13e Media Diamant voor cameraman Ivo Palmen

Leidinggevend Cameraman Ivo Palmen krijgt een Media Diamant, dé onderscheiding en erkenning voor medewerkers achter de schermen van televisie, radio of internet. Dat heeft Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld en Geluid, samen met de burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes bekendgemaakt tijdens de onthulling van de 12e Media Diamant, die van Henk-Jan van Beek. Ivo werd verrast tijdens zijn vakantie in Italie. De onthulling van de bijbehorende plaquette op de speciale Diamantmuur op het Media Park vindt op 6 oktober a.s. plaats tijdens Dutch Media Week.


Juryrapport

“Ivo blinkt als 1e cameraman al tientallen jaren uit door tomeloze inzet, geweldig vakmanschap, echte passie en duidelijk aantoonbaar talent; de vier basiseigenschappen waarop deze onderscheiding is gebaseerd. De Nederlandse top van presentatoren, producenten en regisseurs geniet dagelijks van zijn diensten als 1e cameraman en zijn inzet tijdens onder meer het Eurovisie Songfestival in Ahoy, de kroon op zijn werk dit jaar.” Het juryrapport vermeld verder: “Na vele jaren werkzaam te zijn voor en achter de schermen van de Nederlandse televisie is Ivo persoonlijk geliefd en populair bij al zijn directe collega’s. Dit alles doet hem zonder twijfel recht geven op een eindeloze aanwezigheid op het Media Park in Hilversum.”

Ivo Palmen
Ivo Palmen (1958, Geleen) begon zijn carrière bij de ziekenomroep OMC. Hij studeerde af als docent Nederlands en Engels bij de Katholieke Lerarenopleiding Sittard (KLS). Echter, bij de audiovisuele dienst van deze KLS raakte hij besmet met het videovirus. In 1987 begon Ivo aan een opleiding bij het vermaarde ‘Santbergen’ waarna hij in 1988 bij de NOS in dienst kwam als cameraman. Kort hierna werd dat het NOB, later DutchView en tegenwoordig internationaal bekend als NEP. Hij werkte mee aan vele honderden programma’s waaronder jarenlang Het Prinsengrachtconcert, The Passion, The Voice of Holland en De Wereld Draait Door. Ook bij vele opera- en balletvoorstellingen leidde hij de cameraploeg en eerder dit jaar was hij Eerste Cameraman bij het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. 

Over de Media Diamant
Met de Media Diamant wordt erkenning gegeven aan bijzondere medewerkers áchter de schermen van radio, televisie en internet. Het initiatief van regisseur Jos Budie werd in 2015 voor het eerst toegekend aan Regie Assistente Ilse Pollen. Hierna viel de eer aan Hoofd Geluidstechnicus Theo Rutten, Senior Geluidstechnicus Paul Raaijman, Projectbegeleider Juliet Wagenaar, Senior Cameraman Peter Bakker, Opnameleider Tommy Byrne, Steadicam Specialist Job Scholtze, Colorist Xandra ter Horst, Grippers Wouter Visser en Berto Oude Veldhuis, Workflow Specialist Martijn Swart en Lichtontwerper Henk-Jan van Beek. De prijs bestaat uit een plaquette, ontworpen door Anneke Schat, die wordt geplaatst op de Diamantmuur van het Joop van den Endeplein op het Media Park en een aquarel.  De Media Diamant zal op 6 oktober feestelijk worden onthuld op het Media Park tijdens Dutch Media Week.  

Dutch Media Week
Dutch Media Week promoot, stimuleert en viert media. Van 30 september tot en met 10 oktober 2021 laat het festival de bezoeker ervaren hoe belangrijk media zijn in ons dagelijks leven. Van innovatie en creatie tot bijzondere verhalen en talentontwikkeling. Het festival wordt georganiseerd door Beeld en Geluid, in nauwe samenwerking met de gemeente Hilversum en Hilversum Marketing.

In 2016 werd de Stichting Media Diamant opgericht om de continuïteit van de Media Diamant te waarborgen. De Media Diamant wordt ondersteund door de Gemeente Hilversum, het Media Park en een grote groep van donateurs uit de media wereld.

6 Comments

  1. Ivo was een jaargenoot van mij bij de KLS. De lerarenopleiding was in 1979 gestart als eerste en enige in (Zuid-)Limburg, dus in de beginjaren was er geld. Zo kwam er in 1981 een heuse montagestudio waar (les)opnamen aan elkaar geplakt konden worden, etc. (maar van dat ‘etc.’ wist Ivo in no time veel meer.) Vanaf dat moment begon Ivo steeds meer studieachterstand op te lopen. Maar dat interesseerde hem geen klote want hij had intuïtief zijn nieuwe beroepsrichting al gevonden.
    Ivo is een van de weinige mensen die ik een ’toffe pegel’ noem.

  2. Ivo en ik hebben MAVO, HAVO én lerarenopleiding samen gedaan. Fantastisch om te lezen dat hij deze bijzondere waardering voor zijn werk krijgt. Er is niemand die ik dit meer gun. Super trots – by proxy – en heel, heel hartelijk gefeliciteerd!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*