Weinig media-aandacht voor Ethereum

Ethereum is na Bitcoin de op een na populairste en grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie. Bijna alle crypto-investeerders hebben tegenwoordig  in ten minste zowel Bitcoin als Ethereum geïnvesteerd. Deze twee virtuele valuta hebben veel gemeen, maar verschillen ook op een aantal belangrijke gebieden. Gevestigde crypto-exchanges zoals ImmediateEdge bieden handelaren een verscheidenheid aan hulpmiddelen om activaprijzen en andere marktprestatie-indicatoren te volgen. Toch horen we in de media, waaronder podcatst, radio en op tv weinig over de Ethereum cryptovaluta.  

Hoewel zowel Bitcoin (BTC) als Ethereum (ETH) op blockchain-technologie draaien, hebben ze unieke voordelen en uitdagingen die u moet begrijpen om de meest geschikte optie te bepalen. Het volgende artikel vergelijkt Bitcoin en Ethereum op basis van hun marktwaarde, prestaties, toepassingen en andere factoren om u te helpen de beste keuze te maken. Regelmatig komen in podcasts en (online) radioprogramma’s items over crypto naar voren. Het is een goed medium om verder in te gaan wat de mogelijkheden zijn op dit gebied.

 Marktwaarde
 De marktwaarde van een actief verwijst naar het aantal  eenheden of aandelen dat beschikbaar is op de markt. Dit is een belangrijke indicator van de beschikbaarheid van activa voor het grote publiek. Een hogere marktwaarde betekent bijvoorbeeld dat de investering grotendeels geïntegreerd is  in de economie en goed toegankelijk is voor gebruikers. De marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg in november 2021 ongeveer $ 1,08 biljoen, goed voor ongeveer.  Ethereum had een marktkapitalisatie van  $528 miljard, wat  ongeveer 23,% van de totale cryptomarkt is. In dezelfde periode waren er ongeveer 18.886.912 Bitcoins in omloop vergeleken met 118.55.259 Ethereums. Volgens  statistieken heeft Bitcoin een betere liquiditeit dan Ethereum. Bovendien is Bitcoin meer geïntegreerd in de economie en  toegankelijker dan Ethereum.

Marktontwikkeling
Het monitoren van de marktontwikkeling van een activum bestaat uit het bestuderen van de prijsveranderingen, inclusief eerdere, huidige en toekomstige prijsprognoses. Vanaf april 2022 is de prijs van Bitcoin met 16% per maand gestegen en is momenteel ongeveer $ 5.000 BTC waard. Ethereum won in dezelfde periode  ongeveer 29% en wordt gewaardeerd op $3.00 per ETH.

Zowel Bitcoin als Ethereum hebben de afgelopen maanden uitstekende marktprestaties laten zien en experts voorspellen dat dit  nog enige tijd zal aanhouden. Virtuele activa zijn echter erg volatiel, wat ook voor onverwachte prijzen kan zorgen.

 Toepassingen
Cryptocurrencies kunnen op veel manieren worden gebruikt. Het is belangrijk om  deze manieren  te kennen, zodat u kunt investeren in de cryptovaluta die het beste past bij uw investeringsdoelen en financiële behoeften. Het belangrijkste doel van Bitcoin is om een ​​alternatieve transactievaluta te zijn voor fiatgeld, maar het heeft ook andere toepassingen. De meeste bedrijven en particulieren gebruiken Bitcoin voornamelijk als ruilmiddel en waardeopslag.

Ethereum daarentegen is een programmeerbare blockchain met sterke toepassingen in smart contracts, gedecentraliseerde financiering (De-Fi) en NFT. Bitcoin richt zich vooral op het revolutioneren en het mogelijk maken van gemakkelijke betalingen naar andere landen, terwijl Ethereum zich richt op het faciliteren van het blockchain-platform door middel van slimme contracten en andere gerelateerde functies.

Werkaspecten
Bitcoin en Ethereum lijken qua werkmethoden sterk op elkaar, aangezien beide gebaseerd zijn op blockchain-technologie. Maar ze verschillen  ook op veel manieren. Zowel BTC als ETH gebruiken momenteel bijvoorbeeld een consensusmechanisme dat bekend staat als proof-of-work (PoW), wat betekent dat alle knooppunten op het netwerk het eens moeten worden over gevalideerde gegevens om de veiligheid van de blockchain te waarborgen. Ethereum heeft echter aangekondigd over te stappen op een ander mechanisme, namelijk het Proof of Stake (PoS) systeem. Met deze update hoopt het bedrijf  het netwerk veiliger, schaalbaarder en duurzamer te maken. Het probleem met PoW is echter dat het erg energie-intensief is en kan leiden tot hogere bedrijfskosten voor mijnwerkers.

 Bitcoin en Ethereum zijn de afgelopen jaren met grote sprongen gegroeid. Experts voorspellen dat deze trend zich ongetwijfeld zal voortzetten naarmate meer mensen en instellingen over de hele wereld crypto gaan gebruiken. Desondanks is Bitcoin nog steeds de meest zichtbare en winstgevende crypto-currency op de markt. In de media zullen we komende tijd nog veel gaan horen over de cryptohandel. Uiteraard niet enkel in positieve vorm, want de laatste maanden staat de koers laag. Toch heeft ‘crypto’ de toekomst en gaat het hoogstwaarschijnlijk een belangrijk onderdeel van onze financiële markt worden.