Werd Westerbork-tv serie geschrapt wegens producent Job Gosschalk?

Gisteren werd er in een NRC-artikel gemeld dat de toekenning van subsidies vanuit het NPO-fonds niet transparant zijn. Vooral producties over Joodse onderwerpen zouden geen subsidie krijgen. Toch lijkt er bij het afgewezen megaproject Westerbork meer aan de hand.

De Alfred Edelstein, eindredacteur voor Joodse programmering bij de Evangelische Omroep, vroeg afgelopen twee jaar maar liefst elf maal subsidie aan, maar alle keren werd de aanvraag afgewezen. Edelstein meldt: „Nu weet ik ook wel dat sommige instituten niet zo gecharmeerd zijn van Joodse onderwerpen, maar dit gaat natuurlijk wel héél erg ver.”

Westerbork moest een belangrijke productie worden. Een serie over een groep Joodse gevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog met een wekelijkse revue het moreel in het doorvoerkamp van de nazi’s hoog moest houden. Voor de serie vroeg omroep KRO-NCRV begin 2018 een bijdrage uit het fonds.

Het NPO-bestuur wees de aanvraag af na een negatief advies van de commissieleden, terwijl er al een herschrijfsubsidie was gegeven met duidelijke richtlijnen die we hadden opgevolgd.

Nu  blijkt dat de producent achter Westerbork de in opspraak geraakte Job Gosschalk zou worden. Telegraaf-journalist Rob Goossens heeft contact opgenomen met KRO-NCRV. Zij geven aan dat de afwijzing al voor #MeToo-affaire is geweest.  Job Gosschalk kwam in het najaar van 2017 in opspraak. De geruchten over zijn grensoverschrijdende gedrag waren binnen de Nederlandse film- en televisiewereld als veel eerder bekend. Een groot deel van de commissieleden zijn goed ingevoerde vakprofessionals uit de industrie, die naar alle waarschijnlijkheid bekend zijn met de toen nog sterke geruchten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*