Zijn sport podcasts populair in Nederland tegenwoordig?

Podcasts hebben de afgelopen jaren een enorme groei laten zien. Niet alleen zijn er steeds meer verschillende podcasts die geluisterd kunnen worden, er zijn tegenwoordig ook veel mensen die de tijd nemen om een bepaalde podcast op de voet te volgen. Al geruime tijd voeren comedy en het nieuws de ranglijsten aan. Samen zijn ze goed voor ongeveer de helft van de luisteraars en het geluisterde aantal uren over heel de wereld. Sport staat wereldwijd op de vierde plek, achter criminaliteitspodcasts. Maar hoe zit het eigenlijk in Nederland? Welke podcasts zijn hier populair en wordt er veel geluisterd naar podcasts met sport als onderwerp?

Waar luistert de Nederlander graag naar?

Wie tal van verschillende toplijsten voor Nederlandse podcasts op het internet vergelijkt, zal altijd één podcast tegenkomen die hoog op de lijsten prijkt. Het gaat om de podcast van Maarten van Rossum (met Tom Jessen, ook bekend als de t-talks podcast). Ook doet de podcast van de Universiteit van Nederland het goed, net als dat Marc-Marie & Aaf, Marcel van Roosmalen & Gijs Groenteman en uiteraard Teun van de Keuken & (opnieuw) Gijs Groenteman bekende duo’s zijn binnen de Nederlandse podcasts. Daarmee hebben we niet echt een voorkeur, maar luisteren we als Nederlanders wel graag naar iets met achtergrond en een vlaag(je) humor.

Hoeveel luisteren we eigenlijk naar een podcast?

Toplijsten zeggen niet zoveel wanneer het aantal podcastluisteraars niet in beeld wordt gebracht. Dat blijkt verrassend hoog te zijn. In 2021 luisterde bijna één op de twee Nederlanders regelmatig naar een podcast, waarbij het gemiddelde hoger lag dan anderhalf uur per week. Wil je de actuele cijfers zien, dan kun je tegenwoordig terecht bij NLO die dit allemaal in de gaten houdt.

Opvallend feit is dat het luisteren naar een podcast vooral populair is onder hoogopgeleiden. Daar was de stijging in het aantal luisteraars vorig jaar ook het hoogst, wat ons direct terugbrengt bij de vraag hoe populair de sportpodcasts eigenlijk zijn in Nederland.

Sportpodcasts in Nederland; ze zijn er zeker!

Wanneer je op zoek gaat naar sportpodcasts in Nederland, dan kom je eigenlijk al redelijk snel bij De Derde Helft terecht. Dit is een podcast die alles behandeld over de Eredivisie, maar wel op een behoorlijk eigenzinnige wijze. Wil je echter vooral zelf gaan sporten, dan is Beter, Sneller, Sterker van Martyn de Jong en Jordi Warners waarschijnlijk een betere podcast, omdat je hier motivatie en kennis krijgt waar je direct iets mee kunt doen. Een andere aanrader is Kick-Off, de podcast van Valentijn Driessen (Telegraaf) die in de podcast niet alleen het nieuws rond de Eredivisie langs laat komen, maar ook achtergronden geeft en vragen van luisteraars behandelt, waardoor dit zeker een aanrader kan zijn voor jou.

Het is niet alleen voetbal. Je kunt bij F1 aan tafel direct luisteren naar autosport (vooral Formule 1 zoals de naam al doet verraden) waar Olav Mol en andere deskundigen regelmatig aan het woord komen, zodat je precies weet wat er speelt en antwoord krijgt op belangrijke vragen. Vind je gekke of bizarre vragen interessant? Dan is de podcast Het geluid van sport ook zeker een aanrader; hierin neemt Steven Dalebout je mee in een wondere wereld met grappige feitjes waar je eigenlijk niets aan hebt.

Hebben de sportpodcasts in Nederland de toekomst?

Op het moment van schrijven staan 2 sportpodcasts in de top 40 van Nederland. Hoewel dit op zich een prima score is, is de kans groot dat hier binnenkort verandering in gaat komen, mede vanwege de rol van de bookmakers op de Nederlandse sport. Op het moment dat mensen een weddenschap af willen sluiten en zich willen verdiepen in een sport óf een van de bookmakers een podcast opzet of sponsort, is de kans groot dat er meer mogelijkheden komen omdat financiën nou eenmaal een grote rol spelen bij professionele media.  

En dat geldt ook voor andere podcasts

De rol van podcasts wordt steeds groter, zeker omdat we on-demand willen luisteren waar het ons uitkomt. De podcast past hier perfect bij en is vermakelijk, informatief, ontspannend of motiveert. Nu steeds meer mediaprofessionals zich storten op de podcasts en zij ook een steeds bekender begrip worden, heeft de podcast (al dan niet met sport als onderwerp) een rooskleurige toekomst in Nederland én daarbuiten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*