15 jaar geleden: het einde van Yorin

Toen Veronica in 2000 besloot zijn aandelen in de HMG (nu RTL Nederland) te verkopen, werd afgesproken dat de HMG de naam Veronica nog ruim een jaar lang mocht gebruiken op radio en tv. Voor de tussentijd werd de naam Yorin gebruikt.

Op 2 april 2001 startte de commerciële tv-zender Yorin. De naam was een noodgreep, aangezien een jaar eerder Veronica haar aandelen in de HMG (het huidige RTL Nederland) had verkocht en er was afgesproken dat de naam ‘Veronica’ ruim een jaar lang niet gebruikt mocht worden. In eerste instantie werd besloten de naam ‘ME’ te gebruiken. Dit stuitte echter op juridische problemen met kledingketen WE, waar het merk te veel op leek. Het werd daarom ‘Yorin’ (afgeleid van “You’re In The Movement”).

Op internationale beurzen, waar programma’s werden werden aangekocht, werd vaak lacherig gedaan over de naam van de zender, aangezien veel Engelstaligen in deze merknaam ‘urine’ hoorden.

Yorin was de laatste Nederlandse televisiezender met een omroeper die programma’s aankondigde. Op 30 maart 2003 werd ook bij Yorin de omroeper afgeschaft.

Op 12 augustus 2005 staakte moederbedrijf RTL Nederland de Yorin-uitzendingen en werd het vervangen voor RTL 7. De gelijknamige radiozender werd op 18 april 2006 omgedoopt tot Caz!.

5 Comments

  1. Begrijpelijk dat men bij alle zenders de naam RTL erin wilden hebben. Toch is het jammer dat de merknaam Yorin is verdwenen. Het was een leuk en fris merk met ook een leuke uitstraling. Het latere RTL5 heeft dat gevoel nooit echt gehad. Van RTL5 is nauwelijks nog iets over. Dat de zender zich op iets anders moet richten dan jongeren snap ik maar om dan alleen te gaan voor crime en sensatie programma’s is zonde van de zender. Met al veel geschreeuw, heftig uitziende spoilers en schokkende camerabeelden slaat RTL de plank echt mis. RTL5 zou eigenlijk een mix moeten zijn van het oude SBS6 en Yorin. Met ook veel te veel buitenlandse reality troep en geen sterkte vooravond.

    Los van hierboven, waarom zou een lineaire zender als Yorin zich anno nu niet meer volledig op jongeren kunnen richten? Als je het goed aanpakt met radio, tv, online en events in het land en de juiste programma’s en gezichten bij de zenders zou het best kunnen werken. Voor jongeren maar ook nog leuk voor twintigers, dertigers en veertigers. Hoe het er uit moet zien? Kijk eens een paar stappen terug i.p.v. alleen maar vooruit. Soms moet je gewoon terug en dan een anders pad inslaan.

    De radiozender CAZ was ook een leuke zender. Jammer dat SBS daar zo snel geen geld meer in stak en de stekker er uit trok.

    Zou leuk zijn als iemand met de merken Yorin en CAZ aan de slag zo gaan. Valt best iets van te maken.

    RTL5 zou Cash & Carlo (met Eddy Keur als voice over en Rob Janssen als presentator) terug moeten brengen in de vooravond en dat af moeten wisselen met Ik weet er alles van met Ruben Nicolai. Tweede programma voor in de vooravond Misdaaddossier (i.p.v. Crimedesk) waarin actuele en minder actuele crime dossiers worden behandeld. Afwisselend met een programma waarin we Nederlanders volgen die op vakantie zijn. (

  2. Klein detail ontbreekt. Yorin werd RTL5 en en het bestaande RTL5 werd op datzelfde moment RTL7
    Het huidige RTL7 is dus een voortzetting van RTL5 en het Huidige RTL5 is dus een voortzetting van Yorin.. Helder?

  3. Aan de discjockeys heeft het niet gelegen. Yorin FM had vakmensen in huis, zoals Rob Stenders en Henk Westbroek, die veel verstand van muziek hebben. Henk Westbroek presenteerde daarbij een gezellig lunchprogramma ‘Denk Als Henk’ wat een voortzetting was van ‘Denk Aan Henk’ dat eerder bij Radio 3FM werd uitgezonden. En ook ‘Stenders Vroeg Op’ met het team van Rob Stenders was een prima programma op Yorin FM.

    Radio 538 was in die jaren enorm populair. Ster-discjockeys, Edwin Evers in de ochtend en Ruud de Wild in de middag. Yorin FM werd daardoor ondergesneeuwd.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*