Onderzoek: Eenderde van de kijkers verkiest Netflix boven kabeltelevisie

HILVERSUM – Netflix is met ruim 3 miljoen abonnees razend populair in Nederland, terwijl uit onderzoek blijkt dat de kijktijd naar lineaire tv vorig jaar verder is gedaald. Skoep Nieuws deed daarom in opdracht van mediavakplatform Spreekbuis.nl een onderzoek of de Nederlandse kijker haar voorkeur geeft aan Netflix ten opzichte van  kabeltelevisie. 

Uit de peiling door Skoep Nieuws blijkt dat 33% van de respondenten Netflix boven dat van de kabeltelevisie verkiest. Uit de reacties blijkt dat het grote aantal reclameblokken op de tv-zenders een doorn in het oog voor veel kijkers is. Veel kijkers noemen ook de hoge kwaliteit van tv-series als voordeel van Netflix. Er waren ook veel respondenten, die juist de kabeltelevisie door vooral de nieuws- en achtergrondprogramma’s belangrijker vinden dan Netflix. 

Cord Cutting
‘Cord Cutting’, een fenomeen waarbij consumenten hun tv-abonnement opzeggen, is in de Verenigde Staten volop gaande. Vooral kabel- en satellietdistributeurs zien daar miljoenen klanten weglopen omdat ze het lineaire zenderaanbod duur of oninteressant vinden. Onder millenials is intussen al bijna twintig procent cordcutter en de helft van wie nog wel is geabonneerd, overweegt die stap ook te zetten. Wereldwijd is het aantal abonnementen op streamingdiensten al groter dan kabel tv-abonnementen. In Nederland daalt het aantal tv-aansluitingen ook al jaren in het voordeel van streamingdiensten zoals Netflix, Videoland, NLZIET en Youtube. Het betreft hier overigens niet alleen cord cutters, maar ook ‘cord nevers’, oftewel mensen die nooit een tv-aansluiting hebben gehad. 

Kijktijd
De Nederlander keek in 2018 gemiddeld 173 minuten per dag televisie (2 uur en 53 minuten). Dit is 2,6% minder dan in 2017. Blijkt uit cijfers van SKO. Over de afgelopen 15 jaar zijn vooral kinderen en jongeren in de leeftijdscategorie van 6 tot 19 jaar minder tv gaan kijken. De kijktijd van deze leeftijdsgroepen is tussen 2003 en 2018 gehalveerd. 

Richard Otto (Spreekbuis.nl): ‘Niet iedereen heeft een Netflix abonnement, dus daarom is het percentage van ‘Netflix-kiezers’  toch wel erg hoog te noemen. Voor tv-zenders zoals NPO, RTL en SBS is er voldoende werk aan de winkel om kijkers ook in de toekomst te behouden.’

Het onderzoek werd eind maart verricht. In totaal deden er 730 consumenten aan het onderzoek mee.’  

Over Spreekbuis.nl
Spreekbuis is een online platform met mediavaknieuws gericht op de publieke, commerciële en facilitaire mediasector. Spreekbuis.nl startte in 2014 als nieuw initiatief, na het eerder gestaakte vakblad Spreek’Buis dat in 2013 na 70 jaar haar activiteiten beëindigde. Het platform wordt ondersteund door mediapartijen zoals AVROTROS, Omroep Max, KRO-NCRV, Beeld en Geluid en Viacom. Spreekbuis.nl is onderdeel van uitgeverij Tens Media BV. www.spreekbuis.nl/www.tensmedia.nl

Over Skoep Nieuws
Skoep Nieuws is een Nederlands nieuwsplatform op Android, iOS en web. Het platform bevat nieuws uit alle  kranten en tijdschriften, inclusief nieuws uit de regio. De gebruiker kan zelf de pagina’s of bronnen eenvoudig aanpassen. Daarnaast kunnen gebruikers in de Skoep Nieuws apps meedoen aan onderzoeken, polls en games. Naast de online versie, www.skoep.nl, staat de Skoep app op meer dan 850.000 smartphones en tablets. De verdeling tussen mannen vs vrouwen is (45% vs 55%). Leeftijdsindeling van de gebruiker is 12-17 jaar (12%), 18-24 jaar (23%), 25-34 jaar (22%), 35-44 jaar (16%), 45-54 jaar (13%), 55+ (15%).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*