Zijn youtube video’s de nieuwe onmisbare vorm van marketing voor bedrijven?

Steeds meer bedrijven maken een eigen YouTube-kanaal om uitleg- en how-to video’s te delen. Dit fenomeen is een interessante ontwikkeling in de digitale marketingstrategie van bedrijven. Door het creëren van nuttige en informatieve content kunnen bedrijven hun expertise tonen, klantrelaties verbeteren en hun merkidentiteit versterken. Waar dit vroeger gedaan werd door middel van de traditionele, of misschien zelfs ondertussen wel ouderwetse, Tv-campagnes zie je nu steeds vaker dat bedrijven een eigen Youtube kanaal beginnen. We vroegen ons af, wat zijn daar nou eigenlijk de voor- en nadelen van?

De voordelen van bedrijfs-YouTube Kanalen

Een van de grootste voordelen van een bedrijfs-YouTube kanaal is de mogelijkheid om direct in contact te komen met klanten. Video’s zijn een effectieve manier om ingewikkelde informatie op een toegankelijke manier te presenteren. Bedrijven kunnen hierdoor productdemonstraties, gebruikershandleidingen en tips delen die klanten helpen hun producten of diensten beter te begrijpen en te gebruiken. Dit verhoogt vaak de klanttevredenheid en vermindert de behoefte aan klantenondersteuning. Dit is voor bedrijven enorm interessant, want een klant die zelf een duidelijke uitleg video kan vinden belt niet naar de klantenservice met vragen.

Bereik en zichtbaarheid

YouTube is een van de grootste zoekmachines ter wereld, en het gebruik ervan kan de online zichtbaarheid van een bedrijf aanzienlijk vergroten. Video’s hebben de potentie om viraal te gaan, wat kan leiden tot een exponentiële groei in het bereik van een merk. Dit kan natuurlijk altijd op een positieve of negatieve manier zijn, maar het gezegde “negatieve reclame bestaat niet” bestaat niet voor niets! Door relevante zoekwoorden en beschrijvingen te gebruiken, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun video’s goed vindbaar zijn in zowel YouTube als Google zoekresultaten. Dit verhoogt de kans dat potentiële klanten hun content ontdekken. Steeds vaker worden er video’s van Youtube weergegeven in de zoekresultaten, dus een heel gek idee is het niet. Daarnaast is het natuurlijk ook vaak content die de gebruiker direct helpt met het beantwoorden van een vraag.

Betrokkenheid en het opbouwen van een community

Een ander belangrijk onderdeel van het maken van een eigen youtube account is de mogelijkheid om een community op te bouwen rondom het merk. Door actief te zijn en te reageren op opmerkingen en vragen onder video’s, kunnen bedrijven een dialoog aangaan met hun publiek en potentiële klanten. Dit draagt bij aan een gevoel van betrokkenheid en loyaliteit bij klanten. Bovendien kunnen bedrijven waardevolle feedback en inzichten krijgen uit de contacten met hun kijkers, wat weer bijdraagt aan de verbetering van producten en diensten.

De kosten en investeringen van een eigen youtube kanaal

Hoewel het opstarten van een YouTube-kanaal relatief laagdrempelig is, vereist het wel investeringen in tijd en apparatuur. Het produceren van kwalitatieve video’s kan een relatief dure aangelegenheid zijn, vooral als er professionele apparatuur en editing software voor gebruikt wordt. Bedrijven moeten zich daarnaast ook beseffen dat het belangrijk is om consistent te blijven uploaden. Daarnaast is het ook goed om creatief te zijn en te blijven om zo de aandacht van de kijkers vast te houden. Ondanks deze uitdagingen kan een goed uitgevoerd YouTube-kanaal een zeer kosteneffectieve manier zijn om marketingdoelen te bereiken. Het is immers in vergelijking met andere vormen van media marketing, zoals een TV-campagne een stuk goedkoper. Hoewel dat in kijkersaantallen vaak niet in verhouding staat, aangezien je de kijkersaantallen van een youtube kanaal van tevoren niet kunt inschatten. Het blijft dus een “educated guess”, maar dat is een risico wat veel bedrijven gezien de relatief lage investering graag nemen.

Blijven bedrijven in de toekomst gebruik maken van youtube in hun marketingmix?

Het aantal bedrijven met een eigen Youtube kanaal blijft groeien. Met de steeds maar voortdurende ontwikkelingen van technologie en de toenemende vraag naar visuele content, is het ook geen gekke gedachte dat steeds meer bedrijven zullen investeren in video marketing. Innovaties zoals live streaming en virtual reality bieden nieuwe mogelijkheden voor bedrijven om hun publiek op een unieke en interactieve manier te benaderen. Hoewel de wereld van VR nog volledig nieuw is, biedt dit voor een aantal industrieën wel een hele grote kans, denk bijvoorbeeld aan de huizenmarkt.

Welke bedrijven zijn er momenteel al op de goede weg met een eigen youtube kanaal?

Een voorbeeld van een bedrijf dat al geruime tijd actief is op YouTube en heeft zich bewezen als een pionier op het gebied van videomarketing is Gadero. Ze zijn al liefst 11(!) jaar geleden begonnen met het plaatsen van uitlegvideo’s omdat ze merkten dat er vraag naar was, en sindsdien is GaderoTV een bron van inspiratie voor menig bedrijf! Met een groot aantal uitleg- en how-to video’s heeft Gadero een sterke online aanwezigheid opgebouwd en een loyale community van volgers opgebouwd. Hun content varieert van gedetailleerde productdemonstraties tot handige tips en trucs die klanten helpen het meeste uit hun producten te halen. Door regelmatig hoogwaardige, informatieve en aantrekkelijke video’s te produceren, weet Gadero niet alleen bestaande klanten te behouden maar ook nieuwe klanten aan te trekken. Deze strategie heeft hen geholpen om hun merk autoriteit te versterken en zich te onderscheiden in een competitieve markt.