29 jaar geleden: de start van Nederland 3

Het derde televisiekanaal van de publieke omroep ging officieel op maandag 4 april 1988 van start. Nederland 3 heet sinds enige tijd NPO 3.

In eerste instantie zou het een samenwerkingskanaal worden met de toenmalige Belgische BRT. Hiermee zouden de kosten gedeeld kunnen worden en zou Vlaanderen en Nederland cultureel dichter bij elkaar komen te staan. Van een samenwerking is het toen niet gekomen. 10 jaar later lukte deze samenwerking overigens wel met BVN (voorheen Wereldomroep TV).

Nederland 3 ging officieel op Tweede Paasdag van start. Het derde kanaal was echter al enkele maanden eerder gebruikt voor live-uitzendingen van de Olympische Winterspelen in Calgary.

Jarenlang was Nederland 3 vooral een Nieuws-, Sport- en Cultuur-zender van NOS, RVU, Teleac, IKON en de Feduco de programmering verzorgde. De nadruk lag op informatie, cultuur en sport. Enkele jaren geleden is door de NPO besloten om de focus te leggen op ‘jongeren’. Tot op heden blijven de kijkcijfers van het derde publieke net erg achter met andere kanalen. Er wordt ook al langere tijd gesproken om NPO 3 op te heffen en de budgetten anders in te zetten.

Video: diverse Nederland 3-leaders

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*