Werner Schlosser: Heroriëntatie 3FM biedt kansen voor NPO Radio 2

Werner Schlosser was hoofdredacteur van het vakblad Muziek en Beeld (inmiddels Entertainment Business). Tegenwoordig heeft hij zijn eigen bedrijf Werner Bros. tekst | uitleg, waarbij Schlosser kennis overdraagt over en voor de entertainmentbranche. Hij schreef artikelen voor o.m. Billboard, gaf les in het vak entertainmentmarketing aan de Hogeschool Utrecht, ontwikkelde de European Border Breakers Charts, produceert het NVPI-jaarmagazine en schrijft nieuwsbrieven voor Popauteurs.nl.

Op zijn website publiceert mediadeskundige Schlosser regelmatig zeer goede inhoudelijke stukken over de media- en entertainmentbranche. Deze week ziet hij kansen voor NPO Radio 2 bij de heroriëntatie van 3FM.

Deze week word ik 47. Het zal dus ook potdomme eens tijd worden dat ik stop met luisteren naar 3FM! Helaas maken ze me dat de laatste tijd ook wel erg makkelijk, met hun verstevigde focus op jongeren. Niet zozeer vanuit een interne motivatie, heb ik het idee, maar meer vanwege een van hogerhand opgelegde opdracht. Die vertaalt zich in een playlist vol hakkelende beats, gepitchte en door een vocoder gejaagde vocalen, urban/r&b en hier en daar een gitaar. Daar gaan ze nog wel op terugkomen (hoop ik voor ze).
Feit is, dat ik steeds vaker naar NPO Radio 2 luister. Eerst nog met een treurend half oor gericht op 3FM, maar inmiddels met steeds meer overtuiging. Radio 2 heeft in een – naar radiobegrippen – hoog tempo zijn stoffige en oubollige imago afgeschud, de juiste nieuwe helden aangetrokken en een lekkere flow in de programmering. So far, so good. Toch heb ik nog wel een paar suggesties, waarbij ik me even tot de muziek beperk.
Veel goede Nederlandse artiesten passen niet meer in het format van 3FM 2.0
Luisteraars die een alternatief zoeken voor 3FM, missen daar dus iets. Zoals ‘gewone’ popmuziek, die prima past bij de overige muziek op Radio 2. Van de duizenden artiesten die ik zou kunnen noemen, roep ik even volstrekt willekeurige actuele voorbeelden als Smoove & Turrell, Bent van Looy, Saint Motel, Peter, Björn & John, Puggy en Liv. Als je die niet kent, kun je ze in dit Spotify-lijstje terugvinden.
Ook veel goede Nederlandse artiesten passen niet meer in het format van 3FM 2.0. Hoewel de playlist van Radio 2 nu al veel ruimte biedt aan muziek van eigen bodem, is het aanbod dusdanig groot, dat hier wellicht nog wat ruimhartiger mee kan worden omgesprongen.
Dat geldt ook voor nieuwe muziek met een 80’s ‘vibe’. Denk alleen al aan Nederlandse bands als Trip To Dover en Model Depose, of anders Chvrches, M83, White e.v.a.. Dat soort bandjes heeft het in Hilversum sowieso heel moeilijk. Die hele 80’s revival (waarin echt veel leuke nieuwe muziek uitkomt) gaat al jarenlang volledig aan de radio voorbij. Te ‘oubollig’ voor 3FM, en voor Radio 2… tja, eigenlijk geen idee waarom die daar niet vol bovenop springen. Het zou er in elk geval prima passen.
Dat gemis kun je nog breder trekken: oudere artiesten die nieuwe muziek uitbrengen vallen op de radio tegenwoordig volledig tussen wal en schip. Het lijkt de omgekeerde wereld, maar wat dat betreft zou Radio 2 een voorbeeld kunnen nemen aan de playlist van Radio 5. Die bevat heel bewust, zoals ze dat zelf omschrijven, ‘nieuwe nummers van artiesten waarvan ook het oude repertoire een belangrijke rol speelt op Radio 5’. Dit mis ik heel erg op Radio 2 momenteel.
Het afgelopen jaar verschenen gloednieuwe albums van typische Radio 2-artiesten maar die werden compleet genegeerd.
Het afgelopen jaar verschenen gloednieuwe albums van typische Radio 2-artiesten als Duran Duran, ABC, Joe Jackson, Pet Shop Boys, Hooverphonic, Saybia en Zucchero Fornaciari (de lijst is nog vele malen langer), maar die werden compleet genegeerd. Natuurlijk is Radio 2 (of welke zender dan ook) er niet om de carrières van artiesten in stand te houden, maar deze link lijkt zo volstrekt logisch. Getuige het feit dat deze artiesten in letterlijke zin nog steeds ‘volle zalen trekken’, weet ik zeker dat de luisteraars het zouden waarderen om van deze nieuwe muziek van hun oude helden op de hoogte gebracht te worden. En met enig gevoel voor drama zou je dus kunnen bepleiten dat dit hen nu onthouden wordt.
Juist een zender als Radio 2 is wat mij betreft bij uitstek geschikt om enerzijds een podium te bieden aan een volgende generatie bij de luisteraars passende artiesten, anderzijds inzicht te geven in waar die nieuwe lichting de mosterd haalt en tegelijkertijd te laten horen hoe deze voorbeelden zich ondertussen zelf ontwikkelen.
En als ik dan ook nog heel even naar mezelf kijk: ik zou tot slot heel graag iets meer ‘hard to find classics’ horen. Die blijven nu goeddeels beperkt tot de uren van Rob Stenders en Gerard Ekdom. Wat meer tracks in de lijn van Ekdoms Hidden Treasures-soundbook, waarvan hopelijk nog een paar delen volgen, zouden mij erg goed smaken. Dit alles zou de muzikale koers van de zender meer kleur, diepgang en verrassing geven (en mij persoonlijk in mijn half-onvrijwillige keuze bevestigen 😉 ).
Spreekbuis.nl heeft dit artikel herplaatst met toestemming van Werner Schlosser. Andere artikelen van Schlosser zijn te lezen op zijn website Werner Bros.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*