20 Jaar 3FM: The Lifeline (2000-2020)

De jongerenzender van de publieke omroep verloor de afgelopen twintig jaar 85% marktaandeel.

3FM-zendermanager Sharid Alles lijkt alsnog niet conclusies te willen trekken, maar vanuit de NPO wordt wel gemeld dat de programmering van 3FM op de schop gaat.

Diverse bronnen melden aan Spreekbuis.nl dat 3FM volgende maand ‘radicaal’ wordt aangepast met een nieuw 3FM-logo, aangepaste programmering en focus op andere muziekgenres.

De programmering werd afgelopen jaren overigens wel vaker veranderd, al was het alleen al omdat dj’s naar de commerciëlen of radio 2 vertrokken. Spreekbuis.nl keek naar het marktaandeel tussen 2000 en 2020. Belangrijke veranderingen op de zender worden ook in het overzicht genoemd.

13 Comments

 1. Volgens mij is de ellende al gestart met het vertrek van Veronica uit het publieke bestel. Zowel op radio als televisie verdween de groep jongeren. De “long term fix” heeft zeker niet geholpen. Ik stel voor om als “quick fix” Veronica weer in het omroepbestel te trekken en (eventueel samen met AVROTROS) de radiozender 3FM en tv zender NPO3 te geven. Soms moet je over je eigen schaduw heen durven stappen. Ik weet zeker dat je al heel snel meer jongeren gaat bereiken.

 2. Veronica in het bestel “trekken?”…………..Gaat niet lukken.
  Maar TROS donderdag ?, ik denk het wel.
  Maar ja, ik ben de doelgroep van de huidige zender niet. Toen wel. Ik ben trots dat ik betrokken was bij DE donderdag.

 3. @Andreas Veronica weer het bestel intrekken gaat nu niet meer het zelfde worden omdat het niet de zelfde club is al toen ze commercieel gingen. Het zal nooit het zelfde worden.

  Wat wel kan is dat Talpa het merk Veronica weer sterker maakt en gaat uitbreiden en eindelijk eens stopt met de naamvoering SBS6 en NET5. AVROTROS zou kunnen aanhaken bij Talpa en weer 2 losse merken kunnen worden. De rol van amusement omroep AVROTROS word steeds kleiner in het NPO bestel en kunnen nauwelijks nog doen waarvoor ze staan. Als AVRO en TROS in de toekomst nog wil blijven bestaan zullen er echt voor een commercieel avontuur moeten kiezen en dan is nu het moment. Bij Talpa aansluiten is dan de meest logische stap. AVROTROS kan op alle platforms van Talpa hun activiteiten uitbreiden. Talpa heeft daarmee 3 merken in huis om mee te bouwen met daarbij een aantal sterke programma’s en presentatoren in huis. Er zitten heel veel haken en ogen aan om dit te doen maar het zou echt de beste zet zijn die zowel AVROTROS als Talpa zou kunnen doen.

  Wat 3FM betreft, het is de NPO zelf geweest die deze radiozender om zeep heeft geholpen. Dat gaat niet meer goed komen. De NPO moet niet zo dwars doen en de frequentie van 3FM gewoon aan Radio 5 geven. Dit doen ze nu niet omdat iedereen het roept. Het is gewoon een macht spelletje en een vorm van kijker/luisteraartje pesten. De NPO hoeft pop/rock en alternatieve natuurlijk niet helemaal in de ban te doen. Maak een nieuw 3 voor 12 achting station online waar het om de muziek draait i.p.v. de gene die het plaatje opzet. Zonder het kopje jongeren en gewoon voor iedereen die van de genoemde muziek houd. De luisteraars die afgelopen jaren zijn vertrokken bij 3FM zullen nooit meer terug komen. Daar gaat de terugkomst van Timur Perlin en wat geschuif met dj’s niets aan veranderen. Doneer Serious Request aan Radio 2 en NPO1 of breid dit concept uit tot alle radio en tv zenders zowel publiek als commercieel.

  • Misschien wil het TROS-smaldeel binnen AVROTROS wel aanhaken bij Talpa. Het AVRO-smaldeel weet ik zo net nog niet. In de jaren ’80 vond ik de AVRO toch een andere omroep dan in de jaren ’90 toen ze met KRO en NCRV op 1 tv-net zaten.

 4. Ik was als OR lid betrokken bij de diverse pogingen van de TROS om commercieel te gaan. Bijvoorbeeld met RTL. Toen , maar dat was toen…..
  Niet gelukt. De radio zou opgeheven worden was toen het plan. Nou daar gingen wij voorliggen.

  • @Juul Terecht dat het toen niet doorging. De TROS zonder radio slaat natuurlijk nergens op.

   @Wdvm Het merendeel van de medewerkers ziet het niet zitten. Als ze de komende jaren niet gebruikt willen worden als productiehuis en moeten gaan maken wat de almachtige NPO wil, om vervolgens bij een nieuwe bezuinigingsronde helemaal te worden opgeheven, is dit nu de beste stap die ze kunnen maken. Uit het bestel!

  • Het opheffen vd radio afdeling had waarschijnlijk vooarl te maken met het ontbreken van commerciele radiofrequenties. De overheid verdomde het toen deze vrij te geven.
   Toen Veronica weer commercieel werd, met plannen voor maar liefst 5 radio zenders – van Nieuwsradio tot Kink – moest men zich behelpen met AM.

 5. Coen & Sander gingen in mei 2015 al weg, nog voor Gerard Ekdom (die ging eind juli 2015). En Patrick Kicken in dit overzicht noemen? Die valt niet echt te vergelijken met de overige Dj’s die worden genoemd volgens mij. Dan zou het vertrek van bijvoorbeeld Eric Corton, Timur Perlin, Roosmarijn Reimer en Paul Rabbering ook genoemd moeten worden.

  • Al die namen die jij noemt gingen niet na hun vertrek bij 3FM op een commercieel station de dagelijkse ochtendshow presenteren. Het typeert hoe bij 3FM met talent wordt omgesprongen: onzorgvuldig, mede door omroeppolitiek.

   Florent Luyckx, destijds zendercoördinator bij 3FM toen ik vertrok zei: ‘ik vind je beter dan menig andere jock in de dagprogrammering, maar kan niks voor je doen’.

   Die omroeppolitiek veroorzaakt nu ook mede het bizarre ratjetoe. Ze willen elkaar, ondanks de fusies, nog steeds aftroeven, op één zender.

   • Als ik Spreekbuis was en wilde legitimeren waarom ik een of andere vergeten weekendjock hier rabiate Johan Derksen-achtige stukjes laat publiceren (“Chinezen moeten niet zo zeiken en zich beter wassen en je moet nooit je huis aan een Chinees verhuren want dan raakt je riolering verstopt” – gewoon hier, op een ooit best respectabele website, waarom in godsnaam?), zou ik ook fingeren dat hij destijds een Relevante Radiomaker was. Anders slaat het helemáál nergens op.

    NB: Het echte schandaal zit aan het begin van de grafiek. 3FM verloor in 2000 acuut vier procentpunt toen ik de nachtelijke uren van Taeke Wouda overnam. In de zomer van 2002 herstelde de zender weer met anderhalf procentpunt zodra ik overstapte naar Radio 2. En daar hoor je niemand over. Namens de Taeke Wouda-fanclub ben ik woedend!

 6. Angezien patrick ook lekker z’n ego laat spreken dan kan vertrek rob en ruud ook start ochtendshow Giel genoemd worden 😅

 7. 3FM in decades
  1965-1974 Joost & Felix
  1975-1974 Frits & Lex
  1985-1994 Jeroen & Rob
  1995-2004 Edwin & Ruud
  2005-2014 Giel & Gerard
  2015-2024 ?????????????

 8. Ik heb met veel interesse jullie reacties gelezen. Ik zie hier meer creativiteit voor publieke radio en televisie dan de NPO ons heeft gegeven in de voorbije jaren.

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Maak van Serious Request gezamenlijke Corona-actie - Spreekbuis.nl
 2. 3FM-baas Sharid Alles: ‘Een merk heropbouwen gaat niet over één nacht ijs.’ - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*