50 jaar Spreekbuis: editie #286 13 juni 1980

Spreekbuis bestaat dit jaar een halve eeuw. Komende tijd publiceren we diverse oude Spreek’buis edities van de afgelopen 50 jaar.

Editie #286 (26 juni 1980) van het vakblad voor omroepmedewerkers, bracht onder andere het volgende nieuws:

W.D. van Maurik (directeur van Stichting Bedrijfsgezondheid van de Omroep) op om de NOS-bedrijfskantines alcoholvrij te maken. Er wordt zelfs gesproken over het droogleggen van omroepkantines om het drankmisbruik onder controle te krijgen.

In een brief aan alle omroepbesturen geeft Van Maurik aan dat zijn plan een goede bijdrage zal zijn om de drankproblemen bij omroepen terug te dringen. “Dit probleem is de afgelopen jaren duidelijk toegenomen en daarom is het tijd geworden om de noodklok te luiden”, aldus Van Maurik. Volgens hem hadden de meeste aangemelde lichamelijke en gezondheidsproblemen te maken met drankmisbruik.

Niet alle omroepen waren gecharmeerd van deze oproep Van Maurik. Van der Elst (economisch-directeur TROS) meldde op 13 juni 1980 aan De Telegraaf dat zij zich niet bewust zijn van deze problemen. “Ik vraag mij af hoe een bedrijfsarts aan deze wetenschap komt. TROS-medewerkers worden niet door hem behandeld. In onze bedrijfskantines wordt geen sterke drank geschonken en tijdens de lunchpauzes is alleen bier en wijn verkrijgbaar”, aldus Van der Elst. Ook AVRO en NOS geven aan geen berichten van alcoholmisbruik te hebben ontvangen.

Ander nieuws in editie 286:
* Bijeenkomst NCRV om bij te praten over innovatieve zaken als kabeltelevisie, omroepsatellieten, teletekst en viditel.
* Doelmatigheid van het NOS-bedrijf wordt door NCRV in twijfel getrokken.
* Omroep Wonderland laat zich zien op FIRATO
* Een enquete voor het opzetten van een kindercreche voor de omroep
* Aanvragen voor zendtijd van adverteerders neemt gigantische vormen aan

Lees hieronder de Spreek’Buis editie uit november 1986 (klik om de pagina’s om te vergroten.).

Met speciale dank aan Beeld en Geluid.

1 Comment

  1. Het alcoholisch alibi of antigeluid blijft een thema van alle tijden … Medisch redeneren en handelen dragen ook vaak een moraliserend karakter. Wat slecht is voor het lichaam, wordt eveneens nadelig geacht voor het gedrag en de geest.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*