS was in 1988 NOB geworden en werd gevraagd de bouw van deze Veronica studio te verzorgen. De plek moest alweer een stukje moderner worden dan de al één jaar oude Radio 3 stduio. Dus werden enkele spectaculaire ontwikkelingen, nu gemeengoed, hier uitgevoerd. 
De studio werd ingericht op stahoogte, dat was in Amerika de norm. Wel werd er voor Jeroen van Inkel een opstapje gemaakt. In luistercijfers torende hij wel ver boven zijn soortgenoten uit, fysiek was dat niet het geval. 
Ook hier vormde de MBI-tank het hart van deze studio van de Nederlandse radio. Recht voor de dj, halfrond ingebouwd, vijf jinglemachines en de meters. En, nieuw-nieuw-nieuw!, de mogelijkheid om tijdens een plaat buiten de uitzending een telefoongesprek op te nemen op een M15A bandmachine, (VoxPro bestond nog niet). 
Voor de afluistering niet de gebruikelijke studiospeakers maar forse JBL’s die in een provinciale discotheek goede diensten konden verlenen. 

 

VOO 3 Artikel

(afbeelding) Artikel over de nieuwe studio, geplaats in een medewerkerskrant van het NOB.

De inrichting van deze Radio 3 studio leek verdacht veel op die van Z-100, toonaangevend station in New York. Niet onlogisch, Adam Curry werkte in die tijd voor Z-100 en Curry & van Inkel hadden al een lange tijd kennis aan elkaar. 
De audio-uitgang van deze studio werd doorgezet naar het Radio 3-centrum, want vandaar werd nog steeds de reclame en het nieuws geschoven en bij eventuele lijnuitval de onvolprezen noodband. Overigens zou de TROS in 1991 een dj-studio in eigen pand in gebruik nemen en de AKN (samenwerkingsverband tussen AVRO, KRO, NCRV) in het gelijknamige pand aan de ’s Gravelandseweg volgde dat voorbeeld zo’n tien jaar later. 

Z100 een

Z100 twee

(afbeelding) Twee foto’s van de studio van Z100 in New York, september 1996. Lijkt best wel een beetje heel erg ontzettend, nou… ontzettend…, veel kwa inrichting op Veronica Radio Studio 3. Jinglemachines halfrond, grote JBL’s aan plafond, tafel op stahoogte en de roemruchte Shure SM7 microfoon. (Foto’s: Maikel Steur).

Interne mededelingen 
In die tijd kreeg elke technicus wekelijks zijn dienstrooster toegezonden. En daarbij ook wekelijks een zogenaamd Infobulletin met interne mededelingen. Daarin praktische info als gewijzigde telefoonnummers, verhuisberichten van collegae of aangeschafte nieuwe apparatuur. En berichten over aangepaste technische procedures, of het bericht dat elke technicus toch vooral goed moest opletten als er iets mis was gegaan. 
Maar ook triviale zaken haalden dit communicatiemiddel. Als voorbeeld deze absolute topper gedateerd 28-07-1994: 

“Met ingang van heden is de prijs van koffie en thee voor iedereen resp. 25 en 10 cent. Dit geldt alleen in het Audiocentrum”. 
Een iets interessanter bericht over de introductie van wat we nu kennen als Visual Radio, het Infobulletin van 05-08-1993: 
“Het ligt in de bedoeling om per 30 augustus 1993 “kijkradio” te introduceren bij het Radio 3 programma “The Breakfast Club”. Van 07.25 uur tot 07.59 uur zal het programma op TV 1 te zien zijn. 
Er zullen twee camera’s in de ECK III geïnstalleerd worden, een vaste camera en één bediend door een cameraman. Buiten, bij JPR 2, wordt een tv-trein geparkeerd. Het videosignaal wordt hier gemixt. Tijdens de radio- en tv uitzending zullen clips vanuit de trein gestart worden en het geluid hiervan wordt op de radio uitgezonden. Eén en ander vindt plaats van maandag tot en met vrijdag voor een periode van 3 maanden. Daarna wordt bekeken of het project gecontinueerd zal worden”. 

Memo Kijkradio

(afbeelding) Het viel in die tijd nog niet mee om infobulletins een beetje recht uit een printer te laten rollen.

 

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*