Hilversumse middelbare school maakt journaals voor tv

Leerlingen van het Roland Holst College in Hilversum zien volgende week hun eigen items op televisie. Onder verantwoordelijkheid van NH Gooi en met eindredacteuren van de School voor Journalistiek hebben ze een eigen journaal gemaakt. Het Instituut voor Beeld en Geluid leerde de jongeren de belangrijkste journalistieke lessen en hoopt dat dit het begin is van een nieuwe traditie bij lokale omroepen.

In vijf groepen werken de leerlingen gedurende zeven lessen aan een video voor het jongerenjournaal. Daarbij snijdt het mes aan twee kanten. De jongeren leren hoe journalistiek werkt en wat er nodig is voor een goed verhaal. De lokale omroep krijgt een eigen journaal met content die jongeren moet aanspreken – een doelgroep die NH Gooi normaal gesproken maar moeilijk bereikt.

Ter voorbereiding op de praktijk, organiseerde Beeld en Geluid voor leerlingen twee lessen over journalistieke kernwaarden zoals hoor en wederhoor, nieuwswaarde en het checken van bronnen. 

Het gaat voorlopig nog om een pilot, die deels wordt gefinancierd door de gemeente Hilversum en deels uit geld dat regionale omroepen krijgen om samen te werken met lokale partners.

De presentatie van het jongerenjournaal is op 11 februari live te volgen via NH Gooi. Daarna wordt het programma de eerste twee dagen om het uur uitgezonden en de rest van de week twee keer per dag. Het journaal is dan ook te bekijken via het Youtube-kanaal van NH Gooi TV.  

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*